Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbta privataus „SpaceX“ skrydžio įgula: aplink Mėnulį skris reperis, didžėjus ir „YouTube“ žvaigždė

Japonijos milijardierius Yusaku Maezawa išsirinko aštuonis keleivius, kurie, pasak jo, kartu leisis į kelionę aplink Mėnulį. „SpaceX“ erdvėlaiviu skris amerikiečių didžėjus Steve'as Aoki ir populiarus „YouTube“ turinio kūrėjas Timas Doddas, geriau žinomas kaip „Everyday Astronaut“ (liet. „Kasdienis astronautas“).
Yusaku Maezawa
Yusaku Maezawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie misiją, pavadintą „Dear Moon“, pirmą kartą buvo paskelbta 2018 m. Iš pradžių Y.Maezawa siekė į šešių dienų kelionę aplink Mėnulį kartu su savimi pasiimti menininkų grupę, tačiau vėliau paskelbė išplėtęs „menininko“ apibrėžtį. Vietoj to jis teigė, kad bus atviras visų socialinių sluoksnių žmonėms, jei tik jie save laikys menininkais, rašo CNN.

Kartu su YMaezawa, S.Aoki ir T.Doddu skrydyje dalyvaus čekų tarpdisciplininis menininkas Yemi A.D., airių fotografė Rhiannon Adam, fotografas Karimas Iliya, indų aktorius Dev Joshi, dokumentinių filmų kūrėjas Brendan Hall ir Pietų Korėjos reperis Choi Seung Hyun, pasivadinęs T.O.P.

Į atsarginę komandą buvo atrinkta JAV olimpinė snieglentininkė Kaitlyn Farrington ir japonų šokėja Miyu.

Y.Maezawa, praturtėjęs iš internetinės mados mažmeninės prekybos įmonės „Zozo“, už kelionę sumokėjo neskelbiamą sumą ir yra sakęs, kad savo keleivius veš nemokamai.

Misijos interneto svetainėje pažymima, kad Y.Maezawa keleivius atrinko pagal du pagrindinius kriterijus: kandidatai turėtų siekti „peržengti ribas“ savo darbo srityje ir vykti į kosmosą, kad „kokiu nors būdu padėtų kitiems žmonėms“ bei turi būti pasirengę kelionės metu remti savo kolegas įgulos narius.

Po to, kai buvo paskelbta apie „Dear Moon“ misiją, Y.Maezawa surengė savo pirmąją kelionę į kosmosą – savarankiškai finansuotą 12 dienų trukmės kelionę į Tarptautinę kosminę stotį. 2021 m. gruodžio mėn. kelionės metu buvo naudojamas Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“.

Kelionės erdvėlaivis dar nebaigtas

Kitais metais planuojamas skrydis galėtų būti pirmoji žmonių kelionė į Mėnulį nuo 1972 m. ir aplenkti NASA „Artemis 2“ misiją.

Tiesa, nors planuojama skrydžio data – 2023 m., naujoji „SpaceX“ raketų ir erdvėlaivių sistema, vadinama „Starship“, nėra neatlikus pirmojo bandomojo skrydžio orbitoje ir vis dar yra kuriama bendrovės bandymų bazėse Pietų Teksase.

Keli ankstyvieji prototipai atliko trumpus „šuolio bandymus“, kai kurie iš jų praskrido keletą mylių virš Žemės, tačiau bendrovė dar neišbandė 69 metrų raketos stiprintuvo, kuris bus reikalingas 50 metrų erdvėlaiviui „Starship“ iškelti į Žemės orbitą ar už jos ribų. E.Muskas jau kelis mėnesius teigia, kad netrukus bus pasirengta atlikti bandymą, nors bendrovė vis dar laukia federalinių reguliavimo institucijų išduotos paleidimo licencijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Elonas Muskas
„Scanpix“/AP nuotr./Elonas Muskas

Anksčiau E.Muskas sakė, kad tikisi, jog iki 2023 m. „Starship“ vykdys reguliarius skrydžius, tačiau neaišku, ar „SpaceX“ suspės į šį terminą. Kosmoso pramonė garsėja projektais, kurie trunka daug ilgiau, o jų išlaidos yra daug didesnės, nei buvo numatyta iš pradžių.

Tikimasi, kad šešių dienų misija per tris dienas pasieks kelionės tikslą, apskries Mėnulį ir grįš į Žemę. Planuojama, kad kelionės metu erdvėlaivis prie Mėnulio paviršiaus priartės 200 km atstumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas