Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: mini „smartfounai“

Kadangi mobiliųjų telefonų rinka evoliucionuoja greičiau, nei sukasi Žemė, gavus dar du vienas už kitą mažesnius ir galingesnius išmaniuosius telefonus (angl. smartphone) belieka pasveikinti jų gamintojus už tai, kad dar randa, kur sutaupyti.
„Sony Ericsson Xperia X10 mini“.
„Sony Ericsson Xperia X10 mini“. / Gamintojo nuotr.

Kalbant apie technologijas, yra dvi versijos, kodėl nauji išradimai mažėja. Viena versija sako, kad išradėjams nieko net nereikia galvoti – užtenka daiktą išardyti ir vėl sudėti, ir bent kelios detalės liks ant stalo. Kita versija byloja, kad gamintojai turi didžiules laboratorijas ir daugybę mokslininkų, kurie dienų dienas suka galvą, kaip ir ką būtų galima patobulinti.

Aš linkęs tikėti pirmąja versija. Bet jei visgi teisinga antroji, tuomet atsakymo į klausimą „kur dar kirpti?“ ieškančiam premjerui reikėtų ne po kirpyklas važinėti, o patarimo kreiptis į tuos gudročius. Jie turėtų būti profai.

Pats mažiausias

Vos „Sony Ericsson“ pagamino „Xperia X10 mini“, pakrikštijo jį mažiausiu išmaniuoju telefonu rinkoje. Negaliu ginčytis. Dar neteko bandyti dviejų degtukų dėžučių dydžio 88 gramus sveriančio telefono, turinčio lietimui (ne paspaudimui) jautrų ekraną ir tiek galimybių.

Pradėkime nuo 5 mln. taškų kameros su LED blykste, kurios sugautos nuotraukos ir vaizdo įrašai maloniai nustebino kokybe. O kartą pabandęs makro režimą negalėjau sustoti. Turiu tik vieną žodį – įspūdingai. Nuotraukas ir kitus failus galima saugoti pridėtoje 2 gigabaitų „microSD“ kortelėje.

Taip pat telefone integruoti visai padorūs garsiakalbiai, kuriais galima klausytis radijo ar muzikos grotuvo. Beje, grotuvą galima palikti įjungtą ir, klausantis muzikos, naršyti internete, siųsti SMS ar žaisti. Nors telefonas mažas, standartinei ausinių jungčiai jame vietos atsirado.

Didžiausias telefono pliusas, o kartu ir didžiausias minusas yra... jo dydis.Internete telefonas jaučiasi kaip namuose: veikia ne tik 3G, bet ir belaidis „WiFi“ ryšys, sparti naršyklė „nestabdo“ nei nuotraukų, nei vaizdo įrašų, o darbą dar palengvina integruotos programos. Telefoną susinchronizavus su „Gmail“ paskyra galima skaityti bei rašyti laiškus, bendrauti „Google Talk“ ar planuoti darbus „Google Calendar“ tarnyboje. Speciali programa „Timescape“ leidžia sekti ne tik skambučius, SMS žinutes, bet ir draugų veiklą „Facebook“ ir „Twitter“ tinkluose – žinutės rodomos pagal publikavimo laiką. Ir dar daug įvairių smulkmenų... O jei ko pritrūktų – galima pasiieškoti telefoną „laikančios“ operacinės sistemos programų „Android“ „turguje“.

Pasiklydus miške gali padėti GPS įrenginys bei virtualūs žemėlapiai.

Tiesa, telefone yra kelios smulkios, tačiau erzinančios „maklės“. Tarkim, nuotrauką ar kitą failą galima siųsti tik el. paštu, kelti į „Picasa“ nuotraukų tarnybą internete ar pasidalinti „Facebook‘e“. Norint persiųsti failą į kompiuterį „Bluetooth“ ryšiu teks ieškotis specialios programos. Kita keistenybė – telefonas turi neišimamą bateriją, taigi nežinia ką tektų daryti, jei netyčia jis mirtinai „pakibtų“.

Visgi kiek aš naudojau, procesorius sukosi be priekaištų, programos veikė greit ir sklandžiai. Kaip tokio dydžio telefonui, elementas parūpintas neblogas, nors ir ne pats ištvermingiausias. Vidutiniškai naudojant jį reikėjo pakrauti kas 3 dienas.

Didžiausias telefono pliusas, o kartu ir didžiausias minusas yra... jo dydis. Dauguma mano pažįstamų, kelias minutes palaikę jį rankose, grąžindavo nustatę rūškaną veidą, neva čia „nesąmonė“, „per mažas“, „lengva pamesti“ ir t.t. Pasinešiojau jį kelias dienas – taip, iš pradžių sunku įprasti prie delne „skęstančio“ telefono, tačiau įpratus šis telefoniukas visai maloniai guli delne.

Telefono valdymas pritaikytas būtent jam, t.y. valdymui vienu pirštu – daugiau „slankiojimo“, užtat didesni mygtukai. Pavyzdžiui, galima nusistatyti kiek nori pagrindinių ekranų, kiekvienam jų priskiriant po vieną atskirą programą. Tarkim, pirmame ekrane – laikrodis; antrame – kalendorius; trečiame – „Timescape“ ir t.t. Keturiuose ekrano kampuose taip pat galima nustatyti reikalingiausias funkcijas (SMS, numerio rinkimas, adresų knyga, „Facebook“ ir kt.). O visas meniu, programos, nustatymai ir kt. „išsitraukia“ brūkštelėjus pirštu nuo telefono apačios.

Žodžiu, mažiau yra daugiau. Visgi prieš perkant šį telefoną būtina atsakyti sau į klausimą: „Ar telefono dydis man yra svarbiausia?“ Faktas – tiems, kurie telefonu kasdien siuntinėja tuntus el. laiškų, nuolat naršo internete, skaito dokumentus ir t.t. jis bus per mažas. Tačiau jei darbui naudojate kompiuterį, o telefonas yra tik susisiekimo priemonė, kuria kartais reikia pasiekti el. paštą, paskaityti internetą, greit kažką surasti internete ar sužinoti, ką veikia draugai, – tai visai svarstytinas variantas.

Taip pat siūlyčiau užmesti akį į analogišką variantą, tik su atslenkama kompiuterine „qwerty“ mini-klaviatūra „Xperia X10 mini pro“.

Kaina – apie 900 Lt.

Stiliaus pažiba

Solidžiai atrodyti šiais laikais kostiumo nebeužtenka. Ir net blizgantis laikrodis ar naujas diplomatas neišgelbės, jei iš kišenės trauki apibraižytą „mygtukinę“ plytą. Reikia kažko rimtesnio...

„LG GD880 mini“.
„LG GD880 mini“.

Kol kiti gamintojai bando rasti balansą tarp rimto ir paprasto, LG meta į rinką griežtų formų, tačiau stilingai atrodantį „GD880 mini“. Toks telefonas jau per šimtą metrų rėkia: „Čia tau ne žaisliukas!“. Visgi viduje viskas liko žaismingai paprasta ir suprantama. Nors dydžiu anksčiau aprašyto telefono nenukonkuruos, valdymas bei išvaizda gali papirkti ne vieną.

Šis telefonas nuo anksčiau aprašytojo funkcijomis nenusileidžia – turi visas svarbiausias interneto aplikacijas (el. paštas, vaizdo įrašai, „Facebook“, „Twitter“ ir t.t.), jungtis prie interneto taip pat galima tiek 3G, tiek „WiFi“ ryšiu. Beje, šis telefonas fiksuoja kelis palietimus vienu metu. Dalyje programų tai tikrai naudinga – dviem pirštais patogiau artinti ar tolinti nuotraukas ar tekstą naršyklėje.

Muzikos taip pat galima klausytis tuo pat metu atliekant kitus darbus – rašant el. laišką ar naršant internete.

Be to, šis telefonas turi „akutę“ virš ekrano ir gali palaikyti vaizdo pokalbius. O telefoną naudojantys darbui ras ne tik kalendorių ar užrašinę, bet ir dokumentų peržiūros programas „Word“, „Excel“, PDF ir kt. Be to, el. laiškus ar SMS žinutes galima rašyti ne tik skaitine, bet ir kompiuterine „qwerty“ klaviatūra su lietuviškomis raidėmis (ąčę ir t.t.).

Verta pastebėti ir tai, jog telefono baterija yra ištvermingesnė – „atlaiko“ 4–5 dienas.
Nuvylė tik fotografavimui ir filmavimui skirta „galinė“ kamera. Nors turi 5 mln. taškų skiriamąją gebą, prietemoje darytos nuotraukos atrodė vidutiniškai. Be to, ji neturi blykstės.

Kitas „kabliukas“ – telefonas neturi valdymui skirtų mygtukų (tik garsui reguliuoti, išjungti ir fotografuoti). O skirtingos programos juos išdėlioja skirtingose vietose, taigi jei naršyklėje visas valdymas („atgal“, „išeiti“ ir kt.) yra viršuje, tai kokiame žaidime tų mygtukų jau teks ieškoti apačioje.

Trumpai sakant, šis telefonas yra tarpinis variantas tarp darbo ir pramogų. Visą dieną, vėlgi, nepadirbsi, bet jei reikia „greitai ir patogiai“ – daugumą darbų atlikti įmanoma.

Kaina – apie 1,3 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas