Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomių gudrybė: nesuvalgytus kalėdinius kepsnius pavers dyzeliniais degalais

Suomijos kompanija Kalėdų vakarienės likučius planuoja paversti į atsinaujinančią energiją. „Kinkkutemppu“, jau kurį laiką kovojanti prieš maisto švaistymą, skelbia surinksianti kalėdinių kepsnių riebalų likučius, kuriuos pavers į dyzelinius degalus.
Laboratorija
Laboratorija / Vida Press nuotr.

Pasak ekspertų, surinkus riebalų perteklių po vieno vidutinio kumpio kepimo, galima nuvažiuoti kiek daugiau nei 3 kilometrus.

Kiekvienais metais per Kalėdas Suomijoje iškepama beveik 7 mln. kilogramų kumpio. Surinkus riebalų likučius iš tokio kiekio mėsos, anot įmonės

„Kinkkutemppu“ kampanija
„Kinkkutemppu“ kampanija

atstovų, galima tris kartus automobiliu apvažiuoti pasaulį. Po kiekvienų Kalėdų daugeliui Suomijos namų ūkių tenka tvarkyti ir dėl riebalų pertekliaus užsikišusius nuotekų vamzdžius.

Kinkkutemmpu, išvertus iš suomių kalbos pažodžiui, reikštų „kumpio triukas“.

Prie šios inovatyvios idėjos prisidėjo Suomijos kompanijos „Neste“ specialistai. Ko gero, šis projektas ateityje taps vienu prioritetų.

Kompanija tikisi, kad gyventojai surinks nepanaudotus per Kalėdas maistinius riebalus ir padės juos paversti automobilių degalais.

Osmo Kammonenas, „Kinkkutemppu“ savininkas, sako, kad kompanija dar nežino, kaip ši iniciatyva paveiks aplinką. Kita vertus, pasak verslininko, lašas po lašo ir akmenį pratašo. O.Kammoneno teigimu, tai – tik pradžia, mokslininkai ieškos kitų būdų panaudoti nereikalingus riebalus žmonijos reikmėms.

VIDEO: 100% Renewable Energy for Finland by 2050?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas