Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulinė darbo rinka atsidūrė prie dirbtinio intelekto revoliucijos slenksčio

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) antradienį pareiškė, kad turtingiausios pasaulio valstybės turi skubiai pasirengti artėjančios dirbtinio intelekto revoliucijos, kuri pakeis darbo rinką, poveikiui.
Robotas
Robotas / „Scanpix“/AP nuotr.

Spartus dirbtinio intelekto vystymasis – su programomis, galinčiomis parašyti esė, kurti vaizdus ir net išlaikyti medicinos egzaminus – kelia susirūpinimą, kad automatizavimas gali pakeisti ištisus darbo jėgos sektorius.

2023-ųjų užimtumo apžvalgoje EBPO, kuriai priklauso 38 šalys, teigė, kad kol kas yra nedaug įrodymų, jog dirbtinis intelektas turėtų ženklų neigiamą poveikį žmonių darbo vietoms.

„Nors dirbtinis intelektas vis dar taikomas palyginti nedaug, sparti pažanga, mažėjančios sąnaudos ir didėjantis darbuotojų, turinčių darbo su dirbtiniu intelektu įgūdžių, prieinamumas rodo, kad EBPO valstybės gali būti prie dirbtinio intelekto revoliucijos slenksčio“, – teigiama ataskaitoje.

„Nors dirbtinis intelektas gali duoti daug naudos, taip pat esama didelės rizikos, ir ją reikia skubiai spręsti“, – sakoma joje.

EBPO nurodė, kad labai svarbu rinkti geresnius duomenis apie dirbtinio intelekto diegimą ir naudojimą darbe, įskaitant duomenis apie tai, kurios darbo vietos keisis, bus kuriamos ar išnyks ir kaip keisis įgūdžių poreikis.

Pasak EBPO užimtumo, darbo ir socialinių reikalų direktoriaus Stefano Scarpettos, dirbtinis intelektas dažniausiai naudojamas didelėse įmonėse, kurios vis dar eksperimentuoja su naujomis technologijomis, ir daugelis šių kompanijų nenori keisti darbuotojų.

„Tačiau taip pat akivaizdu, kad pakeitimo galimybės išlieka reikšmingos, o tai kelia baimę dėl darbo užmokesčio mažėjimo ir darbo vietų praradimo“, – rašė jis.

EBPO ataskaitoje teigiama, kad dirbtinis intelektas gali pagerinti saugą darbo vietoje sumažinant pavojingas užduotis, o darbuotojams, kurių įgūdžiai papildo technologijas, gali būti mokamas didesnis darbo užmokestis. Tačiau gali didėti tempas darbinėje aplinkoje, o tiems darbuotojams, kuriems dėl automatizavimo bus skiriama mažiau užduočių, gresia atlyginimo mažėjimas.

Organizacijos duomenimis, darbo vietos, kurioms gresia didžiausia su dirbtiniu intelektu susijusi automatizacija, sudaro 27 proc. darbo rinkos.

„Naudojant dirbtinį intelektą taip pat kyla rimtų etinių iššūkių, susijusių su duomenų apsauga ir privatumu, skaidrumu ir paaiškinamumu, šališkumu ir diskriminacija, automatiniu sprendimų priėmimu ir atskaitomybe“, – sakė S.Scarpetta.

„Reikia imtis skubių veiksmų, kad būtų užtikrinta, jog dirbtinis intelektas darbo vietoje būtų naudojamas atsakingai ir patikimai, – pabrėžė jis. – Viena vertus, reikia sudaryti sąlygas darbuotojams ir darbdaviams pasinaudoti dirbtinio intelekto teikiamais privalumais ir kartu prie jo prisitaikyti, visų pirma pasitelkiant mokymus ir socialinį dialogą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas