Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagal prognozę tokie orai JK turėjo būti tik 2050-aisiais, bet ji išsipildys jau kitą savaitę

Prieš dvejus metus Jungtinės Karalystės sinoptikai atliko įdomų eksperimentą – remdamiesi klimato modeliais sukūrė hipotetinę orų prognozę 2050-iesiems. Tačiau, panašu, kad tiek ilgai jos išsipildymo laukti nereikėjo. Neregėtas karštis Jungtinę Karalystę pasieks 28 metais anksčiau – jau kitą savaitę, rašo CNN.
Karščio banga Jungtinėje Karalystėje
Karščio banga Jungtinėje Karalystėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl klimato krizės visame pasaulyje orai tampa ekstremalūs, o temperatūra šiaurinėse platumose ypač jautriai reaguoja į šiuos pokyčius. Taigi Jungtinės Karalystės meteorologijos biuro meteorologai 2020 m. vasarą pasinėrė į itin tolimus klimato modelius, kad pamatytų, kokią temperatūrą jie prognozuoja maždaug po trijų dešimtmečių.

„Tai nėra tikra orų prognozė, – sakoma meteorologijos biuro pranešime. – Tai tikėtinų orų pavyzdžiai, pagrįsti klimato prognozėmis.“

Na, o pirmadienį ir antradienį šie „tikėtini“ orai taps realybe – 28 metais anksčiau.

Niujorko Kolumbijos universiteto atmosferos mokslininkas Simonas Lee atkreipė dėmesį į stulbinantį 2050 m. prognozės ir kitos savaitės pradžios prognozės Jungtinėje Karalystėje panašumą.

„Šiandien prognozė antradieniui šokiruoja tuo, kad didelėje šalies dalyje ji beveik identiška“, – tviteryje rašė S.Lee, vėliau pridurdamas, kad „tai, kas bus antradienį, leidžia suprasti ateitį“.

Po 30 metų ši prognozė atrodys gana tipiška, rašo CNN.

Prognozuojama, kad kitos savaitės pradžioje Jungtinėje Karalystėje temperatūra bus 10–15 laipsnių aukštesnė nei įprastai. Aukščiausia temperatūra pirmą kartą gali priartėti prie 40 laipsnių Celsijaus – tokia prognozė paskatino meteorologus pirmą kartą paskelbti „raudoną“ karščio perspėjimą.

Karščiausia kada nors šalyje išmatuota temperatūra buvo 38,7 laipsnio Celsijaus Kembridžo botanikos sode 2019 m.

Tai taip pat akivaizdus ženklas, kaip sparčiai klimato krizė keičia mūsų orus.

„Tikėjomės, kad iki tokios situacijos neateisime, – pareiškime sakė JK meteorologijos biuro klimato atributavimo mokslininkas Nikosas Christidis. – Klimato kaita jau turi įtakos ekstremalių temperatūrų tikimybei Jungtinėje Karalystėje. Esant dabartiniam klimatui, tikimybė, kad Jungtinėje Karalystėje bus 40 °C dienų, gali būti net 10 kartų didesnė nei esant natūraliam klimatui, kuriam žmogaus įtaka nedaro įtakos.“

Tikimybė, kad temperatūra viršys 40 laipsnių, „sparčiai didėja“, – sakė N.Christidis.

Tai daugiau nei kelios nemalonios dienos. Ekstremalus karštis yra vienas iš mirtiniausių orų reiškinių – tik mes nesame linkę to pastebėti, nes dažnai šilumos smūgis ir mirtys karščio bangų metu priskiriami kitoms ligoms, tokioms kaip širdies ar kvėpavimo takų ligos.

O naujausi pranešimai rodo, kad ne daugiau kaip 5 proc. Jungtinės Karalystės namų yra oro kondicionieriai, padedantys gyventojams išlaikyti vėsą.

Praėjusią vasarą šokiruojančiai panaši situacija buvo Jungtinėse Valstijose, kai Ramiojo vandenyno šiaurės vakarus kelias dienas kamavo didžiulis karštis. Per tą karščio bangą žuvo šimtai žmonių. Britų Kolumbijos pareigūnai pažymėjo, kad per karščius įvyko daugiau kaip 800 „perteklinių mirčių“ – mirčių, kurios buvo netikėtos ir toli gražu neatitiko tam metų laikui būdingų normų.

Kitaip nei dėl potvynių ar miestą niokojančių gaisrų, dėl mirtinų karščių bangų skubos jausmas nėra toks dramatiškas, sakė Vašingtono universiteto klimato ir sveikatos tyrėja Kristie Ebi, pabrėždama, kad karštis yra „tylus žudikas“.

„Kai lauke karšta, lauke tiesiog karšta, todėl tai palyginti tylus žudikas, – anksčiau CNN sakė K.Ebi. – Žmonės paprastai nežino ir negalvoja apie riziką, susijusią su tokia aukšta temperatūra.“

Ji taip pat sakė, kad svarbu suprasti, jog klimatas nėra toks, koks buvo dar prieš kelerius metus. Klimato krizė jau šiandien daro įtaką mūsų gyvenimui ir toliau palies pažeidžiamiausius.

„Visi laukiame vasaros, nes džiaugiamės šiltesne temperatūra, tačiau yra žmonių, kuriems aukštesnė temperatūra kelia pavojų, – sakė ji. – Kadangi klimatas ir toliau keičiasi arba aukštesnė temperatūra tampa aukštesnė nei ta, kurią patyrėme būdami jaunesni, žmonės turi atkreipti didesnį dėmesį, ypač į aplinkinius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas