Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: pelės, kurias gera liesti

Artėjančio kompiuterinės pelės 40-mečio proga nutariau pačiupinėti paskutines jų proproproanūkes.
Pelė „Mx air“
Pelė „Mx air“ / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Istorija byloja, kad išradėjas Dougas Engelbartas pelės prototipą visuomenei pristatė 1968-ųjų gruodžio 9 dieną. Na gerai, pats išradimas buvo sukurtas 1964-aisiais, bet gimtadienis juk ne kai pilve atsirandi, o kai akis pramerki, taip?

Dabar pelių privisę daugiau nei reikia. Šaltiniai sako, kad vien „Logitech“ jau pardavė maždaug milijardą „graužikių“.

Visos čia minimos pelės yra bevielės (beuodegės). Žodžiu, evoliucionavo.

Paprasta, bet neprasta

Lazerinė „Logitech“ V550 pelė skirta nešiojamųjų kompiuterių savininkams, mat ją galima pritvirtinti prie korpuso.

Istorija byloja, kad išradėjas Dougas Engelbartas pelės prototipą visuomenei pristatė 1968-ųjų gruodžio 9 dieną.

Pelės ratuką galima nustatyti 2 režimais. Pirmas – įprastas, kai sukant jis spragsi ir „užsifiksuoja“. Ratuką spustelėjus, įjungiamas „laisvas“ režimas. Tuomet pasukus ir paleidus, ratukas toliau sukasi (15min.lt „praskrolinau“ per 2 sek., gaila, perskaityti nespėjau). Be to, ratukas spaudinėjasi į kairę ir į dešinę.

Dar vienas patogus dalykas – pelės USB „adapteris“ (toks kištukas, kuris „sujungia“ kompiuterį ir pelę bevieliu ryšiu) tėra maždaug 1 ct dydžio. Kaina – 130 Lt.

Skraidanti pelė

Didžiausio kolegų susidomėjimo sulaukė kita „Logitech“ pelė MX Air, kuria galima dirbti ne tik ant stalo, bet ir ore. Na, ilgai taip nepadirbsi – pavargs ranka (pelę reikia judinti horizontaliai). Bet per pristatymą naudoti patogiau, nei pultelį.

Ji kiek didesnė nei įprastos pelės, o priekis nuožulnus. Dirbau visą dieną ir, bent jau man, tai nebuvo patogu. Mat pirštai turi apglėbti visą pelę, o mano ranka nėra didelė. Na taip, paspausti galima ir nesiekiant mygtukų galo, bet „skrolinti“ nepavyks.

Ši pelė neturi ratuko, jį atstoja lietimui jautrus plastikas. Per jį perbraukus, pelė „sako“ „tar-tar-tar“ – suprask, čia ir yra „ratukas“. Išskirtinumo kaina – 400 Lt.

Kelionei

Naujas „Microsoft“ kūrinys – arkos formos pelė Arc. Pelės galas užsilenkia – tuomet ji išsijungia ir galima dėti kad ir į kišenę. Bet aš to nedaryčiau. Nes tai ne šiaip pelė, o tikras meno kūrinys. Kad suprastum, reikia pamatyti gyvai.

Tiesa, pelę mėgstantiems laikyti dviem pirštais, o ne visa ranka, gali būti nepatogu, taigi prieš perkant siūlyčiau bent sekundei „apglėbti“. Be to, mygtukai spaudžiasi kiek „minkščiau“ nei įprastų pelių, tačiau aš prie to įpratau per kelias minutes.

Bent jau man ji buvo patogi, maloniai „slydo“ ant stalo, o jei būtų nepatikusi – tikrai neišmesčiau. Pastatyčiau ant lentynos. Gaila išmesti 170 Lt.

Tikslumo viršūnė

Kol „Logitech“ kūrė skraidančią MX Air, „Microsoft“ tobulino pelės kojas. Ir išrado BlueTrack technologiją, kurią naudojanti pelė „Explorer Mouse“ gali „vaikščioti“ po beveik visus paviršius – net ant spindinčio plastiko ar granito. Iš visų paviršių, kuriuos išbandžiau, kursorius nejudėjo tik pelę pridėjus prie lango stiklo, bet kas gi dirba žiūrėdamas pro langą?

„Explorer“ išsiskiria delnui patogia forma, taigi patiks tiems, kas kompiuteriu dirba daug. Tiesa, ji kiek sunkoka, tad gali nepatikti tiems, kas mėgsta pelę kartais „mestelti“.

Be dviejų mygtukų ir ratuko (kuris juda aukštyn, žemyn ir į šonus), pelė turi du papildomus mygtukus. Jų funkcijas galima nusistatyti įdiegus programinę įrangą.

Ši mėlynai šviečianti pelė parduodama už 250 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas