Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliui ginčijantis dėl „Huawei“, 5G konferencijos dalyviai įspėjo nepamiršti saugumo

Ekspertai penktadienį paragino 5G mobiliojo ryšio tiekėjus nepamiršti tiekimo grandinės saugumo ir atsižvelgti į pasaulio nerimą dėl tokių technologijų tiekėjų kaip Kinijos milžinė „Huawei“, kurios įranga neseniai buvo uždrausta Jungtinėse Valstijose.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reikia atsižvelgti į trečiųjų šalių poveikio tiekėjams riziką, taip pat į bendrovių valdymo modelį ar bendradarbiavimo susitarimų dėl saugumo nebuvimą“, – tvirtinama Prahoje įvykusios 5G saugumo konferencijos pareiškime.

„Pardavėjų ir tinklų technologijų saugumo ir rizikos vertinimuose turėtų būti atsižvelgiama į teisinius reglamentus, saugumo aplinką, pardavėjų netinkamo elgesio incidentus bei tai, ar pardavėjai laikosi atvirų, sąveikių, saugių standartų ir geriausios pramonės praktikos“, – pažymima pareiškime.

Be to, minėtame „Prahos pasiūlymais“ pavadintame neprivalomame pareiškime kaip saugumo kriterijus taip pat buvo paminėtas tiekėjų šalių įsipareigojimas laikytis „daugiašalių, tarptautinių ar dvišalių susitarimų dėl kibernetinio saugumo, kovos su elektroniniais nusikaltimais arba duomenų apsaugos“.

Jungtinės Valstijos yra uždraudusios vyriausybinėms agentūroms pirkti įrangą iš „Huawei“ dėl nerimo, kad Pekinas per šią bendrovę gali šnipinėti ryšių srityje ir gauti prieigą prie ypatingos svarbos infrastruktūros, jei „Huawei“ būtų leista kitose šalyse diegti 5G tinklus, užtikrinančius momentinį mobiliųjų duomenų perdavimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./5G
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./5G

Vašingtonas tvirtai priešinasi „Huawei“ dalyvavimui naujosios kartos mobiliojo ryšio tinklų diegime dėl Kinijos teisėje numatytos bendrovės prievolės padėti vyriausybei rinkti žvalgybos duomenis ar teikti kitas su saugumu susijusias paslaugas.

Savo ruožtu Europa yra plėšoma dvejopo požiūrio į Kinijos milžinę – nors tokios šalys kaip Didžioji Britanija ir Vokietija leido šiai bendrovei dalyvauti tinklų diegime, kitos valstybės, įskaitant Čekiją, to neleidžia.

Gruodžio mėnesį Čekijos nacionalinė kibernetinės ir informacijos saugos agentūra pareiškė, kad „Huawei“ programinė įranga ir aparatūra kelia grėsmę valstybės saugumui.

Vis dėlto praėjusią savaitę šios Europos Sąjungos narės prezidentas Milošas Zemanas, žinomas dėl savo palankumo Rusijai ir Kinijai, išreiškė savo solidarumą su telekomunikacijų milžine, sakydamas, kad pasigenda „esminių minėto įspėjimo įrodymų“.

Kalbėdamas apie konferenciją, Didžiosios Britanijos Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) vadovas Ciaranas Martinas pasakė: „Aptarėme keletą klausimų, susijusių su esamų pardavėjų problemomis, ir nekalbėjome apie pardavėjus, kuriuos galbūt norėtume matyti ateityje“.

C.Martinas, vadovavęs Čekijos vyriausybės surengtos konferencijos darbo grupei, atsakingai už saugumą ir atsparumą, įvardijo „pardavėjų įvairovės problemą“.

„Egzistuoja daugybė saugumo iššūkių, kuriuos mes paminėjome, ir kartais jie yra susiję su kokybės klausimais – prasta inžinerija, prasta saugumo praktika. Egzistuoja ir saugumo reikalavimų laikymosi problemų, kylančių dėl pardavėjų poreikio naudotis operatoriaus tinklu“, – pridūrė C.Martinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai