Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pats pažangiausias maitinimo blokas? – „Corsair AX 850“ apžvalga

„Corsair RM“ yra labai geri maitinimo blokai. Jie tokie geri, kad norintiems pirkti aukštesnės klasės „Corsair HX“ maitinimo šaltinį, tenka savęs paklausti: „O kam to reikia?“. Vienintelis HX serijos privalumas, lyginant šias maitinimo blokų serijas, yra aukštesnis „80 Plus Platinum“ efektyvumo standartas, nors ir „RM“ serijos turimas „80 Plus Gold“ sertifikatas yra visiškai pakankamas bet kuriai šiuolaikinei sistemai.
„80 Plus Titanium“ efektyvumo sertifikatas, aukščiausios klasės „Seasonic“ platforma ir galybė kitų pažangių savybių – ar tai geriausias rinkoje egzistuojantis maitinimo blokas?
„80 Plus Titanium“ efektyvumo sertifikatas, aukščiausios klasės „Seasonic“ platforma ir galybė kitų pažangių savybių – ar tai geriausias rinkoje egzistuojantis maitinimo blokas? / N.Davalgos nuotr.

Visai neseniai „Corsair“ atsiminė, jog turi ir pačią aukščiausią „AX“ maitinimo blokų liniją bei, po labai ilgos pertraukos, ją atnaujino . Ją sudaro pirmieji „Corsair“ siūlomi „80 Plus Titanium“ standarto maitinimo blokai. Jeigu jau „RM“ serija tenkina daugelio poreikius, ar verta pirkti net už „HX“ brangesnius „AX“ serijos atstovus? Į šį kausimą šiandien ir ieškosime atsakymo.

Pakuotė ir komplektacija

Pakuotė yra standartinio „Corsair“ dizaino ir išsiskiria tik didesniais, nei įprasta, savo gabaritais.

„Corsair AX 850“ maitinimo bloko pakuotė
„Corsair AX 850“ maitinimo bloko pakuotė

Ant pakuotės puikuojasi gan nekuklūs užrašai, tokie kaip „Brilliant design“ ir panašios liaupsės. Ir nors tai skamba juokingai bei pagyrūniškai, su šiuo faktu ginčytis neverta.

„Corsair AX 850“ maitinimo bloko komplektacija
„Corsair AX 850“ maitinimo bloko komplektacija

Pakuotės viduje, be paties maitinimo bloko, randami moduliniai laidai bei jiems laikyti skirtas maišelis, maitinimo kabelis, tvirtinimo varžtai, daugkartinio naudojimo laidų grupavimo juostos, vienkartinio naudojimo laidų grupavimo juostos bei „Corsair“ ženkliukas. Ir tai dar ne viskas – čia yra dar viena dėžutė, kurioje randama maitinimo bloko dokumentacija bei trys skirtingų spalvų magnetiniai lipdukai.

„Corsair AX 850“ maitinimo bloko komplektacija
„Corsair AX 850“ maitinimo bloko komplektacija

Detalus žvilgsnis

Prie maitinimo bloko pavadinimo nerandame „Corsair“ dažnai naudojamų „M“ bei „i“ raidelių, reiškiančių, kad tai yra modulinis maitinimo blokas (M), ar blokas su „Corsair Link“ programinės įrangos palaikymu (i). Nors maitinimo blokas ir yra modulinis, tokios klasės bei kainos bloke tai yra akivaizdu, jog „Corsair“ nusprendė to neakcentuoti. Juk niekas negiria prabangaus naujo automobilio už tai, kad jame yra elektra atidaromi langai. Galvojau, jog tas pats yra ir su „i“ raide, bet apie „i“ raidelės nebuvimą pakalbėsime šiek tiek vėliau.

„Corsair AX 850“ maitinimo blokas
„Corsair AX 850“ maitinimo blokas

Maitinimo blokas vizualiai nė kiek nėra panašus į „Corsair RM“ ar „HX“ serijas. Taip yra dėl to, kad „Corsair“ savo flagmano gamybą patikėjo kitiems partneriams.

„Corsair AX 850“ maitinimo blokas
„Corsair AX 850“ maitinimo blokas

Maitinimo blokai turi ant šono priklijuojamus lipdukus (o tiksliau magnetukus). Kažkur matytas sprendimas? Seniau išleisti „FSP Hydro“ maitinimo blokai turi lygiai tą patį.

Pagrindinis „Corsair“ privalumas prieš FSP sprendimą yra akivaizdus – FSP naudoja įprastus vienkartinius lipdukus, tuo tarpu „Corsair“ šoniniai lipdukai yra magnetiniai ir tai juos leidžia naudoti neribotą laiką.

N/„Corsair AX 850“ su mėlynu magnetuku
N/„Corsair AX 850“ su mėlynu magnetuku

„Corsair“ prideda mėlynos, raudonos bei pilkos spalvos magnetukus. Kiekvienos spalvos magnetukų yra po vieną. Tad jeigu dėl kokių nors objektyvių priežasčių ar tiesiog perfekcionizmo norite, kad abi maitinimo bloko pusės būtų vienodos, turime blogų žinių.

Be abejo, visi maitinimo bloko kabeliai yra moduliniai. Jiems sujungti skirtas plotas įrenginio gale niekuo neišsiskiria.

N/Niekuo neišsiskirianti nugarėlė
N/Niekuo neišsiskirianti nugarėlė

Dėl maitinimo jungčių kiekio skųstis neturėtų nė vienas vartotojas – prie šio bloko galima prijungti praktiškai viską, ar bent jau viską, kam pakanka 850W galios. Tiesa, patys maitinimo kabeliai mane šiek tiek nuvylė. Tik SATA ir "Molex" kabeliai yra plokščiojo tipo. Visi kiti kabeliai – įprasti, stori, bet kokybiškai sumauti į laidų rankoves.

N/Toks kabelių įpakavimas turėjo atsieiti nepigiai...
N/Toks kabelių įpakavimas turėjo atsieiti nepigiai...

Tiesa, tam yra rimta priežastis – šių kabelių galuose yra paslėpti papildomi kondensatoriai, skirti dar labiau pagerinti tiekiamos srovės kokybę. Estetiška? Ne. Naudinga? Taip! Iki šiol su šiuo sprendimu buvau susidūręs tik „Silverstone“ gaminamoje produkcijoje.

N.Davalgos nuotr./Visi prie bloko pridedami kabeliai
N.Davalgos nuotr./Visi prie bloko pridedami kabeliai

Kas jį daro tokiu geru?

„Titaninę“ „Corsair AX“ seriją sudaro trys maitinimo blokai – 1600W, 1000W ir 850W galios. „AX 1600i“ yra visiškai atskiras maitinimo blokas, gaminamas „Flextronics“, tuo tarpu 1000W ir 850W modifikacijos yra ta pačia platforma paremtos skirtingos galios versijos. Specialiai nepaminėjau dar vieno „titaninės“ serijos atstovo „AX 1500i“ – tai ankstesnės kartos modelis, kurį jau pakeitė „AX 1600i“.

Na, o šis maitinimo blokas paremtas „Seasonic“ gamybos platforma. Be abejo, naudojama vienintelė šio gamintojo „titaninė“ „Prime Titanium“ platforma, kurią naudoja ir pati jos kūrėja. Be „Seasonic“ ir „Corsair“ gaminių, ši platforma yra naudojama ir „Antec Signature Titanium“ maitinimo blokuose.

Kažką detaliau kalbėti apie maitinimo bloko kokybę net nėra prasmės. Maitinimo blokas, kurio kaina perkopia 200 eurų, net negali turėti kažkokių techninių trūkumų, leidžiančių abejoti jo tiekiamos srovės kokybe ar ilgaamžiškumu. Tai patvirtina ir dešimties metų garantija.

Maitinimo blokas naudoja „Hong Hua HA13525L12F-Z“ ventiliatorių. Tai 135 mm dydžio ventiliatorius, naudojantis modifikuotus slydimo guolius. Jis taip pat naudojamas ir pusbroliuose iš „Seasonic“ stovyklos, tuo tarpu „Antec“ pasirinko analogišką variantą, tik dirbantį didesniu greičiu.

Galima sakyti, jog maitinimo šaltinis yra praktiškai negirdimas. Tiesa, 2021-aisiais, kainų kategorijai peržengus 200 eurų ribą, tai jau nėra joks išskirtinumas.

„Zero RPM“ režimas leidžia maitinimo šaltiniui dirbti pusiau pasyviu režimu. Tai reiškia, kad maitinimo bloko apkrovoms neviršijant 40 proc. ribos, maitinimo bloko ventiliatorius visiškai nesisuks ir neskleis jokio garso. Jeigu tai Jums nepatinka, šią funkciją visada galima išjungti.

N.Davalgos nuotr./„Zero RPM“ išjungiama mygtuku, esančiu nugarėlėje
N.Davalgos nuotr./„Zero RPM“ išjungiama mygtuku, esančiu nugarėlėje

Verta paminėti ir tai, kad pradėjimo suktis riba yra 340W, o galingesniame 1000W bloke ji yra tik 300W, kas iš dalies yra logiška, nes esant žemesnėms apkrovoms silpnesni maitinimo blokai išskiria mažiau šilumos, bet iki šiol tai realybėje neatsispindėdavo. Vis dėlto, tokia maitinimo blokų pasyvaus veikimo specifikacija nenuteikia labai optimistiškai, nes „PC Power and Cooking Silencer MKIII“ 1200W maitinimo blokas galėjo dirbti pusiau pasyviame režime atiduodamas net 600W galios be papildomo ventiliatoriaus įsikišimo. Visa tai vyko dar 2012-aisiais, nuo to laiko tiek „Corsair“, tiek kiti maitinimo šaltinių gamintojai nesugebėjo pasiūlyti nieko naujo.

„Corsair AX 850“ maitinimo bloko specifikacija nėra niekuo išskirtinė, 3,3V ir 5V linijos neišsišoka didele galia, kaip kartais būna brangesniuose šaltiniuose, tačiau ji yra visiškai pakankama šiuolaikinėms sistemoms. 12V linija teoriškai gali perduoti 840W galią, tačiau praktiškai nėra jokių abejonių, kad be problemų bus tiekiama ir visų 850W galia. Tiesiog labai keista šiuolaikiniame aukštos klasės maitinimo bloke matyti, kad prie 12 voltų linijos parašyta galia neatitinka bendros viso maitinimo bloko galios.

Didžiausias maitinimo bloko minusas yra tai, jog jis neturi skaitmeninio valdymo bei stebėsenos galimybės. Šioje srityje kaltinti vien tik „Corsair“ negalime – su šia technologija šiek tiek stabdo ne „Corsair“, o platformos gamintoja „Seasonic“, kuri šiuo klausimu atsilieka nuo kitų „Corsair“ partnerių „Flextronics“ ir „CWT“.

Išvados

Kalbant apie kompiuterių komponentus nesinori artintis prie COVID-19 temos, tačiau to padaryti nėra įmanoma. Pandemijos metu į viršų kilo aukštos klasės technikos kainos, o didelės dalies prekių nėra sandėliuose. Dar labiau situaciją pablogino atgimęs kriptovaliutų bumas.

„Corsair AX 850“ maitinimo blokas neišsisuko nuo tokio likimo. Iki suirutės pradžios jis kainuodavo apie 230 eurų, vėliau kilo kaina ir mažėjo parduotuvių, prekiaujančių šiuo bloku, kiekis. Dar visai neseniai paskutiniai likučiai buvo išparduoti už 300 eurų, o dabar Lietuvos parduotuvėse jų iš viso nėra.

N.Davalgos nuotr./Labai geras, tačiau ne visiems būtinas ir reikalaujantis didelių investicijų
N.Davalgos nuotr./Labai geras, tačiau ne visiems būtinas ir reikalaujantis didelių investicijų

Galingiausia 1600W versija dar iki suirutės kainavo beveik pusę tūkstančio eurų, kas nėra labai daug, atsižvelgiant į tai, kad vien 1600W išnaudosiančios vaizdo plokštės kainuos bent penkis kartus daugiau. „AX“ serijos maitinimo blokams suteikiama daugiau nei pakankama dešimties metų garantija. Nusipirkus tokį maitinimo bloką, galite būti ramūs, kad artimiausią dešimtmetį jis galės nesunkiai tiekti energiją ateities sistemoms. Pavyzdžiui, 2010-aisiais išleistas „Corsair AX 750“ net ir šiais laikais yra laikomas pilnaverčiu maitinimo šaltiniu.

Jeigu manęs paklaustumėte, ar racionaliam pirkėjui, ieškančiam geriausio kainos ir kokybės santykio, verta pirkti „Corsair AX 850“ maitinimo bloką, aš atsakyčiau, kad yra ir pakankamai neblogų pigesnių variantų. „Corsair RM“ serija yra tiesiog per mažai kuo atsiliekanti nuo AX serijos maitinimo šaltinio, o kainos skirtumas yra akivaizdus.

„Corsair AX“ serija yra skirta tiems, kam nelabai įdomi geriausio kainos ir kokybės santykio paieška. Šis blokas skirtas pirkėjams, kurie tiesiog per daug nesigilindami į finansinio efektyvumo rodiklius nori paties geriausio egzistuojančio maitinimo šaltinio. Ir tai nėra blogai. „Corsair“ gamina puikius vidutinės klasės maitinimo blokus, o AX serija yra prestižinis produktas, kuris nėra pirmo būtinumo prekė.

Tik šie labai daug besitikintys pirkėjai gali gan stipriai nusivilti. Įsivaizduokite žaidėją, kuris 2012-aisiais susirinko galingą kompiuterį su jau seniai pamiršta „GeForce GTX 680“ vaizdo plokšte, „Intel Core i7 3770K“ procesoriumi ir „AX760i“ maitinimo bloku. Dabar šis žaidėjas nusprendžia pirkti visiškai naują sistemą, vėl susirenka naują kompiuterį, tik šį kartą pasirenka naująjį „Corsair AX850“ maitinimo bloką. Jam tikrai bus šokas, kai 9 metų senumo maitinimo blokas turėjo krūvą modernių technologijų, tokių kaip įtampos stebėjimas, apsukų valdymas ir kiti „Corsair Link“ programos privalumai, o naujasis pirkinys to neturi...

Antra šoko banga apims „Google“ sistemoje suradus, kad tokios pat galios „RM 850i“, turi visas šias funkcijas ir kainuoja bent 60 eurų pigiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas