Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinių telekomunikacijų konferencijoje Lietuva palaikė atvirą internetą

Gruodžio 3–14 dienomis Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos surengtoje Pasaulinėje tarptautinių telekomunikacijų konferencijoje („WCIT-12“) buvo peržiūrimas Tarptautinis telekomunikacijų reglamentas (ITR).
Išjungtas tinklalapis
Išjungtas tinklalapis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1988 metais priimtas ITR reikšmingai prisidėjo prie pasaulio ir Lietuvos liberalios ir konkurencingos telekomunikacijų rinkos plėtros ir ypač prie spartaus interneto vystymosi pastarąjį dešimtmetį. ITR ilgą laiką buvo vienas reikšmingiausių telekomunikacijų reguliavimo instrumentų pasaulyje.

Konferencijoje „WCIT-12“ Europos šalys pateikė tvirtinti ITR nuostatas,  skatinančias konkurenciją telekomunikacijų rinkoje, siekiant skaidraus tarptautinio ryšio, ypač tarptautinio tarptinklinio ryšio, kainų vartotojo naudai, taip pat nuostatas, skatinančias bendradarbiavimą, siekiant tarptautinių telekomunikacijų tinklų atsparumo ir pagarbos žmogaus teisėms.

Lietuvos delegacija kartu su kolegomis iš  ITU valstybių narių (iš viso ITU vienija 193 valstybes) dvi savaites intensyviai dirbo, kad būtų priimtos šių dienų informacinių technologijų iššūkiams adekvačios ITR nuostatos. Atsižvelgdami į Lietuvos visuomenės, Lietuvos Respublikos Vyriausybės,  Europos Komisijos, Europos pašto ir telekomunikacijų administracijų konferencijos nuomones bei Europos Tarybos sprendimą, Lietuvos delegacijos nariai siekė kompromiso, kurio pagrindas buvo neįtraukti interneto valdymo ir reguliavimo klausimų į ITR, skelbia Ryšių reguliavimo tarnyba.

Tenka konstatuoti, kad nemaža dalis ITU valstybių narių pakartotinai teikė siūlymus konferencijai, vienaip ar kitaip susietus su interneto klausimu, kas ateityje galėtų turėti neigiamos įtakos neutralaus interneto pažangai, žmogaus teisėms ir žodžio laisvei.

Lietuvos delegacija kartu su kitomis valstybėmis pateikė konferencijai dokumentą, kuriame pasiūlė dar kartą patvirtinti valstybių įsipareigojimus žmogaus teisių srityje. Lietuva, kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, JAV, Kanada negalėjo pritarti galutiniam ITR variantui, kuris galėtų pažeisti pasaulinio interneto tinklo balansą, paremtą neutraliu ir liberaliu interneto valdymu, kai verslas ir šalių vyriausybės bendradarbiauja lygiomis teisėmis.

Nepaisant pažangos, pasiektos svarstant kitus ITR telekomunikacijų klausimus (prieigos žmonėms su negalia, tarptautinių telekomunikacijų paslaugų konkurencinių kainų vartotojui ir kt.), Lietuva rezervavo savo teisę sugrįžti prie ITR svarstymo ir tvirtinimo proceso. Lietuva supranta kitų šalių susirūpinimą dėl tinklų saugumo, nepageidaujamų pranešimų ir domenų vardų valdymo problematikos ir yra pasiruošusi bendradarbiauti ir pasidalyti savo patirtimi kituose į šiuos klausimus orientuotuose tarptautiniuose forumuose.

ITR peržiūros rezultatai nepaveiks dabartinės Lietuvos telekomunikacijų veiklos, interneto neutralumo ir piliečių saviraiškos laisvės jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai