Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos šnipinėjimo įranga: perima pokalbius, atpažįsta veidus

Naujos šnipinėjimo technologijos Rusijoje, įskaitant telefoninių pokalbių perėmimą ir veido atpažinimo programėlę, sukėlė intensyvius debatus apie privatumą ir galimus įstatymų pažeidimus.
Virtualus šnipinėjimas
Virtualus šnipinėjimas / Flickr.com/robbie73 nuotr.

Maskvos IT saugos įmonė „Infowatch“, kurios įkūrėja yra Natalija Kasperskaja (buvusi „Kaspersky“ vieno įkūrėjų Eugenijaus Kasperskio žmona), praėjusią savaitę atsidūrė po padidinamuoju stiklu pranešusi, kad kuria sistemas, kuriomis bendrovės galės klausytis savo darbuotojų pokalbių.

„Infowatch“ jau reklamuoja kitus savo produktus, kurių tikslas padėti įmonėms stebėti darbuotojų el. laiškus, USB raktus ir spausdintuvus.

Rusijos pareigūnai ir visuomenės nariai paskelbė, kad tokio tipo sistemos pažeidžia įstatymus ir privatumą.

N.Kasperskaja teigia, kad skambučių perėmimo programinės įrangos tikslas yra dideliems verslams suteikti įrankių, kurie padėtų apsisaugoti nuo informacijos nutekinimo.

Rusijos komunikacijų ministras Nikolajus Nikiforovas sakė, kad norint įrašinėti žmonių pokalbius privalu gauti teismo sprendimą.

Rusijoje, kur KGB kadaise sekė disidentus ir kur valstybė galėjo nevaržomai rinkti duomenis apie piliečius, į privačių įmonių stebėjimą reaguojama jautriai. KGB įpėdinė FSB ilgą laiką naudojo rafinuotas SORM sistemas ir vykdė stebėjimus internetu ir telefonu.

Edwardo Snowdeno paviešinta informacija vėliau parodė, kad JAV Nacionalinė saugumo agentūra taip pat masiškai stebėjo šalies gyventojus.

Žmogaus teisėms atstovaujančios advokatų grupės „Agora“ teigimu, maždaug devyni milijonai rusų, įskaitant opozicijos lyderius ir politikos aktyvistus, pradėti masiškai sekti šalyje nuo 2007-ųjų. Klausytasi jų mobiliųjų telefonų pokalbių, buvo skaitomi el. laiškai.

„Infowatch“ ginasi teigdama, kad jų šnipinėjimo sistema kol kas yra pirminėje stadijoje ir kad ateityje tik nedidelis skaičius darbuotojų bus sekami nuolat.

Darbuotojų stebėjimas turėtų būti vykdomas registruojant raktinius žodžius iš jų pokalbių telefonu.

Daug diskusijų kilo ir dėl Rusijos programėlės „FindFace“, kuri leidžia fotografuoti nepažįstamuosius gatvėje ir vėliau juos identifikuoti didžiausiame Rusijos socialiniame tinkle „Vkontakte“,kuriame yra 350 mln. paskyrų.

Per pusę sekundės programėlė peržiūri 300 vartotojų duomenų bazę ir gali didesniu nei 70 proc. tikslumu rasti žmogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito