Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Proukrainietiški internautai su Rusijos propaganda kovoja pasitelkę šuniukų memus

Tai atrodė kaip įprastas Estijos ministrės pirmininkės Kajos Kallas tviterio įrašas, paskelbtas likus kelioms dienoms iki NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vilniuje. Tačiau, užuot paminėjusi karinio aljanso akronimą, ji pasveikino „bičiulius“ su „pirmuoju istorijoje NAFO aukščiausiojo lygio susitikimu“.
NAFO lyderis Paul Peterson (dešinėje) ir finansų konsultantas, NAFO narys Šarūnas Skyrius kalbasi NAFO susitikime Vilniuje, Lietuvoje, 2023 m. liepos 8 d.
NAFO lyderis Paul Peterson (dešinėje) ir finansų konsultantas, NAFO narys Šarūnas Skyrius kalbasi NAFO susitikime Vilniuje, Lietuvoje, 2023 m. liepos 8 d. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jos trumpo vaizdo sveikinimo pabaigoje už Estijos vadovės nugaros iššoka į animacinį šunį panašus šuo, vilkintis mėlyna ir geltona – Ukrainos vėliavos spalvomis, rašo CNN.

Visa esmė čia – žodžių žaismas, mat „NAFO“ angliškai galima šifruoti kaip „ North Atlantic Fellas Organization“ – Šiaurės Atlanto bičiulių organizaciją.

NAFO nuo 2022 m. tapo internetiniu memu ir soc. tinklų judėjimu, skirtu kovoti su Rusijos propaganda ir dezinformacija apie 2022 m. Rusijos invaziją į Ukrainą. NAFO buvo priskirtas informacinio karo formai.

Savaitgalį grupė Lietuvos sostinėje surengė savo aukščiausiojo lygio susitikimą, kurį atidarė šalies užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Miuncheno saugumo konferencija MSC2023: Ukrainos paramos demonstracinis pavyzdys
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Miuncheno saugumo konferencija MSC2023: Ukrainos paramos demonstracinis pavyzdys

NAFO savanorių „būriai“, naudodami memus, tyčiojasi ir diskredituoja Rusijos pradėtą karą. Jų mūšio laukai daugiausia yra „Twitter“ ir „Telegram“ platformos, kur jie sulaukė nemažai gerbėjų tarp Ukrainos rėmėjų ir atkreipė pasaulio lyderių dėmesį.

Šiuos savanorius, dar vadinamus „fellas“ – lietuviškai „bičiuliais“, galima atpažinti iš jų internetinių avatarų arba profilio nuotraukų, kuriose paprastai pavaizduotas karikatūrinis šiba inu (japonų medžioklinis šuo, 2013 m. tapęs populiariu interneto memu), aprengtas Ukrainos karine apranga.

Nariai dažnai pritaiko asmeninius memuarus su skirtingomis uniformomis, akiniais ir ginklais. Kai kurie bičiuliai yra Ukrainos kariai, kovojantys fronto linijose, ir pateikia nuotraukų iš mūšio lauko, pašiepdami Rusijos kariuomenės nekompetenciją arba šlovindami ukrainiečių drąsą.

NAFO 2022 m. gegužę įkūrė Kamilas Dyszewskis, vykdydamas lėšų rinkimo iniciatyvą – gamindamas šunų avatarus žmonėms, paaukojusiems Ukrainos savanorių kariniam daliniui „Georgijaus legionas“.

Grupė labai pasikliauja memais. Nustatę Rusijos propagandą arba prorusiškus simpatikus, juos apipila memais, humoru, šmaikščia logika ir paniekinančiais komentarais.

Jei visa tai skamba kiek juokingai – taip ir yra. Tačiau dezinformacijos ir propagandos ekspertai sako, kad humoras vėlgi yra rimtas ginklas informaciniame kare.

Vienas iš NAFO įkūrėjų Mattas Mooresas sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centre vykusioje diskusijoje: „Kai kas nors atsako į karikatūrinį šunį internete, jie pralaimi.“

Nuotr. iš „Twitter“/NAFO kūrinys
Nuotr. iš „Twitter“/NAFO kūrinys

Ir vis dėlto Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova netrukus po to, kai buvo paskelbtas Estijos ministrės pirmininkės įrašas tviteryje, pareiškė: „NAFO įkūnija tai, su kuo, atrodo, kovoja E.U. (Europos Sąjunga): neapykantos kalbą, netoleranciją, visų formų ksenofobiją. Tai yra Vakarų veidmainystės esmė“.

Į #NAFOfellas gretas įsiliejo ne tik internetiniai Ukrainos palaikytojai, bet ir žurnalistai, mokslininkai, analitikai ir kariškiai. 2022 m. rugpjūčio pabaigoje Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas tviteryje parašė asmeninį sveikinimą #NAFOfellas ir laikinai pakeitė savo „Twitter“ profilio nuotrauką į šiba inu karikatūrą.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./NAFO renginio akimirkos
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./NAFO renginio akimirkos

Kiti žinomi valdžios pareigūnai taip pat minėjo šio judėjimo reikšmę, įskaitant Jungtinės Karalystės gynybos sekretorių Beną Wallace'ą.

#NAFO turi kritikų, net tarp Rusijos karo prieš Ukrainą priešininkų, kurie kaltina vaikinus, kad šie kartais nueina per toli trolinant Rusiją, nurodydami neseniai paskelbtus įrašus.

Tačiau #NAFO neturi nei redaktorių, nei cenzorių. Rusijos vyriausybė ir jos propagandistai dažnai turi jautrią klausą, kai kalbama apie humorą, o „NAFOFellas“ tuo mielai naudojasi.

Šiuo metu bendruomenę vien „Twitter“ paskyroje seka beveik 108 tūkst. žmonių.

Iš Aljanso „pasiskolintas“ ir NAFO logotipas, nors šios dvi organizacijos nėra tarpusavyje susijusios.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./NAFO renginio akimirkos
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./NAFO renginio akimirkos

P.Petersonas teigė, kad, jo skaičiavimais, NAFO dėka Ukrainai yra surinkta mažiausiai 15–20 mln. eurų paramos.

Lietuvos užsienio reikalų ministras G.Landsbergis, pats palaikantis ryšį su bendruomene tviteryje, irgi atvyko į NAFO „viršūnių susitikimą“.

„Jūs – juokingi, bet jūsų veikla – ne juokai“, – kreipdamasis į susirinkusiuosius sakė ministras.

„Jūsų bendruomenė yra pavyzdys, kaip kūrybingi ir išradingi žmonės gali laisvai bendrauti ir išreikšti save demokratinėje valstybėje, ir tai yra mūsų sistemos stiprybė“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas