Tai – išvados 2023 m. atlikto tyrimo, kuriame buvo panaudota apie 10 tūkst. žmonių genetiniai duomenys, skiriant dėmesį konkretiems genams, kurie susiję su kofeino skaidymo greičiu.
Mokslininkai aiškina, kad esant didesnei kofeino koncentracijai plazmoje būna mažesnis kūno masės indeksas (KMI), riebalų masė.
Ištirta, kad tai mažina ir 2-ojo tipo diabeto riziką, o tai susiję ir su mažesniu KMI.
Komanda mano, kad tai nutinka dėl kofeino didinamos termogenezės (šilumos gamybos) ir riebalų oksidacijos (riebalų pavertimo energija) organizme. Abu šie veiksmai svarbūs bendrai medžiagų apykaitai organizme.
Tačiau kai kurių asmenų su tuo susiję genai yra pakitę ir jie kofeiną skaido lėčiau, jis kraujyje išlieka ilgiau. Tokie žmonės linkę gerti mažiau kofeino turinčių gėrimų.
Vis dėlto mokslininkai nenustatė jokio ryšio tarp kofeino kiekio kraujyje ir širdies bei kraujagyslių ligų, įskaitant prieširdžių virpėjimą, širdies nepakankamumą ir insultą.
Tačiau tai nereiškia, kad kavą gerti yra sveika, mat trumpalaikiai tyrimai rodo, jog dėl kofeino mažėja svoris ir riebalų masė, bet ilgalaikis kofeino vartojimo poveikis dar nežinomas.