Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasitikrinkite, gal jau laikas keisti nešiojamąjį kompiuterį?

Technologijos tobulėja vis sparčiau, tad vis dažniau kyla klausimas: kada laikas atnaujinti ar keisti nešiojamą kompiuterį? Kai kurie vartotojai užsispyrusiai tvirtina, kad jų penkerių metų senumo kompiuteris yra gana geras. Ar tikrai?
Suirzęs vyras
Suirzęs vyras / 123RF.com nuotr.

Kompiuteriams būdingi du senėjimo požymiai: techninis (komponentų gedimai) ir moralinis (kai stringa naujos programos, žaidimai ar net naršyklės). Pirmasis atvejis aiškus – neveikia ir tiek. Antrasis, erzinantis, gaišinantis, nes programos neveikia sklandžiai, kai kurių veiksmų atlikimas reikalauja kelis kartus daugiau laiko ir pan..

Tiek pirmuoju, tiek antruoju atveju vartotojams kartais kyla idėja: gal galima būtų „atgaivinti“ ar „atnaujinti“. Prasta mintis! Ne tokie paprasti ir pigūs „atgaivinimo“ procesai, kartais užtrunkantys, o kartais primenantys „katės pirkimą maiše“.

Kodėl pasiūlymas „atgaivinti“ neracionalus?

Pagrindinė kompiuterio plokštė vidutiniškai tarnauja 5 metus. Bus daug vartotojų, teigsiančių: „man puikiai veikė 10 metų“. Gerai, kad veikė, bet jei norėsite atnaujinti, beveik neįmanoma bus rasti naujos – teks ieškoti naudotos. Gaunate „katę maiše“ – komponentą su susidėvėjusiais ištekliais ir vis tiek turėsite morališkai pasenusį kompiuterį.

Vaizdo plokštei penkeri metai – kaip civilizacijai penki šimtai – per tiek laiko technologijos ir reikalavimai vaizdo raiškai pažengė tiek, kad vienintelė išeitis – nauja vaizdo plokštė. Tik niekas iš naujovių kompiuteriui, kurio pagrindinė plokštė morališkai pasenusi, nebetinka.

Atmintis (tiek operatyvioji, tiek pastovioji) – labai erzinantis dalykas, jei nešiojamam kompiuteriui keli metai. Atminties galima pridėti, bet ji vis tiek ji bus pasenusi – nesvarbu kiek gigabaitų jos turėsite, nes našumą lemia ne tik talpa, bet ir atminties darbinis dažnis. Taigi gal metas paieškoti naujo kompiuterio?

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MateBook X Pro nešiojamasis kompiuteris
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MateBook X Pro nešiojamasis kompiuteris

Į ką reikia atsižvelgti renkantis nešiojamąjį kompiuterį?

Yra tik keli patys svarbiausi kompiuterio parametrai, tačiau pirkėjų galvoje jie kelia daug sumaišties. Kad būtų aiškiau juos išvardinsiu:

* ekrano dydis (įvertiname ar dirbsime stacionariai, ar dažniau keliausime iš vienos vietos į kitą);

* ekrano skiriamoji geba (šiais laikais „Full HD“ (1920 × 1080) – tik poreikių minimumas, tad geriau didesnė);

* ekrano matricos tipas (norisi, kad ekranas puikiai atkurtų spalvas, užtikrintų gerus žiūrėjimo kampus, tinkamą ryškumą saulėtą dieną);

* ekrano atnaujinimo dažnis (jei ne tik dirbsime, bet ir žaisime, didesnis dažnis užtikrins sklandesnį vaizdą, mažiau vargins akis);

* procesorius (kompiuterio našumas, energijos vartojimo efektyvumas, darbo greitis ir daugelis kitų svarbių parametrų)

* operatyvioji atmintis (jos talpa lemia ar galėsime naudoti daug atminties reikalaujančias programas, kiek programų galėsime paleisti vienu metu).

* pastoviosios atminties talpa ir tipas (SSD šiais laikais yra standartas, o 512 GB ir didesnė talpa rekomenduojamas variantas).

* vaizdo plokštė (mūsų grafikos, 3D ir žaidimų našumo variklis – visada geresnis variantas, jei ji ne integruota, o atskira);

* jungtys (mūsų kompiuterio ryšiai su įvairiausia technika);

* maitinimo blokas (autonominio darbo trukmė mobiliam vartotojui yra labai svarbus rodiklis).

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MateBook X Pro nešiojamasis kompiuteris
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MateBook X Pro nešiojamasis kompiuteris

Išsiaiškinti poreikius. Ką prarandame nieko nekeisdami?

Sunkiausia apsispręsti tiems, kurie gerai nežino savo poreikių. Bet palengvinsiu šią užduotį. Visų pirma, geras šiuolaikinis kompiuteris pilnai pakeičia stacionarų kompiuterį. Antra, geras šiuolaikinis universalus kompiuteris puikiai susitvarko ir su įvairiomis skirtingomis užduotimis, kurios anksčiau buvo sunkiai suderinamos, pvz. jei norėjome turėti ploną ir lengvą kompiuterį, tai toks dažniausiai „nepaveždavo“ sudėtingos grafikos žaidimų, strigdavo dizaino, vaizdo medžiagos apdorojimo programos.

Todėl anksčiau, renkantis nešiojamą kompiuterį, vienos savybės buvo aukojamos dėl kitų. Labai svari priežastis parodanti, kad neverta galvoti apie kažkokį kosmetinį kompiuterio atnaujinimą, nes šiais laikais nešiojami kompiuteriai pasižymi puikiu įvairiausių skirtingų savybių deriniu – galingas, didelės raiškos, atskirą vaizdo plokštę turintis kompiuteris, gali būti lengvas, plonas, ilgai dirbantis autonominiu režimu.

Jei anksčiau kompiuteriai „viskas viename“ atrodė per dideli, dabar jų asortimentas išplėstas ir apima kompaktiškus nešiojamus kompiuterius – lengvi ir ploni, sveriantys mažiau nei 2 kg, turintys daug (1 TB) pastoviosios atminties, didelės raiškos ekraną, jungtis leidžiančias prie nešiojamojo kompiuterio prijungti įvairiausią techniką.

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MateBook X Pro nešiojamasis kompiuteris
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MateBook X Pro nešiojamasis kompiuteris

Mobilusis ir galingas

Pažvelkime konkrečiau. Pateiksiu jums tik vieną modelį „HUAWEI MateBook X Pro“, o jūs jį palyginkite su savo turimu kelių metų senumo nešiojamu ar net stacionariu kompiuteriu.

Šio kompiuterio 13,9 colių įstrižainė yra pakankamai didelė, kad galėtumėte patogiai peržiūrėti turinį, tačiau šis kompiuteris telpa daugumoje šiuolaikinių kuprinių ir jų neapsunkina. „HUAWEI MateBook X Pro“ kompiuterio storis tik 14,6 mm, svoris tik 1,33 kg, bet labai svarbu ir tai, kad stilingas ir elegantiškas korpusas slepia labai didelę galią.

Pradėkime nuo matomų dalykų: 3K „FullView“ (3000 x 2000) raiškos, lietimui jautrus, ekranas (jo ir metalinio korpuso santykis siekia net 91 proc.) perteikia įspūdingus vaizdus su ryškiomis detalėmis. 100 proc. sRGB spalvų gama patiks ir dizaineriams ir fotografams. 3 : 2 kraštinių santykis idealiai pritaikytas skaitymui ir rašymui. Labai paprasta ir intuityvu liečiant ekraną slinkti, didinti, pasirinkti ar atlikti kitus veiksmus.

„MateBook X Pro“ turi stebėtinai tylią klaviatūrą su dviejų lygių pašvietimu. Aiškus klavišų atsakas į prisilietimą leidžia patogiai rašyti nežiūrint į klaviatūrą. Įjungimo mygtuke įmontuotas ir pirštų atspaudų skaitytuvas. Kompiuterio kamera paslėpta tarp F6 ir F7 mygtukų – gal ne pati geriausia vieta, jei svarstytume apie kameros apžvalgos kampą, bet neteks nerimauti dėl privatumo. Didelis ir jautrus jutiklinis kilimėlis („HUAWEI Free Touch“ technologija) vibruodamas puikiai imituoja dešiniojo ir kairiojo pelės klavišų paspaudimus.

Pažvelkime ir į vidų: 10-os kartos „Intel® Core™ i77 “ procesorius, galimybė pasirinkti atskirą „NVIDIA GeForce MX250“ grafikos plokštę, iki 16 GB operacinės atminties ir 1 TB pastoviosios SSD atminties. Taigi vienu metu galite dirbti su keliomis daug resursų reikalaujančiomis programomis, sparčiai apdoroti vaizdo failus, ir sklandžiai žaisti sudėtingos grafikos žaidimus. Neįtikėtina, bet galime turėti tai ko trūko mūsų seniesiems kompiuteriams – dabar viskas viename.

Kompaktiškame „HUAWEI MateBook X Pro“ korpuse tilpo ir galinga 56 Wh baterija, kurią pilnai pakrovus naršyti internete galėsite iki 11 val., vaizdo filmus žiūrėti iki 13 val., dirbti iki 15 val. Galingi „Quad“ garsiakalbiai atkuria aiškų garsą, o su išmania triukšmo mažinimo funkcija, efektyviai filtruojančią aplinkos garsus, dirbantys mikrofonai balsą gali atpažinti keturių metrų atstumu.

Toks galingas nešiojamas kompiuteris prilygsta stacionariam kompiuteriui. Be to reikia įvertinti, kad išmanusis HUAWEI telefonas ir nešiojamas kompiuteris „HUAWEI MateBook“ vieningu super įrenginiu virsta net be interneto ryšio (telefono ekranas matomas kompiuterio ekrane, failai perkeliami juos nutempiant tarp įrenginių, redagavimas ir išsiuntimas galimas abiejuose įrenginiuose).

Galimybė sujungti ekranus ir kelis įrenginius gyvenimą ir darbą visada paverčia paprastesniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas