Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija ruošiasi 4 °C temperatūros kilimui: „Negalime pabėgti nuo visuotinio atšilimo realybės“

Prancūzija ruošiasi, kad iki šimtmečio pabaigos temperatūra šalyje bus 4 laipsniais pagal Celsijų aukštesnė, lyginant su ikipramoninio laikotarpio temperatūra, kadangi pasaulio valstybės neįgyvendina klimato kaitos tikslų, sekmadienį perspėjo aplinkos ministras.
Kaitra Vilniuje
Kaitra Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aplinkos ministras Christophe'as Bechu JDD sakė, kad jo vyriausybė nebesitiki apriboti temperatūros kilimo iki 1,5 °C arba bent jau gerokai mažiau nei 2 °C, kaip sutarta 2015 m. Paryžiaus klimato sutartyje, rašo „Science Alert“.

„Jei visos pasaulio valstybės nesuintensyvins pastangų dar labiau sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį, mūsų laukia vidutiniškai nuo +2,8 °C iki +3,2 °C pasaulinis atšilimas, o tai reiškia, kad Prancūzija sulauks +4 °C, nes Europa šyla sparčiai“, – sakė C.Bechu.

Vyriausybė šį scenarijų vadino „pesimistiniu“. Tačiau C.Bechu sakė, kad „iš tiesų jį turėtume vadinti realistiniu“ ir kad Prancūzijos prisitaikymo pastangos turėtų būti grindžiamos 4 °C perspektyva.

Antradienį C.Bechu ketina pradėti viešas konsultacijas, kurios padės apibrėžti Prancūzijos vyriausybės klimato kaitos veiksmų planą ir prisitaikymo prie klimato kaitos strategiją, taip pat išdėstyti tolesnes pastangas mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

„Negalime pabėgti nuo visuotinio atšilimo realybės“, – sakė ministras pareiškime, – „Todėl turėsime konkrečiai pasirengti neišvengiamam jo poveikiui mūsų šaliai ir mūsų gyvenimui. Štai kodėl norime mūsų šaliai suteikti aiškią prisitaikymo prie klimato kaitos trajektoriją“.

Praėjusieji metai Prancūzijoje buvo karščiausi per visą istoriją.

C.Bechu sakė, kad jei temperatūra pakils 4 laipsniais, Prancūzijoje gali kilti karščio bangų, trunkančių po du mėnesius, o kai kuriose pietinėse šalies dalyse per metus gali būti iki 90 naktų, kai tvyros tropinė temperatūra. Sausros ir ekstremalios liūtys taip pat taptų įprastu reiškiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas