Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmajam šviesolaidinio interneto tinklui Lietuvoje – 15 metų

Internetas jau seniai tapo daugelio Lietuvos gyventojų ir įmonių kasdienybe. O pažangiausia pasaulyje šviesolaidžio technologija šiemet mini 15 metų gyvavimo Lietuvos telekomunikacijų rinkoje sukaktį.
Optinio kabelio gijos
Optinio kabelio gijos / 123rf nuotr.

Pirmasis šviesolaidinis kabelis buvo nutiestas tarp Vilniaus ir Kauno dar 1991 metais, tačiau į vartotojų namus optinio ryšio gijos pradėtos vedžioti gerokai vėliau. Bendrovė „Penki kontinentai“ skelbia, kad pirmasis šviesolaidinio interneto tinklas Lietuvoje buvo jai priklausantis „Skynet“, iki šiol veikiantis Vilniuje nuo 1998 metų.

Didžiausią šviesolaidinio interneto tinklą Lietuvoje valdanti bendrovė TEO jį diegti pradėjo 2007 metais.

Šviesolaidžio technologijos pagrindas – optiniai kabeliai, kuriais informacija perduodama naudojant šviesą, o ne elektros impulsus. Tai dešimtis kartų padidina interneto spartą ir leidžia naudotojams žiūrėti aukštos kokybės vaizdo įrašus, klausyti muzikos bei siųstis didelius kiekius duomenų. Šiandien vartotojai gali užsisakyti iki gigabito per sekundę spartos šviesolaidinį internetą, bet tai – ne riba.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, 2012 m. pabaigoje Lietuvoje buvo per milijoną interneto prieigos naudotojų. Tarptautinės asociacijos „FTTH Council Europe“ ir kompanijos „iDate“ paskelbto tyrimo apie šviesolaidinės ryšių technologijos plėtojimąsi duomenimis, Lietuvoje 2012 m. pabaigoje 31 proc. namų buvo prijungta prie šviesolaidinio ryšio tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas