Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planšetinių kompiuterių ateitis: įrenginys, pralenkęs laiką?

Pirmasis komerciškai sėkmingas planšetinis kompiuteris pasirodė prieš kiek daugiau nei 30 metų – 1989-aisiais. Kita vertus, šis įrenginys, skirtingai nei telefonai, o vėliau – išmanieji telefonai, savo vietą rinkoje atrado ne iš karto. Didžiausia populiarumo banga planšetinius kompiuterius pasiekė jau po 2010 metų, bet vėliau susidomėjimas jais priblėso.
Planšetinis kompiuteris „Samsung Tab S7+“
Planšetinis kompiuteris „Samsung Tab S7+“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tačiau šiandien vis labiau manoma, kad planšetinis kompiuteris – tai įrenginys, pralenkęs laiką. Šiandien planšečių pardavimų skaičiai auga, o pandemija signalizuoja jau prasidėjusį jų sugrįžimą. Planšetinių kompiuterių rinkai šiemet žadamas 8,27 mlrd. JAV dolerių augimas (lyginant su 2020 metais), o metinio augimo koeficientas turėtų siekti net 13,4 proc.

Žvelgiant dar toliau – planšetinių kompiuterių laukia nuoseklus augimas. Skaičiuojama, kad planšečių rinka visame pasaulyje iki 2025 metų pasieks 104,53 mlrd. JAV dolerių ribą. Taigi, kas nulėmė tokį pokytį ir kuriose gyvenimo srityse planšetinių kompiuterių įtaka bus didžiausia?

Mokymąsi keičiantis įrankis

Per pastarąjį dešimtmetį planšetiniai kompiuteriai ne tik pasiekė savo pardavimų aukštumas, bet ir buvo pradėti naudoti, pavyzdžiui, mokymosi ar darbo reikmėms. Remiantis statistika, šiandien planšetiniais kompiuteriais naudojasi apie pusę JAV suaugusiųjų ir didžioji dalis vaikų nuo 8 iki 17 metų amžiaus. Tai – beveik visas mokyklinis amžius, todėl daugelyje JAV mokyklų šiuo metu vyksta diskusijos, ar verta planšetiniais kompiuteriais visiškai pakeisti vadovėlius. Jei tai įvyktų, vienam mokiniui tektų viena planšetė, kuri tarnautų vietoje krūvos skirtingų vadovėlių. Tokiam pokyčiui, panašu, šiuo metu pritaria tiek pedagogai, tiek ir patys mokiniai, kuriems planšetiniai kompiuteriai jau yra tapę įprastu, mėgstamu ir patogiu naudoti įrenginiu.

Asmeninio archyvo nuotr./Urtė Eidžiūnaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Urtė Eidžiūnaitė

Panašias tendencijas – planšečių pritaikymą edukacinėje sistemoje – matome ir Europoje. Vienas naujausių pavyzdžių yra planšetinių kompiuterių naudojimas pradinėse kai kurių Norvegijos mokyklų klasėse. Toks eksperimentas parodė, kad be didesnio susitelkimo, planšečių naudojimas pamokų metu lavina ir mokinių skaitmeninio raštingumo žinias.

Taigi, planšetiniai kompiuteriai tampa vis svarbesniu įrankiu kalbant apie mokymosi įstaigas ir ateityje gali tapti įprastu reiškiniu, pakeisiančiu net vadovėlius. Kita vertus, prie tokio šio įrenginio populiarumo kaskart prisideda ir gamintojai. Pavyzdžiui, nauji šiuolaikiniai planšetiniai kompiuteriai pasižymi kur kas mažesniu mėlynos ekrano šviesos skleidžiamu kiekiu. Tai reiškia, kad tokie įrenginiai mažiau vargina akis, nedaro tokios įtakos mūsų nemigai ir jais galima naudotis ilgesnį laiką.

Mobilumas ir suderinamumas

Vis labiau augantį planšetinių kompiuterių populiarumą nulėmė ir ilgalaikė pandemijos pasekmė – hibridinis darbas. Šiandien jau nieko nebestebina darbo grafikas, kai dalį savaitės dienų dirbame iš biuro, kitą dalį – iš namų. Iš kitos pusės, darbuotojų darbo vietos tampa mobilios, nebe stacionarios, o tai sukelia papildomų problemų, ypatingai, jei biuruose dirbama prie stacionarių kompiuterių. Tokiose situacijose planšetiniai kompiuteriai tampa paprastu sprendimu, nes yra mobilūs, lengvi ir jais galima dirbti iš bet kur. Tai geras sprendimas ir mėgstantiems nuolat keisti savo darbo aplinką – nuo kavinės iki darbo saulėtą dieną parke.

123RF.com nuotr./Planšetinis kompiuteris
123RF.com nuotr./Planšetinis kompiuteris

Taip pat šiandieniniame gyvenime labai praverčianti planšetinių kompiuterių savybė – jų suderinamumas su kitais įrenginiais. Naujas planšetes labai paprasta prijungti prie nešiojamų kompiuterių ar telefonų, perkelti iš jų ar į juos informaciją ar būti prisijungus ir naudotis keliais įrenginiais vienu metu. Šiandieniniai planšetiniai kompiuteriai išskirtiniai ir savo multifunkcionalumu. Pavyzdžiui, naujos planšetės turi patogias magnetines klaviatūras, todėl nereikia spausdinti tekstų ekrane, pasižymi geros kokybės kameromis bei aukštos kokybės garso atkūrimu.

Geriausias kelionių draugas

Gyvename laikais, kai išsiilgtas kelionių ilgesys vis dažniau ima viršų ir daugelis bando keliauti bent jau savo šalies viduje. O ilgos kelionės, lėktuvų, autobusų ar traukinių laukimas yra neatsiejami nuo išmaniųjų įrenginių. Tai – puiki proga perskaityti seniai atidėliotą knygą, peržiūrėti ilgai lauktą serialą ar

nudirbti nepabaigtus darbus. Šiandien planšetinis kompiuteris yra puikiai subalansuotas visiems šiems tikslams – nuo itin ryškaus ir didelio ekrano iki ilgo baterijos veikimo. Po įkrovimo naujos planšetės gali veikti net iki 12-os valandų. Taigi, tiek laiko naudojantis planšetiniu kompiuteriu pakaks bet kokiai kelionei, net jei visą laiką pražiūrėsime mėgstamą serialą.

Visos šios priežastys, naujai vartotojų atrandamos galimybės bei įrenginio funkcionalumas rodo, kad planšetinių kompiuterių rinkos augimas bei itin optimistiškos prognozės yra ne iš piršto laužtos. Ir tikėtina, kad toks sėkmingas planšečių antrasis kvėpavimas yra tik pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas