Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smegenų implantai įsivaizduojamą rašyseną paverčia tekstu ekrane

Elektrodai paralyžiuoto žmogaus smegenyse jo įsivaizduojamą rašyseną pavertė ekrane rašomais žodžiais. Smegenų impulsų vertimas tekstu gali padėti žmonėms, turintiems tokią negalią kaip paralyžius, bendrauti naudojant tik mintis.
Smegenys
Smegenys / 123RF.com nuotr.

65 metų vyrui smegenų paviršiuje buvo implantuoti du tinkleliai su mažyčiais elektrodais. Elektrodai nuskaitė elektrinį aktyvumą smegenų dalyje, kuri valdo rankų ir pirštų judesius. Nors vyras buvo pilnai paralyžiuotas žemyn nuo kaklo jis įsivaizdavo ranka švelniai rašantis raides. Tokiu būdu tyrėjai, naudodami algoritmą, nustatė nervinius modelius, kurie buvo susiję su kiekviena įsivaizduojama raide, ir šiuos modelius pavertė tekstu ekrane.

Savo smegenų veikla dalyvis per minutę sukurdavo 90 ženklų, arba 15 žodžių, – gegužės 12 d. žurnale „Nature“ pranešė Stenfordo universiteto Hovardo Hugheso medicinos instituto tyrėjas Krishna Shenoy su kolegomis. Toks greitis atitinka vidutinišku tempu išmaniuoju telefonu rašantį jo amžiaus žmogų.

Minties į tekstą sistema veikė ir praėjus ilgam laikui po traumos. „Didžiausia staigmena yra ta, kad net praėjus daugybei metų po nugaros smegenų traumos, mes vis dar galime pamatyti tokį elektrinį aktyvumą“ , – sako Shenoy.

Mintimis valdomas bendravimas vis dar yra ankstyvojoje stadijoje. Reikia atlikti tyrimus su daugiau savanorių, tačiau „beveik neabejojame, kad tai suveiks ir kitiems žmonėms“, sako Shenoy. Ateityje mokslininkai planuoja išbandyti sistemą su žmogumi, praradusiu ne tik gebėjimą judėti, bet ir kalbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas