Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudužo telefonas? Remonto išlaidas gali kompensuoti draudimas

Draudimo ekspertai juokauja, kad telefonų įsigijimo istorijos panašios, o gedimų aplinkybės stebina įvairove. 80 proc. telefono veikimo sutrikimų įvyksta jam nukritus arba sudužus. Tokiais atvejais nuostoliai gali siekti ir keletą šimtų eurų, o priežasčių, dėl kurių nustoja veikti telefonas, būna pačių įvairiausių. Bet jei telefonas arba jo ekranas buvo apdrausti, o įvykis yra draudiminis, remonto išlaidas kompensuos portale draudimas.lt įsigytas draudimas.
Sudužęs telefonas
Sudužęs telefonas / 123RF.com nuotr.

Įsibėgėjus vasarai žmonės aktyviau keliauja, leidžia laiką prie jūros ir ežerų, maudosi, kopia į kalnus, pramogauja, sportuoja. „Eurostat“ duomenimis, Baltijos šalyse liepą ir rugpjūtį keliautojų srautai pasiekia metų piką.

„Telefonus gyventojai naudoja kone kiekviename žingsnyje, o vasarą paprastai sulaukiame kur kas daugiau pranešimų apie patirtas žalas – atostogų metu gyventojai dar daugiau fotografuoja ir filmuoja, dalinasi įspūdžiais, naudojasi navigacija, aktyviai bendrauja, – pasakoja portalo draudimas.lt draudimo produktų vadovė Sigita Ūsaitienė. – Deja, aktyvesnis gyvenimo būdas ir mėgavimasis įspūdžiais neretai prislopina budrumą ir dėl neatsargaus žmonių elgesio telefonai krinta, sudrėksta arba patiria kitų žalų.“

draudimas.lt nuotr./Sigita Ūsaitienė
draudimas.lt nuotr./Sigita Ūsaitienė

Saugoti tenka nuo vaikų, kamuolių, žoliapjovių ir net kombainų – dūžta ir dirbant, ir atostogaujant

Draudimo portalo duomenimis, penktadalis telefonų žalų susijęs su drėgmės poveikiu, o 4 iš 5-ių telefonų gedimų įvyksta nukritus ir dužus. Įvykių aplinkybių gali būti netikėčiausių: nukrito po žoliapjove pjaunant žolę; skilo netyčia pataikius krepšinio kamuoliui; užliejo bangos filmuojant įspūdingą saulėlydį jūroje; vaikai įmetė į baseiną; pervažiavo traktorius arba kombainas; nuskendo lauko tualete atostogaujant kaimo sodyboje. Telefonai iškrenta dirbant, švenčiant, sportuojant, minant dviračio pedalus, važinėjant keturračiais, maudantis jūroje arba kopiant į kalnus. Dabar, kai apie 90 proc. žmonių naudojamų telefonų yra išmanūs, jų remonto ar pakeitimo kaina paprastai siekia kelis šimtus eurų.

Portalo duomenimis, suremontuoti telefoną po tokių žalų pernai vidutiniškai kainavo 110 Eur, šiemet – jau kone trečdaliu daugiau, tačiau brangesnių telefonų patirta žala gali siekti ir telefono kainą.

„Auga telefonų galingumas, daugėja funkcijų, gerėja vaizdo fiksavimo įranga ir kitos charakteristikos – mūsų išmanieji įrenginiai tampa brangesni. Dėl infliacijos ir pabrangusios energijos taip pat auga remonto ir detalių kainos, – aiškina S.Ūsaitienė. – Siekiant išvengti didesnių nuostolių, jei telefonas netyčia nukristų ar kitaip nukentėtų, pravartu savo įrenginį apdrausti. Draudimo kaina mėnesiui kainuoja tiek pat, kiek kavos puodelis kavinėje, tačiau nauda gali daug kartų viršyti šias išlaidas – draudiminio įvykio atveju telefono remontu pasirūpins draudimas, o jei buvo draustas tik ekranas, bus suorganizuotas ir apmokėtas jo pakeitimas.“

Draudimas galioja ir apiplėšimo arba įsibrovimo atvejais

Draudimo portalo atstovė teigia, kad telefono draudimas taip pat galioja, jei jo netenkama tiesioginio apiplėšimo metu, įsibrovus į patalpas arba automobilį. Tokiais atvejais pirmiausia privalu pranešti policijai ir per 48 val. nuo įvykio užregistruoti žalą portale draudimas.lt. Visų kitų gedimų atvejais apie įvykį pranešti reikia per 7 dienas. Pranešti užtrunka vos keletą minučių, tai padaryti galima žalų registracijos portale. Gyventojų patogumui portalas prieinamas bet kuriuo metu, nes dirba 24/7 režimu. Savo ruožtu, draudimo žalų administratorius praneša gyventojui, ar reikia kokios papildomos informacijos, ir pataria, kokių veiksmų imtis toliau. Įrenginio sugadinimo atveju atsakymas gali būti pateiktas net ir tą pačią dieną.

Pripažinus draudiminį įvykį, draudimo žalų administratorius organizuoja telefono remontą arba ekrano pakeitimą, apmokėdamas šias išlaidas. Draudimo sąlygos numato, kad dėl netyčinio įvykio sudužusio ar kitaip pažeisto telefono remonto išlaidos gali būti kompensuojamos iki 2 kartų per metus.

Draudžia ir naujus, ir naudotus telefonus

Portalas draudimas.lt teikia tiek naujų, tiek naudotų telefonų bei jų ekranų draudimą. Gyventojai gali pasirinkti patys, ar jie nori apdrausti visą telefoną, ar tik jo ekraną – paprastai būtent ekranų keitimas sudaro didžiausią remonto išlaidų dalį. Priklausomai nuo telefono modelio draudimas vienam mėnesiui gali kainuoti nuo 1 Eur. Daugumos populiariausių telefonų modelių draudimas per metus atsieina apie 50 – 60 Еur. Portalo draudimas.lt duomenimis šiuo metu 53 proc. gyventojų pasirenka viso telefono draudimą, kita dalis apdraudžia tik ekraną.

„Natūralu, kad gyventojai yra linkę drausti brangesnius modelius – taip jie mėgina apsaugoti savo investicijas, – aiškina S.Ūsaitienė. – Paslaugos užsakymas internetu trunka keletą minučių ir gali būti atliktas bet kuriuo paros metu. Atsižvelgdami į tai, kad Lietuvos gyventojai per metus iki mėnesio būna išvykę į kitas šalis, numatėme 30 dienų laikotarpį, kai draudimo apsauga galioja ir užsienyje.“

Pataria vengti tipinių klaidų ir naudoti telefonų apsaugos priemones

Komentuodama tipines klaidas, dėl kurių nukenčia gyventojų telefonai, portalo draudimas.lt atstovė išvardino keletą: telefonai nepakankamai gerai apsaugomi nuo dūžių, nėra tinkamai laikomi ir pritvirtinami, pamirštama apie gamtos sąlygas. Siekiant apsaugoti telefoną, patartina naudoti specialius dėklus – jie praverčia ir sportuojant, ir keliaujant, ir iškylaujant, nes apsaugo įrenginius nuo smūgių, taip pat – drėgmės poveikio telefonui įkritus į vandenį arba jį apliejus skysčiais.

Kita dažna klaida – palikti telefoną saulėje nepridengus jo korpuso arba – šaltyje. Karštesnėmis dienomis telefonas gali perkaisti, o šaltuoju metų sezonu – nustoti tinkamai veikti nuo drėgmės.

Draudimo ekspertė taip pat pamini, kad draudimas galioja tik tinkamai elgiantis ir saugant telefonus.

„Turėjome atvejų, kai telefonas nustojo veikti jį mėginant džiovinti mikrobangų krosnelėje, buvo prarastas dėl vagystės iš automobilio be signalizacijos arba iš neužrakintų patalpų. Todėl visais atvejais patariame detaliai susipažinti su draudimo sąlygomis ir tinkamai rūpintis savo telefonu, – sako S.Ūsaitienė. – Be to, svarbu reguliariai perkelti duomenis iš telefono į patikimas duomenų saugyklas, kad nelaimės atveju, jei telefonas būtų pavogtas arba nustotų veikti, svarbiausi duomenys – kontaktai, nuotraukos, vaizdo įrašai ir dokumentai – būtų išsaugoti ir jais galėtumėte naudotis toliau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas