Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 12

Nuo Šreko portretų iki Vilniaus saulėlydžių: kokius piešinius gali sukurti dirbtinis intelektas?

Pastaruoju metu dirbtinis intelektas (DI) nenustoja stebinti. Kol mokslininkai žavisi jo bendravimo sugebėjimais bei pajėgumais atliekant sudėtingiausius matematinius skaičiavimus, tarp internautų ėmė plisti kiti, daug paprastesni šios technologijos panaudojimo būdai – istorijų kūrimas ir paveikslų piešimas.
Vilniaus senamiestis. Kairėje – reali nuotrauka, dešinėje – dirbtinio intelekto pagalba sukurtas vaizdas.
Vilniaus senamiestis. Kairėje – reali nuotrauka, dešinėje – dirbtiniam intelektui padedant sukurtas vaizdas. / 15min nuotr./ „Dream“ nuotr.

Internete galima rasti ne vieną nemokamą DI įrankį, kurio paskirtis – už jus nupiešti norimo stiliaus paveikslą ar padėti parašyti pasaką (o gal net knygą).

Tačiau jei galvojate, kad pagrindinė jų paskirtis – išbandyti naują pramogą užklydusius vartotojus – stipriai klystate. Nepaisant to, kad įvairaus pobūdžio iliustracijas dažnai generuoja smulkiojo verslo atstovai, šių metų birželio mėnesį „Midjourney“ DI sukurtu paveikslu savo žurnalo viršelį pasipuošė „The Economist“.

Nutapytas Vilnius ir Mikė Pūkuotukas Marse

Panaršiusi internete kartu su „Midjourney“ atsirinkau „Dream“ – programas, paremtas dirbtiniu intelektu, kurios teikia paveikslų generavimo paslaugas nemokamai.

„Midjourney“ yra mokslinių tyrimų laboratorija, kurianti dirbtinio intelekto programą. Šiuo metu jų produktas pateikiamas atvira beta versija. Be to, jį išbandyti gali kiekvienas, užsiregistravęs ir prisijungęs prie „Discord“ kanalo. Čia naudotojai savo užklausas rašo tiesiai į pokalbių langą ir gauna pranešimus iš boto, kuris realiuoju laiku rodo generuojamą piešinį. Tiesa, bandymų skaičius ribotas – norėdami generuoti daugiau vaizdų, turėsite įsigyti prenumeratą.

Naudojantis programa privaloma laikytis ir tam tikrų taisyklių – yra nurodoma „nekurti vaizdų ir nenaudoti teksto užuominų, kurios iš esmės yra nepagarbios, agresyvios ar kitaip įžeidžiančios“ ir „vengti kurti vizualiai šokiruojantį ar trikdantį turinį“. Taisyklėse taip pat draudžiamas turinys, kuris „gali būti vertinamas kaip rasistinis, homofobiškas, trikdantis ar kaip nors žeminantis bendruomenę“, įskaitant „įžeidžiančius įžymybių ar visuomenės veikėjų atvaizdus“.

O „Dream“ programa, sukurta „Wombo“, skirta naudotis išmaniuosiuose įrenginiuose, tačiau vaizdus taip pat galima generuoti ir per kompiuterį. Norint sukurti naują vaizdą, reikia įvesti tekstą (iki 100 ženklų) bei pasirinkti norimą stilių – nuo klasikinio iki fantastinio.

Tiesa, ši programėlė kuria labiau abstrakčius piešinius ir nėra tokia taikli, kaip „Midjourney“, bet užtat – visiškai nemokama.

Pradžiai abi programas nusprendžiau išbandyti atskirai. Į „Midjourney“ įvedus „Mikė Pūkuotukas Marse“ per minutę gavau štai tokį vaizdą:

„Midjourney“ nuotr./Dirbtinio intelektu sukurti paveikslai.
„Midjourney“ nuotr./Dirbtinio intelektu sukurti paveikslai.

O štai kaip atrodo „Šreko portretas Mona Lisa stiliumi“:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas