Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyventojai dalijasi įspūdingais meteorų ir pašvaistės vaizdais: jei praleidote, vieną progą dar turėsite

Savaitgalį dangų puošė ne vienas gražus reiškinys – meteorų lietus ir net pašvaistė. Internautai suskubo dalintis užfiksuotais vaizdais.
Perseidų meteorų lietus ir pašvaistė
Perseidų meteorų lietus ir pašvaistė / Skaitytojų nuotr., 15min.lt koliažas

Rugpjūčio 11–12 d. naktį dangų raižė piką pasiekęs Perseidų meteorų lietus.

Tačiau, anot Vilniaus universiteto (VU) astrofiziko dr. Vido Dobrovolsko, srautas toks aktyvus, kad meteorus buvo galima išvysti ir rugpjūčio 10–11 d. naktį.

Lietuvoje netrūko stebėjusių šį reiškinį ir besidalinančių užfiksuotais įspūdingais vaizdais.

Liudo Barono nuotr./Perseidų meteorų lietus Trakuose
Liudo Barono nuotr./Perseidų meteorų lietus Trakuose

Kai kuriems pasisekė praėjusią naktį išvysti ir pašvaistę.

Kristės nuotr./Pašvaistė Akmenės raj.
Kristės nuotr./Pašvaistė Akmenės raj.

Tomas Urnikis 15min pasakojo dangų stebėjęs būdamas kelis kilometrus nuo miesto, tad viskas matėsi ryškiau. Ir nors pašvaistė iš tiesų geriau matėsi nufotografavus dangų telefonu, ją jis regėjo ir savo akimis.

Vyras taip pat atkreipė dėmesį, jog stebėdamas pašvaistę matė šviesos stulpus, susisluoksniavimą. Tai matyti ir jo užfiksuotoje nuotraukoje.

Tomo Urnikio nuotr./Pašvaistė, Telšių raj.
Tomo Urnikio nuotr./Pašvaistė, Telšių raj.

Pasak V.Dobrovolsko, išties šiąnakt kai kurie galėjo išvysti pašvaistes, mat Žemę užklupo geomagnetinė audra. Prieš kelias dienas įvyko keli Saulės vainikinės masės išmetimai ir jie mus pasiekė savaitgalį. Pirmasis į planetą smogė šeštadienį, tačiau stipresnės audros nesukėlė, o štai dėl vėlesnių kilo geomagnetinė audra.

Kodėl stebint pašvaistę buvo matyti šviesos stulpai?

„Tai lyg Žemės magnetinio lauko vizualizavimas. Jeigu ant popieriaus pabertume plieno drožlių ir po popieriumi padėtume magnetą, drožlės susidėliotų linijomis.

Tos energingos dalelės iš Saulės, nes jos turi krūvį, tai protonai, elektronai, lengviausiai gali keliauti išilgai magnetinio lauko linijų, toks judėjimas joms lengviausias. Tokiu būdu ir sudaromi tie stulpai, užuolaidos. O pašvaistė mums padeda vizualiai pamatyti, kaip atrodo tas Žemės magnetinis laukas“, – 15min komentavo V.Dobrovolskas.

Dar viena proga

Nemačiusieji Perseidų meteorų lietaus turės dar vieną progą juos išvysti šiąnakt – rugpjūčio 12–13 d. naktį. Tik, žinoma, meteorų bus matyti mažiau nei piko metu.

Be to, V.Dobrovolsko teigimu, jeigu geomagnetinė audra nenurims, gali būti, jog naktį iš pirmadienio į antradienį bus matyti ir pašvaistė.

Perseidų meteorų lietų galima stebėti kasmet. Tai įvyksta, kai Žemė savo orbita kerta senos Swifto ir Tuttle'io kometos kelią – taip į Žemės atmosferą patenka nedidelės kometos liekanos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?