Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai Ukrainoje išsitraukė daugiau nei 50 metų pasaulyje nenaudotus draudžiamus ginklus

Pirmą kartą nuo 1969 m. Rusijos pajėgos atakose prieš Ukrainos gynėjus panaudojo uždraustą cheminę medžiagą, spaudos konferencijoje pareiškė Trofėjų ir pažangiosios ginkluotės bei karinės technikos tyrimų centro atstovas kapitonas Andrijus Rudykas, kurį cituoja naujienų agentūra „Unian“.
Rusijos karys
Rusijos karys / „IMAGO“/„Scanpix“

Pasak jo, tokios valstybės kaip Rusija „neišmoko karčių praeities pamokų ir siekia normalizuoti masinio naikinimo ginklų naudojimą“.

„Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos cheminį ginklą prieš Ukrainos gynėjus naudoja nuo pat plataus masto agresijos pradžios. Pirmą kartą sovietinės dujinės granatos K-51 ir rusiškos RGR trofėjiniai pavyzdžiai buvo užfiksuoti 2022 m. vasarį Kyjivo regione, okupantų apleistose pozicijose. Šių granatų sprogstamoji medžiaga yra chlorobenzalmonodinitrilas arba CS – netoksiška dirginamoji medžiaga, naudojama demonstracijoms išsklaidyti“, – aiškino tyrimų centro atstovas.

Maždaug 70 lašų šių dujų pakanka suaugusiam žmogui nužudyti.

Jis taip pat pademonstravo panaudotos RGR granatos pavyzdį.

„Iš viso nuo 2024 m. sausio mėnesio, t. y. nuo Rusijos Federacijos visapusiškos agresijos prieš Ukrainą pradžios, užfiksuotos 626 okupantų cheminės atakos“, – pabrėžė jis.

Praėjusį gruodį Rusijos pajėgos pirmą kartą prieš Ukrainos gynėjus panaudojo naujas RG-VO dujines granatas.

„RG-VO“ granatoje naudojamas daug toksiškesnis cheminis junginys – chloroacetofenonas arba CN. Šį faktą nustatė Kyjivo teismo ekspertizės mokslinio tyrimo instituto ekspertai. Net iš šios granatos pavadinimo iššifravimo – rusiškai „rankinė granata – nuodinga medžiaga“ – galima suprasti jos paskirtį: žudyti gyvąją jėgą“, – kalbėjo A.Rudykas.

„Wikipedia“/Rusijos rankinė granata K-51
„Wikipedia“/Rusijos rankinė granata K-51

Jis pridūrė, kad chloroacetofenonas yra cheminė kovinė medžiaga iš lakrimatorių (ašarinių medžiagų) grupės. Mirtina toksino dozė yra 11 miligramų per minutę viename litre.

„Maždaug 70 lašų šių dujų pakanka suaugusiam žmogui nužudyti“, – pridūrė tyrimų centro atstovas.

Ši medžiaga yra visiškai uždrausta 1925 m. Ženevos protokolu, draudžiančiu naudoti dusinančias, nuodingas ar kitokias dujas ir bakteriologinius kovos metodus, o 1969 m. JT Generalinės Asamblėjos rezoliucija jį uždrausta naudoti kovoje. Rusija yra ratifikavusi abu dokumentus.

„Chloroacetofenono panaudojo prieš Ukrainos gynėjus yra reikšmingas dviem aspektais. Pažymėtina, kad tai pirmas užfiksuotas šios nuodingos medžiagos panaudojimo kovoje atvejis nuo 1969 metų. Antra, serijinė RG-VO dujinių granatų gamyba gali rodyti, kad Rusijos Federacija pateikė klaidingą informaciją, kai 2017 m. paskelbė, kad visiškai sunaikino savo cheminio ginklo atsargas ir gamybos įrenginius“, – reziumavo A.Rudykas.

Taip pat nustatyta, kad ant trofėjinės granatos buvo specialūs ženklai, nurodantys taikomosios chemijos mokslinių tyrimų institutą Rusijos Sergijev Posado mieste, o tai gali reikšti, kad vis dar veikia mirtinų nuodingųjų medžiagų gamybos įrenginiai. Tai pažeidžia Rusijos įsipareigojimus.

„Suspilne“/RV-GO granata
„Suspilne“/RV-GO granata

Kapitonas nurodė, kad pastarojo meto tendencijos rodo, jog Rusijos ginkluotosios pajėgos didina cheminių atakų prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas skaičių.

„2023 m. gruodį užfiksuotas 81 toks atvejis, kuris tuo metu sudarė 17 proc. visų atvejų nuo plataus masto agresijos prieš Ukrainą pradžios. Tai yra, faktiškai penktadalis visų atvejų buvo užregistruota per vieną mėnesį“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas