Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Orkos tik pradžia: ateityje keistų banginių ir žmonių susidūrimų bus daugiau

Orkos, taranuojančios laivus, ir banginiai, leidžiantys žmonėms nuo jų nuimti nepageidaujamus gyvius, neseniai pateko į žiniasklaidos antraštes. Mokslininkai teigia, kad tokie kontakto atvejai – tik pradžia, rašo „Business Insider“.
Orka
Orka / 123RF.com nuotr.

„Kadangi banginių populiacija atsigauna po banginių medžioklės, o žmonės vis dažniau leidžiasi į vandenynus įvairiais tikslais, įskaitant ekologinį turizmą, atsiras daugiau tokių banginių ir žmonių sąveikų, kurių mes ne visai suprantame“, – „Business Insider“ sakė Oregono valstybinio universiteto Jūrų žinduolių instituto jūrų ekologas ir profesorius Leighas Torresas.

Ypač didelį susirūpinimą kelia orkų, dar vadinamų „banginių žudikėmis“, populiacija netoli Pirėnų pusiasalio. Prieš kelerius metus jie pradėjo taikytis į laivus, dėl to nuskendo mažiausiai trys. Nuo 2020 m. mokslininkai užfiksavo šimtus atvejų, kai orkos priartėdavo prie laivų.

Nors ekspertai abejoja, ar šie susidūrimai iš tikrųjų yra išpuoliai – labiau tikėtinas paaiškinimas, kad orkos žaidžia – laive esantiems žmonėms jie neabejotinai atrodo pavojingai.

Už vandenyno banginiai kitaip bendrauja su žmonėmis. Pilkieji banginiai, žiemą maitinantys savo jauniklius šiltuose ir sekliuose Meksikos Baja Kalifornijos pusiasalio Ramiojo vandenyno pakrantės lagūnų vandenyse, dažnai priplaukia prie laivų bortų ir net leidžia žmonėms juos paglostyti.

„Banginis pasisuka ant šono, žiūri jums į akis. Akivaizdu, kad jam labai įdomu žmonės“, – sakė Britų Kolumbijos universiteto Jūrų žinduolių tyrimų padalinio direktorius Andrew Tritesas.

Pilkieji banginiai, susidraugavę su laivais, yra ypač įdomūs, nes vos prieš kelis dešimtmečius jie tose pačiose mariose buvo medžiojami iki išnykimo ribos. Tačiau po to, kai dėl apsaugos priemonių banginių medžioklė tapo neteisėta, šiaurės Ramiojo vandenyno pilkieji banginiai smarkiai atsigavo.

Ir tai ne tik pilkieji banginiai. Dėl komercinės banginių medžioklės XVIII ir XIX a. daugeliui rūšių, įskaitant kuprotus ir mėlynuosius banginius, kilo grėsmė išnykti. Pastaraisiais dešimtmečiais kiekvienos iš šių rūšių populiacija įvairiai didėja, nors verta paminėti, kad kai kurioms rūšims vis dar gresia išnykimas.

L.Torres sakė, kad tikisi, jog tokio banginių ir orkų kontakto formų su žmonėmis atsiras ir daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius