Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nukritus temperatūrai lietuviai danguje išvydo įspūdingą vaizdą: šią savaitę jį galite pamatyti ir jūs

Į Lietuvą atėjus šaltukui, dangaus mylėtojams pasitaikė unikali galimybė išvysti retai danguje pasirodantį reiškinį – šviesos stulpus. Pastarieji buvo užfiksuoti antradienį ir trečiadienį. Teigiama, kad likusią savaitę vakare/naktį išėję į lauką šį retą reiškinį galite pastebėti ir jūs.
Šviesos stulpai Lietuvoje
Šviesos stulpai Lietuvoje / Tomo Raukčio,„Orų entuziastai“ nuotr.
Temos: 1 Dangus

Šviesos stulpų nuotraukos buvo įkeltos į „Orai ir klimatas Lietuvoje“ „Facebook“ puslapį.

Šviesos stulpai – tai atmosferos optinis reiškinys, kai vertikalus šviesos pluoštas tarsi tęsiasi virš šviesos šaltinio.

„Šis reiškinys dažniausiai formuojasi esant žemai oro temperatūrai (nemažiau kaip 10 laipsnių šalčio) ir silpnam vėjui, kai ore plūduriuojantys labai maži plokštelės formos ledo kristalai išsidėsto horizontaliai ir atspindi nuo šviesos šaltinio sklindančią šviesą“, – „Facebook“ paskyroje yra paaiškinusi Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ antrino, kad antradienį vakare bandė formuotis šviesos stulpai, tik susiformavo ne ypač išraiškingi.

„Šviesos stulpai formuojasi labai panašiai kaip ir Saulės stulpas, iš tų pačių šešiabriaunių ledo kristalų, kurie plūduriuoja ore. Šie kristalai paprastai būna plunksniniuose debesyse (todėl Saulės stulpą matom ne tik žiemą), o šviesos stulpų atveju jau reikia ir stipresnio šalčio, kad ledo kristalai būdami priežemyje neištirptų, nepakeistų savo formos bei pradėtų laužti ryškios šviesos spindulius.

Antradienį ir likusią savaitę vakare/naktį išėję į lauką pasidairykit atidžiau (ypač gyvenantys šiaurės rytuose). Galbūt pamatysite ir jūs šviesos stulpus. Pamatę būtinai įamžinkite (fotografuokite su išlaikymu)“, – rašoma minėtame puslapyje.

Šviesos stulpai užfiksuoti ir trečiadienį.

„Jei eisit į lauką pasidairykit ar nematyti ufonautų portalų“, – rašoma prie įkeltos nuotraukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas