Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po karščiausių dienų istorijoje pasisakė JT: nekontroliuojama klimato kaita kelia „katastrofišką padėtį“

Po rekordiškai karštų pirmadienio ir antradienio dienų, panašu, kad septynios karščiausios dienos iš eilės gali būti karščiausios pasaulyje, praneša „The Guardian“.
Indijoje dešimtys milijonų žmonių kenčia alinančio karščio bangą
Indijoje dešimtys milijonų žmonių kenčia alinančio karščio bangą / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

JT generalinis sekretorius pareiškė, kad „klimato kaita yra nebekontroliuojama“, nes neoficiali duomenų analizė parodė, kad septynių dienų vidutinė pasaulio temperatūra buvo karščiausia per visą istoriją.

„Jei ir toliau delsime imtis svarbiausių būtinų priemonių, manau, kad pereisime į katastrofišką padėtį, kaip rodo du pastarieji temperatūros rekordai“, – sakė António Guterresas, turėdamas omenyje pirmadienį ir antradienį sumuštus pasaulio temperatūros rekordus.

Remiantis JAV Nacionalinio aplinkos prognozių centro (NCEP) surinktais duomenimis, antradienį vidutinė oro temperatūra pasaulyje buvo 17,18°C ir viršijo pirmadienį pasiektą 17,01°C rekordą.

Septynių dienų laikotarpiu, kuris baigėsi trečiadienį, vidutinė paros temperatūra taip pat buvo aukštesnė nei bet kurią kitą savaitę per 44 metų stebėjimo laikotarpį, remiantis Meino universiteto „Climate Reanalyzer“ duomenimis.

Šis rodiklis parodė, kad vidutinė Žemės temperatūra trečiadienį išliko rekordiškai aukšta – 17,18°C.

NASA/Kathryn Hansen/Per pastaruosius trejus metus Arkties jūros ledo storis sumažėjo 16 proc.
NASA/Kathryn Hansen/Per pastaruosius trejus metus Arkties jūros ledo storis sumažėjo 16 proc.

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA), kurios duomenys laikomi auksiniu klimato duomenų standartu, ketvirtadienį pareiškė negalinti patvirtinti neoficialių skaičių.

Pakartotinėje analizėje naudojami modelių išvesties duomenys, kuriuos NOAA pavadino „netinkamais“ kaip faktinės temperatūros ir klimato įrašų pakaitalus. NOAA stebi pasaulinę temperatūrą ir įrašus kas mėnesį ir kasmet, o ne kasdien.

„Pripažįstame, kad dėl klimato kaitos išgyvename šiltąjį laikotarpį, o kartu su El Nino ir karštomis vasaros sąlygomis matome, kad daugelyje pasaulio vietų fiksuojama rekordiškai aukšta paviršiaus temperatūra“, – sakė NOAA.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sausra Prancūzijoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sausra Prancūzijoje

Vis dėlto mokslininkai sutinka, jog klimato kaita pasiekė dar nepažintą teritoriją ir kad dėl antropogeninio pasaulinio šildymo padidėjęs karštis kartu su El Nino sugrįžimu lems daugiau rekordinių temperatūrų.

Paskutinį kartą didelis El Nino buvo 2016 m., kurie tebėra karščiausi metai per visą istoriją.

„Yra tikimybė, kad liepos mėnuo bus šilčiausias kada nors buvęs. “Kada nors„ reiškia nuo Eemo [tarpledynmečio] laikotarpio, t. y. maždaug prieš 120 000 metų“, – sakė daktaras Karstenas Hausteinas, Leipcigo universiteto atmosferos tyrėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Italijoje turistai nuo Gardos ežero kranto gali pėsčiomis pasiekti mažą San Biagio salą, kurią paprastai galima pasiekti tik laivu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Italijoje turistai nuo Gardos ežero kranto gali pėsčiomis pasiekti mažą San Biagio salą, kurią paprastai galima pasiekti tik laivu

Įvairiose pasaulio dalyse kilo karščio bangos, o ketvirtadienį ES klimato stebėsenos tarnyba pranešė, kad praėjusį mėnesį pasaulyje buvo užfiksuotas karščiausias birželio mėnuo.

Pastarosiomis savaitėmis pietinę JAV dalį alino intensyvus karštis, įskaitant antradienį vykusią nacionalinę liepos 4 d. šventę. Kai kuriose Kinijos dalyse tęsėsi nesibaigianti karščio banga, o temperatūra viršijo 35°C.

„Scanpix“ nuotr./Karštis ir sausra Argentinoje paveiks derlių.
„Scanpix“ nuotr./Karštis ir sausra Argentinoje paveiks derlių.

Apskritai, vienas iš didžiausių šios savaitės karščio rekordų kaltininkų yra itin švelni žiema Antarktidoje. Dalyje žemyno ir šalia esančio vandenyno temperatūra buvo 10-20°C aukštesnė už 1979-2000 m. vidurkį.

„Šią savaitę temperatūra virš vandenyno ir ypač aplink Antarktidą buvo neįprasta, nes vėjo frontai virš Pietų vandenyno stipriai stumia šiltą orą gilyn į pietus“, – sakė Merilendo universiteto atmosferos, vandenynų ir žemės sistemos mokslų profesorius Raghu Murtugudde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas