Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija modifikuoja atakos dronus „Shahed“: štai kaip ir kodėl

Pranešama, kad Ukrainos pajėgos sunaikino rusų droną kamikadzę „Shahed-136“ su „SpaceX“ palydovinio ryšio sistema „Starlink“, skelbia „Defence Blog“.
Rusijos dronas „Shahed“
Rusijos dronas „Shahed“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai pirmas kartas, kai rusai su „Starlink“ naudojo „Shahed“ dronus, tačiau vargu, ar paskutinis.

Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino rusų droną kamikadzę „Shahed-136“ su „SpaceX“ palydovinio ryšio sistema „Starlink“ per naktinę ataką rugsėjo 25 d., kai buvo numušti 28 iš 32 dronų.

Dienraštis „Defense Express“ tai liudijančias nuotraukas gavo iš savo šaltinių. Jose matyti palydovinė lėkštė su serijiniais numeriais. Tai turėtų leisti ištirti „Starlink“ terminalo tiekimo kanalus.

Buvo tik laiko klausimas, kada Rusija pradės diegti „Starlink“ savo tolimojo nuotolio bepiločiuose orlaiviuose. Prieš tai rusai jau eksperimentavo su 4G modemais.

Dabar kalbame apie labai platų ir galingą grįžtamojo ryšio su dronu kanalą, galimybę perduoti iš jo informaciją ir keisti skrydžio užduotį bet kokiu atstumu. Tai reiškia, kad dronus kamikadzes „Shahed“ galima paversti žvalgybos priemone.

Rusams gali prireikti „Starlink“ perduoti žvalgybinę informaciją, pavyzdžiui, apie Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pozicijas, surinktą radijo aptikimo būdu. Jei dronas turės kameras, jis perduos vaizdus.

Dėl „Starlink“ Rusija gali naudoti droną „Shahed“ kaip tolimojo nuotolio žvalgybinę amuniciją, dėl papildomos kameros galinčią atlikti žvalgybą ir pataikyti net į judančius taikinius. Tokiems tikslams „Shahed“ bepiločiai orlaiviai gali būti pasirinkti dėl to, kad jų veikimo nuotolis yra apie 2000 km, o fiuzeliažo viduryje yra gana didelis laisvasis tūris. Tai gali būti susiję ir su rusų inžinierių darbu Alabugoje, kur šie dronai surenkami.

Tiesa, nors „Starlink“ nevykdo veiklos ir nėra parduodami Rusijoje, rusai jį perka per trečiąsias šalis. Tuo pat metu Jungtinės Valstijos bando kovoti su šia problema, tačiau ji dar toli gražu neišspręsta.

Akivaizdu, kad Vašingtonui reikia paspartinti šio klausimo sprendimą – nes „Shahed“ dronai su jame esančia „Starlink“ reiškia neribotą smogiamojo bepiločio orlaivio, kurio skrydžio nuotolis siekia iki 2000 km, valdymą. Atsižvelgiant į tai, kad Rusija bendradarbiauja ne tik su valstybėmis, bet ir su teroristinėmis grupuotėmis, galima nuspėti, kad tai yra grėsmė ne tik Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas