Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagaliau galite paslėpti savo nuotraukas nuo smalsių akių: ką dar siūlo naujoji „iOS 18“ versija?

Paskutinis „iPhone“ programinės įrangos atnaujinimas, „iOS 18“, atnešė daugybę funkcijų, kurios gali pakeisti jūsų kasdienį telefono naudojimą. Nors šis atnaujinimas jau prieinamas, daugelis dar nėra atradę visų jo galimybių, rašoma „Tele2“ pranešime spaudai.
 iPhone
iPhone / Shutterstock nuotr.

Lukas Keraitis, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, aptaria įdomiausius „iOS 18“ patobulinimus: nuo įrankių didesniam privatumui užtikrinti iki patogumo, kuris leidžia prisitaikyti telefono dizainą pagal save.

Slapti aplankai, kuriuos atrakins tik „Face ID“

Nuo šiol „iPhone“ naudotojai gali laikyti programas ir nuotraukas slaptame aplanke, kuris apsaugotas „Face ID“ technologija. Tai reiškia, kad tik naudotojas, galinis atrakinti telefoną savo veidu, galės atidaryti šį aplanką ir peržiūrėti jame esančią informaciją. Tokia funkcija naudinga, jei dalinatės savo telefonu su kitais žmonėmis ar norite apsaugoti asmeninius duomenis nuo smalsių akių.

Bendrovės nuotr./Lukas Keraitis
Bendrovės nuotr./Lukas Keraitis

„Norint aktyvuoti šią funkciją, reikia palaikyti pirštą ant programėlės ikonos ir pasirinkti „Reikalauti naudoti Face ID“. Tuomet gaunate du variantus: pirmasis leidžia atidaryti programėlę tik nuskenavus veidą, o antrasis visiškai paslepia programėlę slaptame aplanke, todėl pašaliniai asmenys negalės jos rasti net turėdami atrakintą telefoną“, – sako L.Keraitis.

Nuotraukas tvarko už jus

„iOS 18“ atnaujino „Nuotraukų“ (angl. Photos) aplikaciją. Ją pavertė dar išmanesne ir patogesne naudoti. Viena iš pagrindinių naujovių – automatiškai kuriamos protingos kolekcijos pagal temas, kurios grupuoja nuotraukas į skirtingas kategorijas, pavyzdžiui, „Kelionės“, „Šventės“ ar „Gyvūnai“. Tai leidžia lengviau naršyti po nuotraukų šūsnį ir greitai surasti norimus prisiminimus.

„Paieškos funkcija taip pat smarkiai patobulėjo – dabar galite įvesti paprastus raktinius žodžius, pavyzdžiui, „ugnis“, „šuo“ ar „Kalėdos“, ir sistema automatiškai suras visas su šiais raktiniais žodžiais susijusias nuotraukas. Tokia intuityvi paieška taupo laiką bei padaro nuotraukų peržiūrą daug paprastesnę ir malonesnę“, – įžvalgomis dalijasi „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Verta atkreipti dėmesį į atnaujintą privatumo funkciją. Nuotraukų programėlės apačioje rasite aplanką „Paslėpta“, kuriame galite laikyti atvaizdus, jeigu jų nesinori rodyti pagrindinėje galerijoje. Aplankas atrakinamas tik su „Face ID“. Norint ten perkelti paveikslėlius, tereikia palaikyti pirštą ant nuotraukos ir pasirinkti „Slėpti“.

Ekraną keiskite pagal save

„Savo pagrindiniame ekrane ikonas pasidariau didesnes. Dabar prie jų nėra pavadinimų – viskas atrodo tvarkingiau. Tai padaryti galite ir jūs. Tereikia paspausti ir palaikyti pirštą pagrindiniame ekrane. Spauskite ne ant ikonėlių, o viršuje kairėje ekrano pusėje pasirinkite „keisti“, tuomet - pasirinkti“, – pažymi L.Keraitis.

Ekspertas taip pat rekomenduoja patiems susidėlioti „Kontrolės centro“ valdiklius. Jie pasiekiami braukiant pirštu nuo dešiniojo viršutinio ekrano kampo. Čia rasite įvairių funkcijų, tokių kaip interneto ryšys ir žibintuvėlis, kurias dabar galima pridėti, keisti vietomis ir išdėstyti pagal savo pageidavimus.

Laikant pirštą ant užrakinto, bet aktyvinto telefono ekrano, atsiranda pasirinkimas „Pritaikyti“. Spustelkite funkciją „Pradžios ekranas“, kur galite redaguoti programėlių išdėstymą ir net pakeisti ikonų dizainą. Anksčiau viena šių funkcijų automatiškai įjungdavo žibintuvėlį, tačiau dabar galite pasirinkti, kokį veiksmą norite įvykdyti greičiau, pavyzdžiui, aktyvinti „Shazam“ muzikos paiešką.

Atsirado lietuvių kalba

„iOS 18“ pagaliau pradeda pilnavertį lietuvių kalbos palaikymą. Šis atnaujinimas leidžia pasirinkti lietuvių kalbą kaip pagrindinę operacinėje sistemoje bei lietuviškai naudotis „Siri“.

Nors kai kurie vertimai pradžioje buvo neįprasti, pavyzdžiui „Find me lietuviškai vadinasi „Lokatorius“, greitai įpratau ir džiaugiuosi naudodamasis telefonu gimtąja kalba“, – sako L.Keraitis.

Slaptažodžių programėlė

Pagaliau galite saugoti ir tvarkyti slaptažodžius, patvirtinimo kodus, „Wi-Fi“ slaptažodžius ir kitus saugumo duomenis vienoje vietoje. Naujoji slaptažodžių programėlė „Passwords“ leidžia sinchronizuoti šiuos duomenis ne tik tarp visų „Apple“, bet ir „Windows“ įrenginių, naudojant „iCloud“ programą.

„Apple“ savo naudotojams nuolat stengiasi suteikti kuo daugiau patogumo skaitmeninėje erdvėje. Nors ir anksčiau „iPhone“ telefonai galėjo automatiškai saugoti slaptažodžius, su šia programėle siekiama praplėsti saugumo funkcionalumą ir konkuruoti su išorinėmis slaptažodžių programėlėmis“, – teigia „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant