Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmajam pacientui sušvirkšta eksperimentinio vėžį naikinančio viruso

Eksperimentinis vėžį naikinantis virusas pirmą kartą buvo suleistas žmogui – tikimasi, kad atlikus bandymus galiausiai paaiškės, jog tai nauja priemonė, leidžianti sėkmingai kovoti su vėžiniais augliais žmonių organizme.
Storosios žarnos vėžys
Storosios žarnos vėžys / 123RF.com nuotr.

Kandidatas į vaistus, pavadintas CF33-hNIS (dar žinomas kaip „Vaxinia“), yra vadinamasis onkolitinis virusas, t. y. genetiškai modifikuotas virusas, skirtas selektyviai užkrėsti ir naikinti vėžines ląsteles, tausojant sveikąsias.

CF33-hNIS atveju modifikuotas raupų virusas veikia patekdamas į ląsteles ir dubliuodamasis. Galiausiai užkrėsta ląstelė sprogsta ir išskiria tūkstančius naujų viruso dalelių, kurios veikia kaip antigenai, skatinantys imuninę sistemą atakuoti netoliese esančias vėžines ląsteles, rašoma „Science Alert“.

Ankstesni tyrimai, atlikti su gyvūnų modeliais, parodė, kad vaistas tokiu būdu gali panaudoti imuninę sistemą vėžinėms ląstelėms medžioti ir naikinti, tačiau iki šiol nebuvo atlikta jokių bandymų su žmonėmis.

Tai ką tik pasikeitė, nes vaisto kūrėjai – Los Andželo vėžio priežiūros ir tyrimų centras „City of Hope“ ir Australijoje įsikūrusi biotechnologijų bendrovė „Imugene“ – paskelbė, kad pradedamas pirmasis klinikinis tyrimas su žmonėmis.

„Mūsų ankstesni tyrimai parodė, kad onkolitiniai virusai gali paskatinti imuninę sistemą reaguoti į vėžį ir jį naikinti, taip pat paskatinti imuninę sistemą geriau reaguoti į kitus imunoterapijos metodus“, – sako „City of Hope“ onkologas ir pagrindinis tyrėjas Danengas Li.

„Manome, kad CF33-hNIS gali pagerinti mūsų pacientų gydymo rezultatus.“

Šio potencialo išnaudojimas pirmiausia priklausys nuo to, ar CF33-hNIS yra saugus vartoti žmonėms, todėl pirmajame tyrimo etape daugiausia dėmesio bus skiriama vaisto saugumui ir toleravimui.

Tikimasi, kad iš viso į intervenciją bus įtraukta 100 dalyvių, kurių kiekvienas bus suaugęs pacientas, sergantis metastazavusiais arba išplitusiais kietaisiais navikais, prieš tai išbandęs bent du standartinio gydymo būdus.

Įtraukti į tyrimą šie asmenys gaus mažas eksperimentinio gydymo dozes.

Jei pirmieji rezultatai bus sėkmingi ir CF33-hNIS bus pripažintas saugiu ir gerai toleruojamu, atliekant papildomus bandymus bus tiriama, kaip vaistas dera su pembrolizumabu – esamu antikūnų preparatu, jau naudojamu vėžio imunoterapijai.

Vėliau bus analizuojami antriniai rodikliai, įskaitant vertinimą, kaip veiksmingai CF33-hNIS mažina gydomus navikus. Tikimasi, kad tyrimas truks dvejus metus keliose numatytose klinikinėse vietose, todėl greičiausiai praeis nemažai laiko, kol sužinosime išsamius rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas