Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pieną rinkitės apgalvotai: vienas aspektas gali turėti įtakos jo skoniui

Karvių, sojų, migdolų pienas skiriasi savo skoniu. Tačiau tos pačios rūšies pienas ar pieno gėrimai taip pat gali turėti skirtingus poskonius. Mokslininkų teigimu, dėl to kalta jų pakuotė
Nemokamo pieno dalijimo akcija prie Žemės ūkio ministerijos Vilniuje
Nemokamo pieno dalijimo akcija prie Žemės ūkio ministerijos Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pieno pramonė stengiasi išsaugoti pieno produktų kokybę ir saugą, tačiau mažai žinoma, kaip pati pakuotė veikia pieno skonį. Naujas paskelbtas tyrimas patvirtina, kad pakuotė turi įtakos skoniui, o kartoninės dėžutės neišlaiko pieno šviežumo taip gerai kaip stiklinės ir plastikinės talpyklos, rašo „Technology Networks“.

Pagrindinė tyrėja daktarė MaryAnne Drake iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto teigė, kad „pienas dėl savo švelnaus ir subtilaus skonio yra jautresnis su pakuote susijusiems kvapams nei daugelis kitų gėrimų“.

Tyrimo metu pasterizuoto nenugriebto ir nugriebto pieno mėginiai buvo laikomi šešiuose 237 ml indeliuose visiškoje tamsoje, 4ºC temperatūroje. Iš talpyklų buvo pasirinkta kartoninė dėžutė, plastikinis maišelis, trys plastikiniai indeliai (visi pagaminti iš skirtingų rūšių plastiko) ir stiklinis butelis – pastarasis buvo kontrolinis.

Žmonių grupė skonį vertino pirmąją bandymo dieną, o po penkių, 10 ir 15 dienų – dar kartą. Tais pačiais laiko tarpais mokslininkai analizavo mėginius, siekdami nustatyti, ar į pieną pateko kurios nors pakuotės medžiagos junginių. Be to, po 10 dienų buvo atliktas aklas vartotojų degustavimas.

Kai viskas buvo baigta, paaiškėjo, kad pienas iš kartoninės dėžutės buvo prasčiausias, rašo „Science Alert“.

Taip atsitiko ne tik dėl kartono skonio pernešimo į pieną, bet ir dėl to, kad kartonas sugėrė pieno skonį. Ragautojai pastebėjo ryškų pašalinį skonį, be to, dujų chromatografijos ir masės spektrometrijos analizė parodė, kad piene yra kartono junginių.

Taip pat pastebėta, kad nugriebtas pienas yra jautresnis skonio pokyčiams nei nenugriebtas pienas. Iš skirtingų pakuočių plastikinis maišelis mažiausiai išsaugojo pieno šviežumą.

Trijų rūšių plastikiniuose indeliuose esantis pienas buvo gerokai šviežesnio skonio ir prilygo pienui stikliniame butelyje. Plastikiniuose maišeliuose laikytas pienas buvo ne toks geras, nors vis tiek geresnis už kartoninėse dėžutėse laikytą pieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas