Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Telia“ technologijų vadovas apie 5G paleidimą: į derybas su Rusija „Iš esmės reikėjo spjaut“

2023 m. pirmoje pusėje 99 proc. Lietuvos bus padengta 5G ryšiu, antradienio rytą spaudos konferencijoje sakė „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius. Jo teigimu, nors 3,5 GHz dažnių ruože veikiantis 5G turėtų trukdyti Kaliningradui arba Baltarusijai, nuo 2018 m. nusiskundimų nesulaukta.
Andrius Šemeškevičius
Andrius Šemeškevičius / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Vakar 5G ryšį „Telia“ įjungė per 1100 bazinių stočių 700 MHz dažnių ruože ir per 110 bazinių stočių 3,5 GHz dažnių ruože – padengta apie 65 proc. Lietuvos ploto ir apie 80 proc. šalies gyventojų.

5G šiandien pradėjo veikti „Tele2“ tinkle – ryšys įjungtas pirmosiose registruotose 5G stotyse Vilniaus centre. Šiais metais ryšys turėtų pradėti veikti ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Aukciono laimėtojai yra įpareigoti 5G paslaugas pradėti teikti bent viename iš didžiųjų Lietuvos miestų iki 2023 m. pabaigos, o pagrindiniuose miestuose įrengti 5G tinklus iki 2024 m. pabaigos.

Spaudos konferencijos metu išpakuodamas 5G stotį A.Šemeškevičius pasidalino tolimesniais ambicingais „Telia“ planais. „Kitų metų pirmoj pusėj baigsim visą tinklą naujinti, tai bus 99 proc. Lietuvos teritorijos padengta 5G ryšiu. 5G bus šiek tiek netgi daugiau nei 4G, nes 5G 700 MHz leidžia pasiekti ir pasienį, kur pavyzdžiui Panemunė, link Kaliningrado, kur buvo tam tikri apribojimai su 800 MHz“, – teigė technologijų vadovas.

Nors Lietuva buvo viena pirmųjų šalių pasaulyje, 2018 m. pradėjusi 5G technologijos bandymus, paskutinio 5G dažnių aukciono laimėtojai paskelbti tik šių metų rugsėjo pradžioje. A.Šemeškevičiaus teigimu, 5G ryšio diegimas Lietuvoje strigo dėl kelių priežasčių, o tokį tinklą kaip dabar Lietuva jau galėjo turėti prieš metus.

„Manau, kad virš bambos bandė iššokti Lietuva. Viena, nerealūs reikalavimai operatoriams buvo keliami, tada aišku labai daug diskusijų, ginčų, įrodinėjimų pritraukiant gamintojus, pasaulinius pavyzdžius, kad tie reikalavimai neįgyvendinami. Antra, aš manau biurokratijos mašina per lėtai sukosi. Buvo daug deklaracijų, mažai galbūt konkretaus darbo“, – teigė technologijų vadovas.

Į derybas su Rusija ir Baltarusija reikėjo „nusispjauti“

Kita esminė kliūtis, kodėl buvo vilkinamas dažnių aukciono paskelbimas – nesutarimai su Rusija ir Baltarusija.

Dėl savo geografinės padėties Lietuvos judriojo radijo ryšio sistemų suderinamumas su kitomis kaimyninių, ne ES šalių (Rusijos Federacijos ir Baltarusijos) sistemomis yra sudėtingas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Šemeškevičius išpakuoja 5G stotį
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Šemeškevičius išpakuoja 5G stotį

„Tartis jau buvo bandoma daug metų ir akivaizdu, kad tos derybos niekur nevedė. Iš esmės reikėjo spjaut, kaip ir dabar yra padaryta – iš esmės yra nusispjauta į tas derybas ir tiesiog Lietuva paleidžia 5G, toliau jau paliks rinkai susireguliuot. Jeigu rusams trukdysim, mes turėsim kažkur nukreipt antenas į kitą pusę, susilpnint signalą“, – pasakojo A.Šemeškevičius.

Jo teigimu, 2018 m. „Telia“ tikėjosi reakcijos iš Rusijos, kai 3 nekomercinės 5G stotys buvo paleistos Vilniuje, tačiau nusiskundimų nesulaukta.

„Pagal visą teorinį modeliavimą mes turėjome trukdyti jų kariniams radarams Baltarusijoje, bet nesulaukėme nė vieno skundo“, – komentavo A.Šemeškevičius.

Reakcijos nesulaukta ir 2020 m., kai Kaune ir Klaipėdoje veikiančios stotys turėjo trukdyti Kaliningrade esančioms stotims, tačiau ir tada priekaištų išgirsti neteko.

Mano diletanto akimis išvada tokia, kad Rusų įranga yra labai prasta ir nejautri

„Mano diletanto akimis išvada tokia, kad rusų įranga yra labai prasta ir nejautri, ir jai [įrangai – aut. past.] atsklidus kažkokia signalo nuotrupa nė kiek nekenkia. Nes kompiuterinis modeliavimas rodo, kad signalas atsklinda, jį turėtų gaudyti ir tada jis atitinkamai turėtų trukdyti, bet tas neįvyko. Dėl to ir galvojome kad galbūt ta baimė dėl rusų yra perdėta, galbūt nebus tų didelių ginčų“, – įžvalgomis dalijosi technologijų vadovas.

Daugiau duomenų nepareikalaus

Atsiradus 5G dalis vartotojų jaudinasi, ar spartesnis internetas nepareikalaus daugiau duomenų. A.Šemeškevičiaus teigimu, žymaus pokyčio duomenų suvartojime neturėtų įvykti.

„5G siuntinėja duomenis greičiau, bet jei žiūrėsite vaizdo transliaciją ar „Youtube“ filmuką, jis daugiau duomenų nesuvalgys, jis tiesiog greičiau rodys. Na, jeigu 4G buvo jums per lėtas, o 5G bus greitesnis, galbūt jums 4k kokybę pradės rodyti vietoj HD, tada daugiau suvalgys. Bet šiaip čia yra taip, kai norima atsigerti, turite stiklinę vandens ir geriate su plonu šiaudeliu, tai 5G tą ploną šiaudelį pakeičia į daug storesnį ir daug greičiau atsigersit, bet stiklinėje tiek pat vandens buvo ir jau atsigėrėte, daugiau nenorėsit“, – patikino technologijų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas