„NY Times“: Paini avinžirnių istorija – kuklios pupelės renesansas ir kylanti grėsmė

Kai atidarote avinžirnių skardinę ir išžvejojate tas mažas gardžias, riešutus kiek primenančias pupeles, tampate istorijos, kuri prasidėjo maždaug prieš 10 000 metų, dalimi.
Kepinti traškūs avinžirniai su prieskoniais
Avinžirniai / 123RF.com nuotr.

Šiuolaikinių avinžirnių protėvis, laukinis Artimųjų Rytų augalas, kuris greičiausiai turėjo mažytes, kietas sėklas, žmonių pradėtas auginti maždaug tuo pat metu kaip ir kviečiai bei miežiai, ir pradėjo vystytis tuomet, kai pirmieji ūkininkai atrinko tuos augalus, kurių sėklos buvo didžiausios ir sultingiausios.

Archeologai net rado, jų manymu, darže augintų avinžirnių, palaidotų po Jerichu Vakarų Krante taip giliai, kad jie tikriausiai buvo auginami dar prieš tai, kai vieno seniausių pasaulio miestų gyventojai pradėjo žiesti puodus.

Tačiau kol kuklus avinžirnis tapo toks populiarus, koks yra šiandien, jam teko nueiti vingiuotą kelią, teigiama neseniai žurnale „Nature“ publikuotame naujame tyrime, kuriame surinkti daugiau nei 3000 avinžirnių egzempliorių genomai – tai vienas didžiausių kada nors įvykdytų augalų genomo sekos nustatymo projektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis