Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėtas ir nerimą keliantis atradimas: yra trys didžiųjų baltųjų ryklių rūšys

Ilgą laiką manyta, kad visi didieji baltieji rykliai priklauso vienai rūšiai. Tačiau tarptautinės tyrėjų grupės tyrimo rezultatai parodė, kad šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje, pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, Indijos vandenyne, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje ir Viduržemio jūroje esančios grupės stebėtinai skiriasi. Jau kalbama apie tris rūšis, rašo „Science Alert“.
Didysis baltasis ryklys
Didysis baltasis ryklys / „Wikimedia Commons“ nuotr.
Temos: 2 Ryklys Populiacija

Nors trijų didžiųjų baltųjų ryklių (Carcharodon carcharias) populiacijų niekas nebeskiria, nei sausuma, nei seklumos, kaip buvo prieš 200 000 metų, atrodo, tie barjerai ir toliau egzistuoja.

Aiškinama, kad kai tos pačios rūšies populiacija daug kartų atskiriama, kiekviena jos dalis įgauna savitą genetinį profilį. Praėjus pakankamai laiko taip viena rūšis gali virsti keliomis. Tai atskleidžia genomo analizės.

Nors šios trys populiacijos dar nėra tiek skirtingos, kad jas jau būtų galima laikyti visiškai atskiromis rūšimis, akivaizdu, kad jos retai maišosi tarpusavyje kryžmindamos genus.

Tokia genų segregacija rodo, kad didieji baltieji rykliai gali turėti daugiau bėdų, nei manome. Praradus bet kurią vieną populiaciją labai sumažėtų bendra rūšies įvairovė.

„Jei visi baltieji rykliai priklausytų vienai didelei integruotai pasaulinei populiacijai, nebūtų taip svarbu, jei dalis jų išnykštų tam tikroje teritorijoje“, – paaiškino Aberdyno universiteto biologė Catherine Jones.

„Per pastaruosius 50 metų baltųjų ryklių gausa sumažėjo beveik perpus, o Europoje jie pripažinti kaip kritiškai nykstantys“, – teigė Lesas Noble'as, vandens biologijos mokslininkas iš Šiaurės universiteto Norvegijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas