Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo pigiausio iki brangiausio – trijų „Noctua“ aušintuvų apžvalga

Pigiausias 120 mm dydžio „Noctua“ aušintuvas kainuoja 50 eurų, o paties brangiausio kaina šoka net iki 120 eurų. Fiziškai jie yra gan panašūs, todėl nusprendėme išsiaiškinti, už ką turime mokėti papildomai.
Trys vizualiai panašūs gaminiai stipriai skiriasi savo kaina
Trys vizualiai panašūs gaminiai stipriai skiriasi savo kaina / N.Davalgos nuotr.
Temos: 1 Technologijos

Neseniai išbandėme skirtingų dydžių „Noctua“ aušintuvus. Atlikę testus nusprendėme, kad kuo didesnis aušintuvas, tuo labiau jį apsimoka rinktis. Pažymėjome ir tai, kad tai yra dėl išskirtinės „Noctua“ kainų politikos, o žvelgiant į visų gamintojų modelius, geriausią kainos ir kokybės santykį turi 120 mm dydžio aušintuvai.

Šiandien atliksime kiek kitokį bandymą. Dabar visi aušintuvai yra vienodo dydžio, bet skirtingų klasių. Pats brangiausias testo dalyvis yra „NH-U12A chromax.black“, žadantis 140 mm dydžio aušintuvo galią 120 mm aušintuvo kūne.

Viduryje atsidūrė „NH-U12S chromax.black“, kurį galime laikyti paprastu klasikiniu modeliu. Iki šiol „Noctua“ gamino tik Premium klasės produktus, todėl jos produktus rinkdavosi tik tie, kas nebijo plačiai atverti pinigines. Norėdama pervilioti pirkėjus iš tokių gamintojų kaip „Arctic“, „Be Quiet!“ ar „Cooler Master“, „Noctua“ pristatė pigiausią savo modelį „NH-U12S redux“. Jis šiandien tapo trečiuoju testo dalyviu.

Nežinau, kaip jums, bet man pats įdomiausias yra pigiausias „NH-U12S redux“ modelis. Tai pirmas kartas, kai „Noctua“ bando pristatyti pigesnį aušintuvą ir konkuruoti su prekiniais ženklais, kuriais iki šiol dar niekad nesivaržė. Pigumas ir „Noctua“ niekada nebuvo suderinami dalykai, todėl galime tikėtis gauti labai gerą pasiūlymą, arba mešką važiuojančią dviračiu.

Detalus žvilgsnis

Viename straipsnyje apie kelis kelis produktus, stengiuosi testą pradėti nuo pigiausio ir užbaigti pačiu brangiausiu. Tačiau šį kartą padarykime išimtį – pradėkime nuo viduryje esančio „NH-U12S chromax.black“. „NH-U12S“ yra pati seniausia serija, kurią galime vadinti standartiniu variantu „Noctua“ produktų linijoje.

N.Davalgos nuotr./„NH-U12S chromax.black“ aušintuvas
N.Davalgos nuotr./„NH-U12S chromax.black“ aušintuvas

Panašų aušintuvą jau teko matyti lyginant skirtingų dydžių modelius. Tą kartą pasitelkėme standartinės rudos spalvos „NH-U12S“, o šį kartą turime visiškai juodą analogą. Techninėmis savybėmis jie yra identiški, bet už spalvos pakeitimą „Noctua“ prašo papildomų 10 eurų.

N.Davalgos nuotr./Nė vieno iš šių „NH-U12S chromax.black“ priedų nėra pigiausiame aušintuve
N.Davalgos nuotr./Nė vieno iš šių „NH-U12S chromax.black“ priedų nėra pigiausiame aušintuve

Aušintuvas turi daug papildomų priedų, kurių stokoja pigesnis „Redux“ modelis. Rinkinį sudaro visa tūbelė termopastos, tylos adapteriai, atsuktuvas ir papildomam ventiliatoriui montuoti skirtas komplektas, kurį sudaro laikikliai bei antivibraciniai padeliai.

N.Davalgos nuotr./ „NH-U12S redux“ yra pirmasis kompanijos biudžetinis aušintuvas
N.Davalgos nuotr./ „NH-U12S redux“ yra pirmasis kompanijos biudžetinis aušintuvas

Neskaitant skurdesnės kompletacijos, „Noctua NH-U12S redux“ turi daugiau apkarpymų. Originalusis „NH-U12S“ turi penkis šiluminius vamzdelius, o pigesnis „NH-U12S redux“ prarado vieną iš jų.

Taip pat aušintuve yra paprastesnis „redux“ serijos ventiliatorius, kuris turi senesnio tipo guolius, pradėtus naudoti dar 2006-aisiais. Buvo priimtas įdomus sprendimas pakelti maksimalų ventiliatoriaus greitį nuo 1500 apsukų per minutę iki 1700 apsukų per minutę. Tai leidžia pasiekti geresnį aušinimo efektyvumą, bet kelia daugiau triukšmo.

N.Davalgos nuotr./Tokį taupymo būdą „Noctua“ naudoja pirmą kartą
N.Davalgos nuotr./Tokį taupymo būdą „Noctua“ naudoja pirmą kartą

Komplektacijoje nėra termopastos tūbelės. Laimei, jos mums nereikės pirkti atskirai – termopasta jau padengta kontaktinė aušintuvo vieta. Tokį sprendimą austrų kompanija savo produkcijai pritaikė pirmą kartą.

Pabaigai desertas – „NH-U12A chromax.black“. Tai yra pats pažangiausias 120 mm aušintuvas, tiesa, jo kaina taip pat didžiausia šioje kategorijoje. Neatrodo, kad „Noctua“ užsiėmė kažkokia rinkos analize, savikainos skaičiavimu, tiesiog sukūrė geriausią įmanomą aušintuvą klasėje. Toks nutrūktgalviškumas nėra logiškas, bet tame ir slypi visas žavesys

N.Davalgos nuotr./„NH-U12A chromax.black“ sukurtas neskaičiuojantiems pinigų
N.Davalgos nuotr./„NH-U12A chromax.black“ sukurtas neskaičiuojantiems pinigų

„Noctua NH-U12A chromax.black“ turi didesnį ir storesnį radiatorių su šešiais šiluminiais vamzdeliais. Ant jų montuojami „NF-S12A“ ventiliatoriai, kurie pasižymi ypač geru santykiu tarp našumo ir triukšmingumo. Verčiant rudos spalvos „NH-U12A“ į juodą „NH-U12A chromax.black“, „Noctua“ inžinieriai dar labiau įsijautė ir pridėjo antrą ventiliatorių.

Viso to pasekmė – net 120 eurų siekianti kaina. Ji užbrėžia ypač aukštus lūkesčius šiam „Noctua“ kūriniui.

N.Davalgos nuotr./Visa paslaptis – du „NF-S12A“ ventiliatoriai ir masyvus radiatorius
N.Davalgos nuotr./Visa paslaptis – du „NF-S12A“ ventiliatoriai ir masyvus radiatorius

Testai

Testo metu kambaryje buvo 25°C šilumos. Mūsų testų sistemos konfigūracija atrodo štai taip:

  • „Intel Core i5 4690K“ 4.7GHz 1.33V centrinis procesorius
  • „Asrock Z87 Extreme 4“ motininė plokštė
  • 2 x 4 GB „Patriot G2 Series“ operatyvioji atmintis
  • „Transcend SSD 740“ 256GB SSD diskas
  • „WD Caviar Blue“ 1TB kietasis diskas
  • „NZXT Phantom 530“ korpusas
  • „OCZ/ PC Power & Cooling Silencer MKIII“ 80+ Gold 750W maitinimo blokas

Pirmiausia pamatavome, kokias temperatūras pasiekia procesorius, dirbdamas su skirtingais aušintuvais.

N.Davalgos nuotr./Aušintuvų efektyvumo testas
N.Davalgos nuotr./Aušintuvų efektyvumo testas

Net ir prastam aušintuvui, suteikus galingą ventiliatorių, galima pasiekti žemas temperatūras. Tiesa, tokiu atveju jų skleidžiamas garsas būtų labai didelis, todėl privalome atsižvelgti ir į aušintuvų triukšmingumą.

N.Davalgos nuotr./Aušintuvų triukšmingumo testas
N.Davalgos nuotr./Aušintuvų triukšmingumo testas

Išvados

Kol kas nieko netikėto nepamatėme – Premium klasės aušintuvas pasirodė geriausiai, o ekonominės klasės modelis parodė kukliausius rezultatus. Galutinės išvados galimos tik į vertinimo kriterijus įtraukus kainas. O jos yra tokios: „Noctua NH-U12S redux“ kainuoja apie 50 eurų, „NH-U12A chromax.black“ įvertintas 70 eurų, o už „NH-U12A chromax.black“ prašoma solidi 120 eurų suma.

Geriausiu kainos ir kokybės santykiu pasižymi pigiausias „Noctua NH-U12S redux“. Jis turi nemažai taupymo sprendimų, tokių kaip iš karto užtepta termopasta, tylos adapterių nebuvimas, laikiklių antram ventiliatoriui atsisakymas ir t.t. Nors jis turi paprastesnį radiatorių, bet prarastas aušinimo našumas kompensuojamas didesnėmis ventiliatoriaus apsukomis. Tai daro „NH-U12S redux“ šiek tiek triukšmingesniu modeliu, tačiau garsas vis dar yra pakenčiamas.

„NH-U12S chromax.black“ pasižymi gražesne išvaizda ir įvairiais papildomais priedais. Net ir įpakavimo tvarkos klausimu šis aušintuvas lenkia „redux“ serijos modelį. Tiesa, aušina jis labai panašiai kaip ir pigiausias testo dalyvis, tik tai daro truputį tyliau. Galime apibendrinti, kad „NH-U12S chromax.black“ suteikia papildomų privalumų, tačiau siūlo prastesnį santykį tarp kainos ir aušinimo našumo.

Nenuostabu, kad geriausius rezultatus parodė „NH-U12A chromax.black“. Šiuo metu jis yra geriausias viengubo 120 mm bokšto tipo aušintuvas, bet kainos ir kokybės santykiu jis atsiliko nuo savo oponentų. 120 eurų už 120 mm dydžio aušintuvą yra labai daug. Už jo kainą galime nusipirkti keturis „Cooler Master Hyper 212“ arba šešis „Deepcool Gammaxx GTE v2“.

Taip, jie yra prastesni, nei „NH-U12A chromax.black“, bet toks kainų skirtumas šokiruoja. Dėl to jį verta rinktis tik tada, kai į sistemą fiziškai netelpa didesnis aušintuvas, toks kaip „NH-U14S“ ar „NH-D15“, aušinimas skysčiu nedomina, o pinigai nėra aktualus kriterijus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas