Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas parodė: skatinimas anksčiau išeiti į pensiją Kinijoje turėjo ir neigiamų pasekmių

Remiantis naujo tyrimo, atlikto Kinijoje, duomenimis, nustojus dirbti ir išėjus į užtarnautą pensiją bei gyvenant lėtesniu tempu galima gauti daug naudos, tačiau dėl to galima greičiau prarasti aštrų mąstymą.
Senjorai
Senjorai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kaip ir daugelyje kitų šalių, dėl ilgėjančios vidutinės gyvenimo trukmės ir mažėjančio gimstamumo Kinijoje sparčiai daugėja pagyvenusių žmonių. Tai paskatino šalyje įvesti naująją pensijų sistemą NRPS (angl. New Rural Pension Scheme).

NRPS siūlo stabilias pajamas, jei dalyviai išeina į pensiją sulaukę 60 metų. Būtent tokiomis aplinkybėmis buvo atliktas naujasis tyrimas. Atrodo, kad šio požiūrio nauda turi ne vien teigiamų pasekmių, rašo „Science Alert“.

„Programos dalyviai praneša apie gerokai mažesnį socialinį aktyvumą, savanorišką veiklą ir socialinį bendravimą, palyginti su dalyviais, negaunančiais išmokų“, – sakė taikomosios ekonomikos specialistas Plamenas Nikolovas iš Binghamtono universiteto Niujorke.

„Nustatėme, kad didesnė socialinė izoliacija yra glaudžiai susijusi su greitesniu pagyvenusių žmonių kognityvinių funkcijų blogėjimu“, – pridūrė jis.

Remdamiesi epizodinės atminties atsiminimo testais ir kitais pažintinių gebėjimų vertinimo metodais, tyrėjai analizavo 10 metų vyriausybės duomenis apie 15 990 asmenų, kurių dauguma gyveno bendruomenėse, priėmusiose NRPS.

Buvo nustatyta teigiamų išėjimo į pensiją aspektų: pensininkai vidutiniškai pradėjo vartoti mažiau alkoholio nei dirbdami ir buvo labiau linkę mesti rūkyti. Išėjus į pensiją pagerėjo ir miego įpročiai.

Tačiau sumažėjo socialinės ir su psichine sveikata susijusios veiklos. Kognityvinių funkcijų pablogėjimas labiausiai pasireiškė uždelsto prisiminimo – gebėjimo vėliau prisiminti informaciją – srityje, kuri yra demencijos prognozė.

„Asmenų, gyvenančių vietovėse, kuriose įgyvendinama NRPS programa, rezultatai gerokai prastesni nei gyvenančių vietovėse, kuriose NRPS programa netaikoma“, – sako tyrėjai.

Per 10 metų nuo programos įgyvendinimo pažintiniai rodikliai pagal mokslininkų tirtus atminties rodiklius sumažėjo beveik penktadaliu.

Mokslininkai daro prielaidą, kad jų tyrime pastebėtą kognityvinių gebėjimų silpnėjimą lemia socialinė izoliacija – ir tai potencialiai gali būti sprendžiama diegiant bendruomenės programas ir užsiėmimus pagyvenusiems žmonėms.

Be raginimo teikti tokią paramą, komanda nori ištirti, kokią įtaką kognityviniam nuosmukiui išėjus į pensiją gali turėti skirtingi darbo tipai, kurie čia nebuvo aptarti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas