Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija kare naudoja elektroniką: perima Ukrainos ryšius ir trikdo GPS valdomas bombas

Rusijos trikdžiai tapo tokie veiksmingi, kad Ukraina, taip pat JAV ir NATO nebegali tikėtis, jog bendros tiesioginio puolimo amunicijos skraidančios bombos (JDAM) ir kiti išmanūs ginklai pataikys į taikinius, rašo „Business Insider“.
HIMARS - mobili raketinės artilerijos sistema
HIMARS - mobili raketinės artilerijos sistema / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Tokią išvadą padarė Didžiosios Britanijos Karališkasis Jungtinių tarnybų institutas, atlikęs analizę. Pasak tyrėjo Thomaso Withingtono, „dėl trukdžių JDAM nenustoja veikti, tačiau kyla pavojus jų tikslumui“.

Nors nuo trukdžių apsaugantys JDAM patobulinimai gali sumažinti šią problemą, Rusijos elektroninės kovos sistemos gali paprasčiausiai užgožti GPS palydovų nukreipimo signalą.

„Problema gali būti pati trukdymo signalo galia“, – sakė T.Withingtonas.

Perspėjimas buvo paskelbtas po to, kai balandžio mėn. nutekinti Pentagono dokumentai atskleidė susirūpinimą, kad Rusijos trukdžiai mažina amerikiečių valdomų ginklų, įskaitant HIMARS raketas, tikslumą.

Poveikis JDAM yra ypač reikšmingas, nes tai, be abejo, yra paprasčiausia ir ekonomiškiausia išmanioji bomba. Prie pigių, senamadiškų bombų pritvirtinusi navigacijos orientavimo sistemą, Ukraina galėtų pasigaminti tolimojo nuotolio valdomus ginklus už nedidelę dalį specialios tiksliai valdomos amunicijos kainos.

Pranešama, kad Ukrainai siunčiamų JDAM „Extended Range“ bombų veikimo nuotolis yra iki 80 km, todėl lėktuvai, paleisti į orą, gali likti saugiai nepasiekiami Rusijos oro gynybai.

Šie GPS valdomi šaudmenys iš pradžių suteikė Ukrainai vilties atsverti Rusiją. Iš tiesų, HIMARS pasirodė esančios labai svarbios per ribotą Ukrainos kontrpuolimą 2022 m. vasarą, kai raketos niokojo Rusijos vadavietes ir aprūpinimo sandėlius.

Tai, kad Rusija kuria atsakomąsias priemones, neturėtų stebinti. Visi ginklai ilgainiui praranda dalį veiksmingumo, nes priešas prisitaiko. Taip pat ne paslaptis, kad Rusijos kariuomenė, kaip ir jos sovietinė pirmtakė, skyrė daug pastangų įvairioms elektroninės kovos sistemoms kurti.

T.Withingtonas ypač atkreipė dėmesį į Rusijos kariuomenės R-330Zh „Zhitel“ – mobilią sunkvežimyje montuojamą trukdymo sistemą, specialiai sukurtą trikdyti GPS ir palydovinį ryšį nuo 100 MHz iki 2 GHz bangų ruože.

Nuotr. iš V.Saldo „Telegram“ kanalo/Raketų smūgio apgadintas Čonharo tiltas
Nuotr. iš V.Saldo „Telegram“ kanalo/Raketų smūgio apgadintas Čonharo tiltas

Jis teigia matęs oficialius dokumentus, kuriuose nurodoma, kad R-330Zh veikimo nuotolis yra 30 km, o trukdymo signalas – 10 kW galios.

Jis pažymėjo, kad tai yra „žymiai stipresnis signalas nei iš kosmoso ateinantis GPS signalas“.

Teoriškai 2000-ųjų pradžioje JDAM atnaujintas selektyvaus prieinamumo apsaugos nuo užšifravimo modulis turėtų užtikrinti, kad JDAM reaguotų tik į autorizuotus M kodu užkoduotus karinius GPS signalus. Tačiau rusų trukdytojai vis dar gali sugebėti sutrikdyti signalus „grubia jėga“ trukdančiais spinduliais.

Rusija taip pat gali perimti M-kodo signalus ir juos persiųsti iš naujo, šiek tiek pakeisdama JDAM, todėl bomba gali nepataikyti. Pastangos apeiti Rusijos trukdžius naudojant kelių GPS palydovų signalus galėtų būti atremtos naudojant daugybę trukdžių.

Šios Rusijos pastangos yra dalis plataus masto elektroninės karybos kampanijos, kuri taip pat sutrikdė Ukrainos radijo ryšį ir dronų operacijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Blahodatnė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Blahodatnė

Neseniai paskelbtoje RUSI ataskaitoje apie Rusijos taktiką teigiama, kad „dabar Rusijos pajėgos naudoja maždaug po vieną pagrindinę elektroninio ginklavimosi sistemą 10 kilometrų fronto ruože, paprastai esančią maždaug už 7 kilometrų nuo fronto linijos“. Šis trukdymas prisidėjo prie Ukrainos bepiločių orlaivių praradimo, kuris, RUSI vertinimu, siekia 10 000 bepiločių orlaivių per mėnesį.

RUSI ataskaitoje teigiama, kad Rusijos pajėgos taip pat „labai gerai sugeba“ perimti ir iššifruoti ukrainiečių radijo ryšį.

Vienu atveju jie, atrodo, perėmė ir iššifravo užšifruotą Ukrainos karių radijo pranešimą, kuriuo realiuoju laiku buvo kviečiama į misiją, todėl Rusijos vadai galėjo išsiųsti „prevencinį perspėjimą“ savo daliniams.

Vis dėlto Rusijos elektroninis karas turi apribojimų. Trukdymo spindulių skleidimas atskleidžia trukdytojo buvimo vietą, ir panašu, kad Ukraina nustatė ir sunaikino rusiškas sistemas, tokias kaip R-330Zh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas