Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tai – pirmasis toks lydinys pasaulyje ir jo savybės pakeis jūsų supratimą apie metalus

Kas nutinka kaitinant metalą? Jis pradeda minkštėti. Kuo temperatūra bus aukštesnė, tuo metalas bus minkštesnis. Kalviai tuo naudojasi tūkstančius metų. Bet Honkongo miesto universitete atrastas lydinys, pavadintas Elinvaru, yra kitoks.
Elinvaras
Elinvaras / Honkongo miesto universiteto nuotr.

Temperatūrai kylant Elinvaras ne tik išlaiko savo standumą, bet dar ir pradeda standėti temperatūrai artėjant prie 727 °C. Joks kitas mokslui žinomas metalas taip nesielgia. Įprastai metalui šylant ryšiai tarp jo molekulių ima laisvėti, todėl plastinė deformacija vyksta lengviau. Galite įsivaizduoti, kaip šlapia pagalvė šaldiklyje virstų kietu ledo gabalu, o kylant temperatūrai plunksnos atsipalaiduotų viena kitos atžvilgiu ir pagalvė taptų minkšta. Jei tokia pagalvė pasižymėtų Elinvaro efektu, ištraukta iš šaldiklio ji ne tik nesuminkštėtų, bet taptų standesne. Galiausiai ji taptų panašia į spyruoklę.

Kas yra Elinvaras? Tai – Co25Ni25(HfTiZr)50. Varis, nikelis, hafnis, titanas ir cirkonis susipina į molekules, kurių ryšiai yra labai sudėtingi. Kaitinamas metalas plečiasi – šios taisyklės Elinvaras nelaužo. Tačiau šio metalo atveju toldamos molekulės išlaiko tuos ryšius, tačiau jie įsitempia ir taip suteikia metalui standumo. Tačiau tai – ne vienintelė įdomi Elinvaro savybė.

Elinvaras taip pat yra ultra-elastingas. Gali atrodyti, kad tai nesuderinama su standumu, tačiau yra priešingai. Galite įsivaizduoti spyruoklę – kuo standesnė spyruoklė, tuo daugiau energijos ji gali išsaugoti. Pasiekti plastinę Elinvaro deformaciją ne taip jau lengva, nes jis veikia kaip įprasta spyruoklė.

Mokslininkai tikisi panaudoti Elinvaro savybes pramonėje. Šis lydinys jau yra patentuojamas, bet ir tyrimai vyksta toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas