Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sukurta planetai nekenksminga cemento alternatyva

Kai kuriais skaičiavimais, tradicinio portlandcemenčio gamybai naudojama šiluma sudaro 5-8 proc. viso žmogaus išmetamo CO2 kiekio. Tačiau teigiama, kad nauja medžiaga, vadinama C-betonu, yra daug ekologiškesnė, tačiau vis dar praktiška alternatyva, rašo „New Atlas“.
Betonas
Betonas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Betonas Statybos

„C-Crete“ kuria Kalifornijoje įsikūrusi to paties pavadinimo pradedančioji įmonė, kurią įkūrė Masačusetso technologijos instituto (MIT) civilinės ir aplinkos inžinerijos absolventas Rouzbeh Savary.

Nors tikslios produkto sudedamosios dalys kol kas yra griežtai saugoma komercinė paslaptis, teigiama, kad jo sudėtyje yra „patentuotų medžiagų“, kurios jungiasi su nenurodytomis mineralinėmis žaliavomis ir pramonės šalutiniais produktais. Svarbu tai, kad jo gamybai nereikia šilumos.

Kai „C-Crete“ maišomas su vandeniu ir sunkinančiomis medžiagomis, pavyzdžiui, smėliu ar žvyru, gaunamas betonas be cemento. Pranešama, kad trečiųjų šalių bandymai parodė, jog „C-Crete“ atitinka portlandcemenčiui keliamus reikalavimus.

Be to, kai medžiaga sukietėja, ji sugeria atmosferos anglies dioksidą. Teigiama, kad šis įkalintas ir mineralizuotas CO2 laikui bėgant iš tikrųjų padidina betono stiprumą.

Svarbu tai, kad C-betonas naudojamas kaip ir portlandcementis, naudojant tą pačią įrangą ir tuos pačius mišinių santykius. R.Savary mano, kad šis faktas bus labai svarbus siekiant, kad šis betonas plačiai paplistų masinėje rinkoje.

Šiuo metu „C-Crete“ gaminamas palyginti nedideliais kiekiais specialioje gamykloje, nors tikimasi, kad gamybos apimtys padidės, kai prie jos prisijungs komerciniai partneriai. Ši medžiaga jau buvo panaudota restauruojant istorinį pastatą Sietle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas