Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nesuprato pašaipos: Edwardui Snowdenui priskyrė dar vienos paslapties atskleidimą

Internautai vėl susirūpino dėl HAARP – itin slaptos Aukšto dažnio aktyviosios auroros tyrimų programos. Šį kartą jie dėmesį nukreipė į buvusį Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) darbuotoją Edwardą Snowdeną, kuris paviešino dokumentus, įrodančius, kad JAV vyriausybė šnipinėja savo piliečius. Teigiama, esą jis atskleidė ir slaptą žudymo programą, neva naudojančią HAARP.
Kadras iš filmo „Pilietis Edwardas Snowdenas“
Kadras iš filmo „Pilietis Edwardas Snowdenas“

Nupiešė šiurpų paveikslą

Viena „Facebook“ vartotoja išdėstė jau ne pirmą kartą girdimą sąmokslo teoriją apie HAARP.

„Šie demonai gali valdyti orą itin galingais elektroniniais dažniais per mašiną, vadinamą HAARP, randamą Aliaskoje.

Kitos šalys, tokios kaip Kinija ir Rusija, atlieka panašius eksperimentus.

Taip patvirtinta straipsnyje iš 2013 m.

Tai nėra sąmokslo teorija.

HAARP aparatas siunčia milijonus voltų elektros į jonosferą, įkaitindamas ore esančias daleles, kurios maišosi su reaktyviniais srautais, taip sukeldama didžiulius oro pokyčius, vyriausybės kišasi į klimato darymą, atkirsdamos šalis nuo lietaus, blokuodama saulės spindulius, sukėlusi daugybę uraganų, vienas iš kurių Katrina.

Štai kodėl matome didžiulius klimato pokyčius, sniegą vasarą ir karštį žiemą, tačiau esame kaltinami mes, paprasti žmonės, vardan visuotinio atšilimo“, – rašė internautė.

Moteris pasidalijo ir vaizdo įrašu, kuriame kalbama apie HAARP, tačiau net nepasidomėjo, kas rašoma jame matomame straipsnyje. Čia net neužsimenama apie klimato kaitą, kaip nurodė internautė.

Įraše matyti straipsnis pavadinimu „E.Snowdenas atskleidė HAARP pasaulinę žudymo darbotvarkę“.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Kas parašyta pačiame tekste, vaizdo įraše įskaityti beveik neįmanoma, nes kokybė labai prasta.

Ką skelbia straipsnis?

Internete galima rasti suarchyvuotą šio straipsnio kopiją. Matoma nuoroda nuveda ir į vis dar egzistuojantį rašinį, kuris buvo publikuotas tinklalapyje pavadinimu „Internet Chronicle“. Straipsnio aprašyme nurodoma, kad jis pasirodė 2013 m.

Svetainės amžiaus tikrinimo programa nurodė, kad puslapis greičiausiai buvo sukurtas 2012 m.

Publikacijoje rašoma, neva E.Snowdenas šiam portalui pateikė dokumentus, kad HAARP neabejotinai vykdo žmogžudysčių ir proto kontrolės programą.

NASA iliustr./HAARP programos antenos Aliaskoje
NASA iliustr./HAARP programos antenos Aliaskoje

Kaip aiškinama straipsnyje, HAARP skleidžia itin galingas radijo bangas, sukeliančias mirtis, kurios atrodo kaip įvykusios dėl natūralių priežasčių. Toliau rašoma ir apie E.Snowdeno įkurtą bunkerį, kuriame, kaip galima suprasti, jis slepiasi nuo HAARP skleidžiamų bangų.

Straipsnyje naudojamos ir tariamos E.Snowdeno citatos, tačiau jokie dokumentai, apie kuriuos rašoma, nėra pateikiami.

Sena satyra

Visgi panašu, jog šis puslapis publikuoja satyras, nors jame tai tiksliai ir nenurodoma. Tinklalapio aprašyme teigiama: „Chronicle.SU į tiesą žiūrime rimtai. Į tai, ką darome, žiūrime taip rimtai, kad už tiesos neatitikimą chronicle.SU baudžiama suluošinimu arba mirtimi.“

Toliau rašoma, jog tinklalapis „nėra iš šios žemės. 1976 m. gruodžio 30 d. avariniu būdu nusileidę asteroide, ateivių redaktorių luobai greitai prisitaikė prie Žemės klimato ir bakterijų floros“.

„Internet Chronicle“ redaktorius Jamesas Galloway „Reuters“ patvirtino, kad svetainės turinys iš tiesų yra satyra, pridurdamas, jog „prieš 10 metų satyra labiau skyrėsi nuo realybės nei dabar“.

Portalas 15min ir anksčiau rašė apie melagienas, tariamai susijusias su HAARP.

Taip pat skaitykite: Melagienų nereikėjo laukti ilgai: žemės drebėjimų priežastį „surado“ Aliaskoje

Taip pat skaitykite: Melagienos apie žemės drebėjimus neslopsta: užkliuvo ir sprogimai, ir „Grammy“ šou

Taip pat skaitykite: Ar tikrai šiaurės pašvaistes sukūrė Aliaskoje veikiantis galingas lazeris?

Taip pat skaitykite: Ar tikrai pavasario karščiai, šalčiai ir kitos orų išdaigos sukurtos dirbtinai?

Ką atskleidė E.Snowdenas?

2013 m. birželį laikraštis „The Guardian“ pranešė, kad JAV nacionalinio saugumo agentūra (NSA) renka dešimčių milijonų amerikiečių pokalbių telefonų įrašus.

AFP/JAV Nacionalinės saugumo agentūros būstinė Merilande
AFP/JAV Nacionalinės saugumo agentūros būstinė Merilande

Leidinys paskelbė slaptą teismo nutartį, kuria telekomunikacijų bendrovei „Verizon“ nurodoma kasdien perduoti NSA visus savo telefono duomenis.

Vėliau buvo atskleista, kad NSA tiesiogiai prisijungė prie devynių įmonių – „Facebook“, „Google“, „Microsoft“, „Yahoo“ – serverių, kad galėtų sekti bendravimą tarp asmenų.

Greitu metu „The Guardian“ atskleidė, kad šią informaciją nutekino buvęs CŽV sistemų analitikas E.Snowdenas. Jis buvo apkaltintas vyriausybės turto vagyste, neteisėtu nacionalinės gynybos informacijos perdavimu ir tyčiniu įslaptintos ryšių žvalgybos informacijos perdavimu.

E.Snowdenas nuo 2013 m. gyveno tremtyje Rusijoje, kai pabėgo iš Honkongo, kur žurnalistams perdavė dešimtis tūkstančių slaptų dokumentų.

15min verdiktas: satyra. Straipsnis, kuriame E.Snowdenas neva atskleidė slaptas operacijas, pasitelkus HAARP, atkeliavo iš satyrinio puslapio.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas