Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmą kartą vaizdo įraše – nykstančio ryklio ir laivo susidūrimas

Praėjus kelioms valandoms po to, kai tyrėjų komanda prie Airijos krantų paženklino nykstantį ryklį, nelaimėlis nukentėjo – į jį trenkėsi laivas, rašo sciencealert.com.
Ryklys
Ryklys / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Laivas Ryklys

Prietaisu, kuriuo jis buvo pažymėtas, užfiksuota medžiaga suteikia vertingos informacijos apie laivų ir jūrų gyvūnų susidūrimus.

„Tai pirmas mums žinomas tiesioginis laivo smūgio į jūrų megafauną stebėjimas, – sako Oregono valstybinio universiteto jūrų biologas Tayloras Chapple'as.

Rykliai (Cetorhinus maximus) didžiąją laiko dalį praleidžia prie vandenyno paviršiaus, filtruodami vandenį bei planktoną didžiuliais nasrais. Todėl šie gyvūnai pažeidžiami laivų smūgių.

„Tai, kad šioje vietovėje į ryklį, kuriam pritvirtinome „Fitbit“, per kelias valandas buvo atsitrenkta, rodo, kokie pažeidžiami šie gyvūnai yra laivų“, – teigia Dublino Trejybės koledžo fiziologas Nicholas Payne'as.

Šešias valandas po paženklinimo maždaug 7 metrų ilgio patelė maitinosi netoli paviršiaus, tik retkarčiais nardydama. Iš karto po skaudaus susidūrimo, kurio metu buvo pastebimai pažeista jos oda, ji spruko į vandenyno dugną.

Priešingai nei iš pradžių, per likusias 7,5 valandos filmuotos medžiagos, ji daugiau nebemito. Tai rodo, kad net jei susidūrimai nėra mirtini, jie gali sukelti žalingų elgesio pokyčių ir kitų ilgalaikių pasekmių, pavyzdžiui, sužalojimų, pabrėžia tyrėjai.

Vis dėlto reikia atlikti daugiau tyrimų kad būtų įvertintas [laivų smūgių] trumpalaikis ir ilgalaikis poveikis rykliams.

Šis tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Marine Science“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas