Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

RRT vadovas: 5G aukcionus norime paskelbti iki metų vidurio

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) vadovas tikisi, kad naujos kartos 5G ryšio plėtrai reikalingi dažnių aukcionai bus paskelbti dar šį pusmetį.
5G stotis
5G stotis / 123RF.com nuotr.

Feliksas Dobrovolskis sako, kad antradienį Seimui priėmus įstatymų pataisas, tam būtini veiksmai jau derinami su Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Mano tikslas – kuo anksčiau paskelbti šitą aukcioną ir aš noriu jį paskelbti iki šių metų vidurio. Tačiau mes laukėme įstatymo, kuris ką tik buvo priimtas, kad galima būtų užtikrinti, jog visa saugi įranga būtų naudojama tinkluose, nebūtų nepatikimų gamintojų“, – sakė F.Dobrovolskis Vyriausybei trečiadienį pristatydamas tarnybos 2020 metų ataskaitą.

„Dabar su Krašto apsaugos ministerija ruošiame sąrašą tų įrangų ir tada skelbiame aukcioną, nes labai svarbu, kad rinkos dalyviai, dalyvaudami aukcione, žinotų iš anksto visas sąlygas, kokios bus“, – aiškino jis.

Antradienį Seimas užkirto kelią nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, pirmiausia diegiant 5G mobilųjį ryšį.

Elektroninių ryšių bei Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymų pataisos, be kita ko, numato, kad radijo dažniai 5G ryšiui būtų skiriami tik įvertinus, ar įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Ryšio operatoriai, jau naudojantys šio kriterijaus neatitinkančią aparatūrą ir įrenginius, turės netinkamą įrangą pasikeisti iki 2025 metų pabaigos. Kitaip jie negalės pretenduoti į valstybės skiriamus radijo dažnius 5G ryšiui.

Kinijos telekomunikacijų bendrovė „Huawei“ pareiškė apgailestaujanti dėl Seimo sprendimo ir pažymėjo, kad jis tik apribos rinką, tačiau neužtikrins ryšių tinklų saugumo.

Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas