Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai Ukrainoje dislokavo GPS signalų trikdymo įrenginį, o ukrainiečiai jį susprogdino GPS valdoma bomba

Rusijos pajėgos pietų Ukrainoje įdiegė galingą elektroninės kovos sistemą „Pole-21“, kuri skirta trikdyti signalus, kurie padeda nukreipti GPS valdomus šaudmenis ir bepiločius orlaivius. Praėjusią savaitę Ukrainos pajėgos ją susprogdino GPS valdoma bomba, skelbia leidinys „Forbes“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AP“/„Scanpix“

Karą Ukrainoje stebinti nepriklausoma konfliktų žvalgybos grupė „Conflict Intelligence Team“ (CIT) neprarado ironijos. „Galima daryti prielaidą, kad [elektroninės kovos sistema] smūgio metu neveikė“, – pastebėjo CIT.

Sistema „Pole-21“ – tai antenų ir galingų radijo signalų generatorių derinys, galintis trikdyti radijo ryšį tarp GPS palydovų ir bepiločių orlaivių, sparnuotųjų raketų ir tiksliai valdomų bombų, pavyzdžiui, amerikietiškos „Joint Direct Attack Munition“ (JDAM), kurių navigavimas priklauso nuo GPS. „Pole-21“ yra veiksminga maždaug 25 km atstumu.

JAV kariuomenė paaiškino, kad sistema „Pole-21“ yra „skirta strateginiam turtui ir infrastruktūrai apsaugoti“. Neaišku, kokius tiksliai objektus pietų Ukrainos Zaporižios srityje saugojo „Pole-21“, tačiau verta paminėti, kad okupuota Zaporižios srities dalis yra Ukrainos kontrpuolimo židinys ir akivaizdi vieta, kur Kremlius galėtų sutelkti savo geriausias ryšio trikdžių sistemas.

Kaip skelbia „Forbes“, Rusijos ginkluotosios pajėgos jau seniai teikia pirmenybę elektroninei karybai, ypač radijo trikdžiams, kaip priemonei, kuria siekiama susilpninti NATO šalių pranašumą, susijusį su bepiločiais orlaiviais ir tiksliaisiais šaudmenimis.

„Maskva deda vis daugiau pastangų atnaujinti ir modernizuoti elektroninės karybos ginkluotę“, – 2017 m. ataskaitoje pažymėjo Estijos gynybos ministerija.

Ukrainiečiams naudojant daugiau bepiločių orlaivių ir vakarietiškos amunicijos, rusai padvigubino savo elektroninės karybos infrastruktūrą okupuotoje Ukrainoje. Karo studijų institutas (ISW) Vašingtone pastebėjo, kad kai spalio 10 d. rusai pradėjo kontrataką Avdijivkos apylinkėse Rytų Ukrainoje, operacija prasidėjo nuo plataus masto radijo ryšio trikdžių.

Šis ir kiti prisitaikymai „rodo, kad Rusijos pajėgos taiko operacijų Pietų Ukrainoje pamokas kituose fronto sektoriuose“, pažymėjo ISW.

Kuo labiau ukrainiečiai pasikliauja GPS, tuo labiau rusai stengiasi trikdyti GPS signalus – ir tuo labiau ukrainiečiai taikosi į trikdžius keliančius įrenginius. Per 21 mėnesį nuo tada, kai Rusija išplėtė savo karą prieš Ukrainą, Kijevo pajėgos sunaikino mažiausiai keturias dešimtis rusiškų trikdymo sistemų, kurių kiekviena gali kainuoti dešimtis milijonų dolerių.

Ukrainos operacija, kuria siekiama sunaikinti „Pole-21“, matyt, prasidėjo nuo Ukrainos žvalgybos dronais. Po to, kai dronai nustatė unikalų „Pole-21“ antenų išdėstymą, Ukrainos karinių oro pajėgų naikintuvas – „Suchoj Su-27“ arba „Mikojan MiG-29“ – kaip pranešama, paleido į sistemą JDAM. Tai, kad jos abi galėjo sunaikinti „Pole-21“, reiškia, kad „Pole-21“ atakos metu neveikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas