Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpiečiai varžosi bėgdami ant... trupintų kriauklelių – kodėl?

Daugiau nei pusę amžiaus karaliavusį klasikinį raudonų plytų spalvos bėgimo takelį Paryžiuje pakeitė violetinis. Tačiau ryški ir žaisminga jo spalva ne vienintelis dangos išskirtinumas. Pakeitę sudėtinę takelio medžiagą, vasaros olimpinių žaidynių rengėjai siekia tvariausių žaidynių titulo.
Naujos spalvos bėgimo takeliai vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje
Violetinės spalvos bėgimo takeliai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse / Martin Bernetti / REUTERS.

Į komandą pasikvietė žvejus

Sporto varžyboms tinkamų dangų gamintojas „Mondo“, olimpinius takelius gaminantis nuo 1976-ųjų metų, šioms vasaros žaidynėms suvienijo jėgas su žvejų kooperatyvu „Nieddittas“.

Arborėjoje, Sardinijoje, įkurtas midijų auginimo ir žvejybos ūkis kartu su bėgtakių gigante sukūrė gamybos grandinę, kurioje kriauklės būtų perdirbtos į miltelius.

Dvigeldžių moliuskų, pavyzdžiui, midijų ir moliuskų, kriauklėse gausu kalcio karbonato. Būtent ši medžiaga tinka elastingoms grindims gaminti.

Gottfried Czepluch / IMAGO./Kriauklelės
Gottfried Czepluch / IMAGO./Kriauklelės

Tradiciniai bėgimo takeliai gaminami iš poliuretano gumos, o perdirbtų midijų kiautų alternatyva padėtų sumažinti išmetamo CO2 kiekį. Taip išvengiama kasybos ir su ja susijusio neigiamo poveikio aplinkai.

Šios specialios trasos konstrukcija ir dizainas buvo tobulinamas net trejus metus, praneša „Science Alert“. Kaip rašoma gamtos ir mokslo žurnale „Smithsonian magazine“, pasitelkus kompiuterinius algoritmus, siekta dar labiau patobulinti apatiniame bėgimo takelio sluoksnyje esančius oro burbuliukus, kurie padeda sugerti ir atremti bėgiko pėdos smūgio į žemę energiją, formą ir dydį.

„Mondo“ vadovybė „BBC“ sakė, kad šie takeliai bus 2 proc. greitesni, nei 2020 metais naudoti Tokijuje.

Sarah Meyssonnier / REUTERS./Violetinės spalvos bėgimo takeliai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse
Sarah Meyssonnier / REUTERS./Violetinės spalvos bėgimo takeliai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse

Kodėl violetinė spalva?

Olimpinis lengvosios atletikos takas 2024-aisiais violetine spalva suspindo pirmą kartą, tačiau ne dėl midijų ar moliuskų. Priežastis paprastesnė, tokia spalva pasirinkta dėl grožio.

Be to, danga dengta net dviem violetiniais atspalviais – šviesiu ir tamsesniu. Levandinis skirtas varžybų zonoms, o tamsesnės violetinės spalvos – techninėms zonoms.

Fabrizio Bensch / REUTERS./Violetiniai lengvosios atletikos takai Paryžiaus vasaros olipimadoje
Fabrizio Bensch / REUTERS./Violetiniai lengvosios atletikos takai Paryžiaus vasaros olipimadoje

Violetinė „Stade de France“ stadiono trasos spalva buvo parinkta dėl savo panašumo į levandų laukus Prancūzijos pietuose. Miestuose kaip Nica ir Marselis, kur vyksta kai kurie olimpiniai renginiai.

O štai barjerinio bėgimo žvaigždė iš Brazilijos Alisonas Dos Santos pasistengė savo kūnu prisiderinti prie violetinės trasos ir nusidažė plaukus violetine spalva.

Sieks nuskinti „žalią medalį“

Atletams varžantis tarpusavy, savojo rekordo sieks ir šių metų olimpinių varžybų organizatoriai. Tarptautinis olimpinis komitetas išsikėlė tikslą, kad Paryžiuje vyksiančios varžybos būtų pačios tvariausios olimpiadų istorijoje.

Tačiau novatoriškas perdirbtų gamtinių medžiagų panaudojimas bėgimo takelių gamyboje tik dalis žingsnių, vedančių aplinkai mažiau taršiu keliu.

Martin Bernetti / REUTERS./Naujos spalvos bėgimo takeliai vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje
Martin Bernetti / REUTERS./Naujos spalvos bėgimo takeliai vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje

Pavyzdžiui, olimpiados organizatoriai rūpinosi, kad visi sporto objektai būtų pasiekiami viešuoju transportu, o kėdės vandens sporto centre būtų pagamintos iš perdirbtų plastikinių butelių kamštelių. Pažvelgta ir į žiūrovų maisto racioną, kurį papildė platesnis augalinio maisto asortimentas bei produktai su trumpesne maisto gamybos grandine.

Vienas iš ambicingiausių žaliųjų tikslų – siekti, kad olimpinį kaimelį vėsintų geoterminė sistema. Olimpinė gyvenvietė iš pradžių buvo suprojektuota be jokio oro kondicionavimo, tik pumpuojant šaltą vandenį iš gelmių.

Aris Messinis / AFP./Olimpiados savanoriai Paryžiuje nešioja oro kondicionierius
Aris Messinis / AFP./Olimpiados savanoriai Paryžiuje nešioja oro kondicionierius

Tiesa, šiuo sumanymu buvo nepatenkintos į žaidynes atvykusios olimpinės delegacijos, todėl dėl didelės kaitros joms buvo leista įsigyti nešiojamus kondicionierius, rašo „EuroNews“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas