Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiąnakt danguje – Geminidų meteorų lietus: pamatyti nesutrukdys net cepelininis dangus

Puiki žinia romantikos ir dangaus reiškinių mėgėjams – šią savaitę dangų nušvies Geminidų meteorų lietus, kurio metu per valandą gali pasisekti išvysti net iki 120 meteorų. Sunerimusiems dėl lietuviškų orų meteorologai taip pat turi džiugių naujienų – pirmą nakties pusę oro sąlygos bus palankios.
Geminidų meteorų lietus
Geminidų meteorų lietus / Scanpix/Yuri Smityuk/TASS

Geminido meteorų lietus laikomas vienu geriausiu „krentančių žvaigždžių“ stebėjimui, nes atskiri meteorai yra ryškūs, pasirodo greitai ir jų būna daug. Džiugi žinia Lietuvai yra ta, kad geriausiai šis reiškinys matomas iš Šiaurės pusrutulio.

Šiais metais Geminidai aktyvūs nuo gruodžio 4 d., o baigsis gruodžio 17 d. Meteorų lietus pasiekia savo piką gruodžio 13–15 dienomis, priklausomai nuo to, kurioje pasaulio vietoje jį stebite.

Meteorologo Gyčio Valaikos teigimu, ši naktis bus itin palanki dangaus reiškinių stebėjimui beveik visoje Lietuvoje.

„Ateinančią naktį (iš trečiadienio į ketvirtadienį) sąlygos turėtų būti neblogos pamatyti žvaigždėtą dangų. Pirmoje nakties pusėje dangus turėtų būti giedras didesnėje šalies dalyje (yra tikimybė, kad sluoksniniai debesys prasisklaidys ne visur), tačiau antroje nakties pusėje–paryčiais Pietų Lietuvoje dangų pamažu užtrauks debesys“, – 15min komentavo G.Valaika.

Tuo tarpu Molėtų observatorijos astronomas Saulius Lovčikas pasakojo, kad senovėje buvo tikima, jog žvaigždės krenta tuomet, kai miršta žmogus. Dievas, nukreipdamas krentančią žvaigždę, parodo, kur keliauti sielai. Jei žvaigždė krenta žemyn – siela keliauja į pragarą, jei aukštyn – į dangų, o jei žvaigždė sušmėžuoja ties horizontu, sielos laukia skaistykla.

O štai moksliškas paaiškinimas daug paprastesnis. Meteorų lietaus reiškinį matome tuomet, kai Žemė, skriedama savo orbita aplink Saulę, kerta suirusių kometos liekanų ir dalelių srautą.

„Panašiai kaip automobilis susirenka ant savo stiklo lietaus lašus, taip ir Žemė susirenka akmenukus ir dulkes“, – pasakojo astronomas.

Į Žemės atmosferą patekę įvairaus dydžio kometos likučiai tampa meteorais. Žemės greitis yra apie 30 km per sekundę, tad bet kokia dulkelė, patekusi į atmosferą, įsiliepsnoja. Ši reiškinį ir matome stebėdami meteorų lietų.

Didesnės masės meteorai, vadinami bolidais, danguje matomi ilgiau. „Mėgstu sakyti, kad kai krenta meteoras – draugui parodyti jo nespėsi. Tačiau kai skrieja bolidas, ne tik spėsi pasakyti draugui, bet ir jis spės bolidą pamatyti“, – pasakojo S.Lovčikas. Jo teigimu, bolidus danguje galima išvysti 7–9 sekundes, o meteorus – vos vieną ar dvi.

Kai krenta meteoras – draugui parodyti jo nespėsi. Tačiau kai skrieja bolidas, ne tik spėsi pasakyti draugui, bet ir jis spės bolidą pamatyti.

Skirtingų spalvų paletė

Pagal žinomus duomenis, Geminidų meteorų srautui jau beveik 200 metų – pirmasis užfiksuotas stebėjimas įvyko 1833 m. iš Misisipės upės katerio.

Geminidai siejami su netoli Žemės esančiu asteroidu, vadinamu „3200 Phaethon“. Manoma, kad tolimoje praeityje šis kosminis kūnas galėjo susidurti su kitu objektu. Taip nuo jo nusitiesė milžiniškas kosminių šiukšlių srautas, pro kurį Žemė praskrenda kiekvienais metais.

Įdomu ir tai, kad Geminidų meteorai būna įvairiausių spalvų dėl savo unikalios cheminės sudėties, tad galima išvysti mėlynų, violetinių, geltonų ar net žalių meteorų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Geminidų lietaus meteoras.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Geminidų lietaus meteoras.

Asteroidas aplink Saulę apskrieja kas 1,4 metų, jis yra 5,8 km. skersmens. Nors šis kosminis kūnas vadinamas Žemei artimu kosminiu kūnu, nėra didelės tikimybės, kad kada nors gali įvykti susidūrimas.

Kaip pamatyti?

Meteorų srautams stebėti nereikia žiūronų ar teleskopų. Geriausia susirasti vietą toliau nuo miesto ir šviesų bei leisti akims priprasti prie tamsos.

Danguje reikėtų ieškoti dvynių žvaigždyno, kurio senovinis lietuviškas pavadinimas – Du Jaučiai. Jis yra Šiaurės Rytų pusėje. Palankiausias metas – apie 2 valandą nakties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas