Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Startuolių ekosistemos herojus: kieno indėlis šiais metais ryškiausias?

Gruodžio 9 d. startuolių ekosistemos bendruomenė rinksis į metų veiklą vainikuojantį „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“, kuriame bus įvertinti ir visuomenei pristatyti didžiausią vertę kuriantys ir Vilnių garsinantys startuoliai bei jų pasiekimai. Viena iš 6 nominacijų, kuri bus pristatyta renginyje – „Ecosystem Hero“. Pastaroji skirta įvertinti ir padėkoti žmonėms, startuoliams ar organizacijoms, reikšmingai prisidedantiems prie visos startuolių ekosistemos vystymo. Pretendentai į apdovanojimą – Vladas Lašas, „Vienaragiai LT“, „Kilo Health“, Gerda Sakalauskaitė ir Eglė Radvilė.
Kasmetinis startuolių ekosistemos renginys „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“
Kasmetinis startuolių ekosistemos renginys „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“ / Organizatorių nuotr.

Vladas Lašas

Asmeninio arch. nuotr./Vladas Lašas
Asmeninio arch. nuotr./Vladas Lašas

Vladas Lašas yra žymus Lietuvos verslininkas ir visuomenės veikėjas, technikos mokslų daktaras, bendrovės „Skubios siuntos“ įkūrėjas ir Lietuvos verslo angelų tinklo (LitBAN) valdybos pirmininkas, globojantis technologinius startuolius. 2012 m. jam įteiktas prestižinis Oslo verslo Taikos apdovanojimas, skiriamas už verslo sėkmę, neatsiejamą nuo socialinės atsakomybės ir socialinio solidarumo principų.

Kodėl startuoliams yra svarbus palaikymas ir kodėl tai tapo viena iš V.Lašo misijų? Pasak verslininko, pradžioje startuolio komandai ypač reikalinga pagalba – ir verslo angelo palaikymas, patarimai ir net nedidelė investicija yra labai svarbi.

„Manau, kad Lietuvos startuolių sėkmei verslo angelai gali padaryti labai daug. Pats daug mokiausi kurdamas savo verslą, nemažai išmokau iš TED, Singularity University, XPrize, Techstars pasaulinių bendruomenių. Mums reikia tokių inovacijų katalizatorių, padedančių kurti „svajonių komandas“. Manau, kad pasidalindamas savo patirtimi galiu daug padėti ateities verslą kuriantiems jauniems žmonėms. Man tai yra labai įdomi ir prasminga misija“, – dalinosi startuolių globėjas, kviesdamas ir kitus tapti verslo angelais.

„Vienaragiai LT“

HEADSHOT nuotr./Inga Langaitė
HEADSHOT nuotr./Inga Langaitė

Asociacija „Vienaragiai LT“ (angl. Unicorns.lt) skelbia, kad Lietuva – itin perspektyvi šalis startuoliams, verta daugybės vienaragių. „Asociacija buvo sukurta tik šiemet, tačiau jau esame girdimi, matomi ir atpažįstami. Mes kalbame startuolių vardu viešojoje erdvėje, suprantame, kad reikia griauti mitus apie startuolius tiek visuomenėje, tiek sprendimų priėmėjų akyse“, – kalbėjo asociacijos įkūrėja Inga Langaitė. Pasak pašnekovės, itin svarbu parodyti jaunimui, kad niekur nereikia iš Lietuvos važiuoti, jie turi žinoti, kad gali likti savo šalyje ir dirbti pasaulinio masto įmonėse.

Asociacijos siekis – auginti startuolių ekosistemą ir griauti mitus, kad tai – nerimta, tik vyrams ir programuotojams skirta niša. „Vienaragiai LT“ organizuoja renginius, kuriuose startuoliai dalijasi patirtimi, įžvalgomis, klaidomis ir patarimais, kaip greičiau pasiekti sėkmę. Anot I. Langaitės, dalyviai atsiliepia labai teigiamai, nes susitikimai skirti ribotam skaičiui žmonių, o gaunama informacija – tikrai ne kiekvienam lengvai prieinama. Asociacijos įkūrėja teigia, kad ši praktika turi vystytis, nes Lietuvos startuoliai paprastai nekonkuruoja tarpusavyje, jų tikslas – plėtra užsienio rinkose, o įsilieję į jas jie gali vienas kitam padėti.

„Kilo Health“

Asmeninio arch. nuotr./Tadas Burgaila
Asmeninio arch. nuotr./Tadas Burgaila

„Kilo Health“ – viena iš skaitmeninio sveikatingumo srityje lyderiaujančių bendrovių pasaulyje. Įmonė ne tik pritraukia aibę jaunų talentų į savo žaibiškai besiplečiančią komandą, bet ir sėkmingai steigia bei vysto naujus produktus, paklausius globalioje rinkoje. „Kilo Health“ neseniai pradėjo investuoti į kitus startuolius, o tai parodo ir jų įsitraukimą į startuolių ekosistemos auginimą bei skatinimą. 500 tūkst. Eur investicija į sveikatos technologijų startuolį „Tyler“, plėtojantį naujos kartos nuolatinio gliukozės stebėjimo sistemą, – ne pirmoji. Vasaros pradžioje buvo paskelbta apie startuolio 300 tūkst. Eur investiciją į išmaniąją kraujo tyrimų programėlę sukūrusį Lietuvos startuolį „Revolab“. Šiuo metu sudaromi nauji sandoriai Lietuvoje, kalbamasi su Estijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos, Nyderlandų sveikatos technologijų startuoliais.

„Prieš trejus metus patys buvome maža komanda, siūlanti vos kelias sveikatingumo paslaugas lokaliai auditorijai. Šiandien esame viena greičiausiai augančių skaitmeninio sveikatingumo įmonių pasaulyje, turinti stiprų produktų portfolio. Per šį laiką neišvengėme klaidų, tuo pačiu išmokome daug pamokų, tad kuo puikiausiai žinome, kaip atrodo „šviežio“ startuolio kelias. Norime padėti Lietuvoje besikuriantiems startuoliams taip, kaip galime – ar tai būtų žinių pasidalijimas, ar investicijos. Lietuva yra nuostabi šalis pradėti savo startuolį, tuo didžiuojamės ir norime prie to prisidėti“, – kalbėjo vadovas Tadas Burgaila.

Šių metų pradžioje „Kilo Health“ kartu su kitais didžiausiais Lietuvos startuoliais įkūrė asociaciją „Vienaragiai LT“.

Gerda Sakalauskaitė

Asmeninio arch. nuotr./Gerda Sakalauskaitė
Asmeninio arch. nuotr./Gerda Sakalauskaitė

Gerda Sakalauskaitė – Lietuvos privataus ir rizikos kapitalo asociacijos (LT VCA) vadovė. Ši organizacija siekia skatinti rinkos augimą, stiprinti industrijos bendradarbiavimą su Vyriausybe bei tarptautiniais partneriais, plėtoti vietos startuolių ir augančių įmonių ekosistemą, didinti Lietuvos, kaip rizikos kapitalo ir startuolių šalies, žinomumą.

„Mes esame kaip katalizatorius. Įgyvendiname daug iniciatyvų, padedame spręsti startuolių ekosistemos problemas. Ekosistemai to reikia – ne aš viena ir ne viena asociacija tuo užsiimame. Pavyzdžiui, reikia sutvarkyti teisinę bazę, parengti dokumentus startuoliams ir daugybė kitų dalykų. Norime, kad jiems viskas veiktų sklandžiai ir gerai, o patys startuoliai galėtų kurti verslo planus, galvoti apie vystymą ir augimą, o ne spręsti administracinius reikalus, kurie reikalauja didelių laiko resursų“, – komentavo LT VCA vykdomoji direktorė G.Sakalauskaitė.

Ji įsitikinusi, kad valstybė turėtų skirti kuo daugiau resursų startuolių vystymui: „Mes tikime, kad tai yra pažangiausias sektorius. Tai didžiulės pridėtinės vertės galimybė visai šaliai – darbo vietų, investicijų ir technologijų prasme. Mūsų siekis – auginti šią ekosistemą ir užauginti kuo daugiau vienaragių.“

Eglė Radvilė

Asmeninio arch. nuotr./Eglė Radvilė
Asmeninio arch. nuotr./Eglė Radvilė

Eglė Radvilė – Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus patarėja IT klausimais, savanoriškos organizacijos „Gedimino legionas“ prezidentė, neformalaus Lietuvos IT vadovų klubo „Cio.lt“ vadovė ir jaunimo mentorė. Pagrindinis darbas, kaip sako pati pašnekovė, Vilniaus miesto inovacijų skatinimas, intelektualioji energetika bei skaitmenizacija.

Nors būti nominuotai šioje kategorijoje Eglei malonu, ji atkreipia dėmesį, kad nelaiko to savo nuopelnu, tai tiesiog – jos labai mylimas darbas, veikla: „Aš siekiu inovacijų – miesto ir valstybės, visuomenės progreso. Man svarbu, kad visi žmonės galėtų kurti ir augti, aš dievinu technologijas ir inovacijas. Manau, kad mes neturėjome galimybės užauginti Lietuvoje daug kartų, kurios turėtų verslumo gyslelę. Taigi auginkime dabar pirmą ir antrą kartas, o jie augins trečiąją ir kitas, tai stiprins mūsų valstybę ir gerins visų gyvenimą.“

Kasmetinis startuolių ekosistemos renginys „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“ suvienijo du tradicinius startuolių ekosistemos renginius: „Startup Lithuania“ septintus metus organizuojamą „Wrap Up of The Year“ ir „Go Vilnius“ jau trečią kartą rengiamus startuolių apdovanojimus. Renginys bus viešinamas virtualioje erdvėje, todėl pranešimus ir apdovanojimus bus galima stebėti tiesiogiai. Daugiau informacijos apie renginį rasti ir į jį registruotis galite „Startup Lithuania“ paskyroje „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas