Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Orkos žudikės toliau siautėja: atakos prieš laivus vyksta kas dieną

Pernai Rui Alvesas įkūrė interneto svetainę orcas.pt, kurioje stebimi orkų susidūrimai su laivais - tiek orkų pastebėjimai, tiek realūs laivų užpuolimai prie Portugalijos krantų ir netoli Gibraltaro sąsiaurio, esančio tarp Ispanijos ir Maroko.
Orka
Orka / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Laivas Orka Išpuolis

Pastaraisiais mėnesiais šioje teritorijoje padaugėjo incidentų su orkomis ir jų gali daugėti. Jau užfiksuota šokiruojančiai daug užpuolimų prieš jachtas, rašo „Business Insider“.

Remiantis R.Alveso birželio mėnesio žemėlapiu, iki šiol šį mėnesį šioje teritorijoje kiekvieną dieną fiksuotas bent po vienas susidūrimas su orkomis, dar vadinamomis banginių žudikėmis. Žemėlapyje matyti 10 užpuolimų nuo birželio 1 d. ir dar 12 orkų pastebėjimų per tą patį laikotarpį.

„Vidutiniškai kasdien turime po vieną incidentą. Būna dienų, kai jų būna du ar trys“, – sakė R.Alvesas interviu PBS.

Kai kuriomis dienomis būna kelios atakos. Pavyzdžiui, birželio 3 d. buvo nustatyti keturi orkų išpuoliai, o birželio 8 d. – du.

R.Alveso svetainėje, kaip teigiama PBS interviu, regiono jūreiviai gali pranešti apie šiuos incidentus ir jų vietas Ispanijos ir Portugalijos pakrantėse.

„Tai buvo idėja. Jei paskleisi žinią apie tai, kas vyksta tam tikroje vietovėje, žmonės vengs tos vietovės“, – sakė R.Alvesas PBS.

Mokslininkai bando išsiaiškinti, kodėl orkos vis dažniau taikosi į laivus, tačiau kol kas priežastys yra nežinomos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Orkos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Orkos

Viena iš teorijų teigia, kad už išpuolių slypi viena traumuota orka, o kitos banginės žudikės ją mėgdžioja. Tačiau kiti ekspertai mano, kad orkos tiesiog nori žaisti.

Kad ir kokia būtų priežastis, šių aukščiausio lygio plėšrūnų negalima nuvertinti. Yra žinoma, kad jos medžioja didžiuosius baltuosius ryklius ir net mėlynuosius banginius.

Pranešimai apie agresyvius susidūrimus su orkomis prie Pirėnų pakrantės prasidėjo 2020 m. gegužę ir vis dažnėja. Atrodo, kad išpuoliai daugiausia nukreipti prieš burlaivius ir vyksta pagal aiškų modelį: orkos smogia, o paskui, sėkmingai sustabdžiusios laivą, praranda susidomėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas