Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Programoje IT studentams – nuo programavimo iki stovėjimo ant kėdžių

Šiandieninėje rinkoje IT srities darbuotojai privalo neapsiriboti techninėmis žiniomis ir gebėjimais. Sėkmingam darbui kasdien jie turi pasitelkti komandinio darbo, derybų, argumentacijos įgūdžius. Tuo įsitikinęs rugpjūtį vykusios specialios tobulėjimo programos jauniems IT talentams „Mėnuo su IT“ sumanytojas – bendrovės „Tieto Lietuva“ Konsultavimo paslaugų skyriaus vadovas Dainius Linga.
„Mėnuo su IT“
„Mėnuo su IT“ / „Tieto Lietuva“ nuotr.

„Gali būti talentas, srities žvaigždė, tačiau puikiam rezultatui būtina komanda. Svarbu ne tik, koks esi tu, bet ir tai, su kuo tu dirbi, kaip moki dirbti su kitais. Žinoma, technologijų išmanymas – IT specialisto darbo pamatas. Tačiau mokėjimas pateikti savo idėjas, „susidirbti“ su kolegomis, o kartais ir rasti kompromisus – neatskiriama mūsų darbo dalis“, – pasakoja D. Linga.

Programos dalyviai, pasiskirstę į tris grupes, kūrė socialinio tinklo aplikaciją, pasitelkdami skirtingas technologijas ir „Agile“ metodologiją. Dvi komandos dirbo „JAVA“ technologijomis, viena – „NET“. Savo darbo rezultatus jie pristatydavo ir kartu su ekspertais vertino tarpinių ir baigiamosios produkto demonstracijų metu.

Programos dalyviai, pasiskirstę į tris grupes, kūrė socialinio tinklo aplikaciją, pasitelkdami skirtingas technologijas ir „Agile“ metodologiją.

„Svarbiausias užduočių tikslas buvo atrasti skirtingų technologijų privalumus, stipriąsias, silpnąsias puses. Nesiekėme paskubomis sukurti galutinį produktą, tam turėjome per mažai laiko. Skatinome studentus kurti teisingai, apgalvotai, išdiskutavus ir priėmus tinkamiausius sprendimus. Nuolat konsultavome juos ir dalinomės savo patirtimi“, – teigia D. Linga.

Antrus metus vykstanti programa „Mėnuo su IT“ šiemet įgavo platesnį mastą – studentus kuravo ne tik „Tieto Lietuva“ atstovai. Prie lektorių komandos prisijungė mokymų bendrovių „TMD partners“, „Projekona“ konsultantai, lektorius Tomas Girdzijauskas.

Pasak komandinio darbo seminarą vedusio „TMD partners“ konsultanto Deivido Rafanavičiaus, programos dalyviai buvo motyvuoti, nusiteikę priimti naują patirtį, eksperimentuoti. „Studentams susigaudyti nebuvo sunku. Kita vertus, jiems teko patirti, kad dirbti kartu kainuoja daugiau laiko, daugiau pastangų, papildomų įgūdžių. Paplitęs stereotipas, jog IT srities specialistai yra individualistai, labiau užsisklendę asmenys, mano manymu, yra teisingas. Tačiau taip yra ne todėl, kad jie bendrauti nenori, nemoka ar nemėgsta. Tiesiog atliekant didžiąją dalį jų vykdomų užduočių taip yra patogiau: nereikia derintis darbo laiko, tartis, įrodinėti ir t. t. Tačiau praktika rodo, kad bendras darbas gali atnešti žymiai geresnių rezultatų. Kai darbuotojai tai pamato, jie priima neįprastus darbo principus. Manau, svarbu, kad jauni specialistai išbandytų bendro darbo ir sinergijos privalumus“, – pasakoja D. Rafanavičius.

„Mėnuo su IT“ dalyviai gilino ir kitus asmeninius įgūdžius taikydami įvairius metodus. Pavyzdžiui, viešojo kalbėjimo seminare jiems teko daryti pristatymus užsilipus ant kėdžių. Seminarą rengusios bendrovės „Projekona“ vadovė Kristina Kovaitė neabejoja viešojo kalbėjimo tobulinimo svarba IT srities darbuotojams. „Jie įpratę kalbėti šiai sričiai būdinga kalba, kuri kitų profesijų atstovams gali būti sunkiai suprantama. O juk viešas kalbėjimas – labai svarbus kasdien, kai reikia pristatyti savo idėjas, formuluoti argumentus, apginti nuomonę, įtikinti kolegas, vadovus. Todėl žinių, kaip konstruoti savo mintis bei kalbą, kad mus geriau suprastų ir mumis patikėtų, o ir mes patys labiau pasitikėtume savimi, visuomet prireikia“, – teigia K. Kovaitė.

Programos dalyviai tikina, kad norėtų dar daugiau paskaitų. „Galima būtų daryti ir „Du mėnesiai su IT“ – nors spėjome išmokti labai daug, sustoti nesinori. Dalyvaučiau šioje programoje ir antrą kartą, – įspūdžiais dalijosi informatikos magistras Igor Marin. – Gavome didelį kiekį žinių, supratimą, kaip vykdomi realūs projektai, tobulinome komandinio darbo įgūdžius. Tai yra privilegija – visą dominančią informaciją pateikė geriausi specialistai, ir dar nemokamai. Tai auksinė proga, kurios negalima praleisti“, – pasakojo jis.

Pasibaigus programai dalis jos dalyvių buvo pakviesti likti dirbti įmonėje „Tieto Lietuva“. Organizatoriai planuoja projektą tęsti ir kitąmet. Į klausimą, ar dar kartą rinktųsi tokią programą, visi jos dalyviai vienareikšmiškai atsakė „taip“.

Kviečiame žiūrėti trumpą video apie programą „Mėnuo su IT“:

VIDEO: „Mėnuo su IT“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas