Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos mokyklose – ne tik matematika: mokys, kaip elgtis su kovinais dronais ir granatomis

Šį rudenį moksleiviai Rusijoje grįš į klases, kur jiems be įprastų matematikos ir fizikos pamokų atsiras ir keli neįprasti dalykai, pavyzdžiui – kovinių dronų valdymo pradmenys, rašo „Business Insider“.
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 2 Rusija Dronas

Karo su dronais pamokos prisidės prie kitų pamokų, skirtų rankinių granatų valdymo įgūdžiams ir mokymams su šturmo šautuvais, pagal 10 ir 11 klasių mokinių mokymo programą „Gyvybės saugumo pagrindai“, pirmadienį pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Dronų pamokose daug dėmesio bus skiriama „kaip vykdyti vietovės žvalgybą ir būdams, kaip kovoti su priešo bepiločiais orlaiviais (UAV)“, teigiama pranešime.

Vis dėlto pradinių klasių mokiniai netaps kovinių bepiločių orlaivių operacijų specialistais. Tikėtina, kad tai ne tiek pastangos „ugdyti tikrus mokinių gebėjimus“, kiek „ugdyti militarizuoto patriotizmo kultūrą“, teigė ministerija.

Vis dėlto tai, kad į mokyklų programas įtraukti kovinių dronų mokymai, rodo, jog Rusija pripažino bepiločių orlaivių operacijas „ilgalaikiu šiuolaikinio karo komponentu“. Šios priemonės, kurių būna įvairių formų ir dydžių, bus naudojamos vykstančiame kare prieš Ukrainą.

Abi karo Ukrainoje pusės plačiai naudojo bepiločius dronus, kurie suteikė Maskvai ir Kujivui žvalgybos ir puolimo galimybių – nuo artilerijos stebėjimo iki smūgių civilinei infrastruktūrai.

Kyjivui universalūs bepiločiai orlaiviai padėjo išlyginti šansus prieš Maskvos karinę galią.

Bepilotės sistemos buvo naudojamos ir smūgiams toli už fronto linijos, kartais net Rusijoje.

Anksčiau Rusija kaltino Ukrainą, kad ji naudoja tolimojo nuotolio bepiločius orlaivius smūgiams į bazes giliai Rusijos teritorijoje. Šių metų pradžioje taip pat buvo incidentas su bepiločiu lėktuvu prie Kremliaus, priskiriamas Ukrainai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136

O pirmadienį Ukrainos pareigūnas pripažino atsakomybę už dronų smūgį dviem negyvenamiesiems pastatams Maskvoje, teigė CNN. Šis incidentas įvyko po kito, kaip pranešama, gegužės mėn. įvykdyto išpuolio, per kurį buvo apgadinti du pastatai ir sužeisti du žmonės.

Tuo tarpu Rusija bepiločius orlaivius naudojo panašiais tikslais, pavyzdžiui, mūšio lauko žvalgybai. Tačiau ji taip pat naudojo juos Ukrainos miestams, paprastai civilinei infrastruktūrai, bombarduoti, dažnai naktį. Kyjivas ir kiti miestai ne kartą buvo apšaudyti vienkartiniais sprogstamaisiais bepiločiais orlaiviais, pavyzdžiui, Irano gamybos „Shaheds“.

Šiame kare dalyvauja įvairūs dronai. Mūšio lauke bepiločiai orlaiviai, pavyzdžiui, Ukrainoje pagaminti R18 ir „DJI Mavics“, skirti bomboms ar prieštankinėms granatoms mėtyti ant nieko neįtariančių taikinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas