Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pradedamas kurti 3D teritorijų planavimo įrankis Ukrainos miestų atstatymui

Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) ketvirtadienį pradeda įgyvendinti projektą, kurio metu bus sukurtas 3D teritorijų planavimo įrankis, padėsiantis kokybiškai atstatyti karo nuniokotus Ukrainos miestus.
Vyras mokosi
Kompiuteris / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ukraina Statybos

Projekto metu bus sukurta platforma, kurioje trimatėje erdvėje bus galima atvaizduoti ne tik vykdomus, bet ir planuojamus statybos projektus Borodyankoje ir Bučoje, pamatyti, kokią įtaką jie turės aplinkai bei gyventojams.

Šis įrankis bus patogus visiems, kurie prisidės prie sugriautų miestų atstatymo tiek projektavimo, tiek statybos darbais.

„Tikimės, kad inovatyvus sprendimas bus sėkmingai pritaikytas ne tik Bučos bei Borodyankos gyvenvietėse, bet ir kitose karo paveiktose Ukrainos teritorijose. Lietuva 3D teritorijų planavime turi sukaupusi vertingos patirties, kuria galime pasidalinti su Ukrainos savivaldomis siekiant kokybiško miestų atstatymo“, – teigia SSVA direktorius Aidas Vaičiulis.

Ketvirtadienį vyko nuotoliniai susitikimai su Bučos ir Borodyankos savivaldų atstovais, kurių metu buvo aptarti aktualūs projekto vystymo klausimai.

Pirmasis projekto etapas apims skaitmeninės platformos parengimą bei miesto 3D vaizdų surinkimą, jų sukėlimą į platformą. Jų pagrindu būtų sukurtas Ukrainos miestams pritaikytas 3D planavimo įrankis.

„3D teritorijų planavimas leis užtikrinti atstatomų statinių kokybę, efektyvesnę miestų plėtrą. Lietuva taip pat įsipareigoja apmokyti Borodyankos ir Bučos savivaldybių darbuotojus ne tik kaip naudotis įrankiu, bet jį toliau plėsti, tobulinti“, – teigia SSVA specialaus projekto Ukrainai vadovas Tomas Gulbinas.

3D planavimo įrankį tikimasi sukurti 2024 m. II ketvirtį. Projekto partneris UAB „Vilniaus planas“. Projektą lygiomis dalimis finansuoja Lietuvos Respublikos bei Taivano vyriausybės.

Lietuva, Borodyanka ir Buča yra pasirašiusios memorandumą, kuriuo visos šalys taip pat išreiškė abipusį suinteresuotumą toliau plėtoti bendradarbiavimą bei solidarumą, įgyvendinti tarptautinius įsipareigojimus.

Kyjivo srities savivaldybės smarkiai nukentėjo nuo Rusijos puolimo, kurio metu buvo apgadinta tūkstančiai pastatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas