Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 12 /14:46

Toliau – namo: „SpaceX“ privačios misijos „Polaris Dawn“ įgula atliko istorinį išėjimą į atvirą kosmosą

Milijardierius Jaredas Isaacmanas kartu su įgulos nariais įgyvendino pirmąjį išėjimą į kosmosą, atliktą vykdant privatų skrydį. Kartu su juo naujuosius tam skirtus skafandrus atliko astronautų pasirengimą prižiūrinti „SpaceX“ inžinierė Sarah Gillis. Tai – antradienį startavusios penkių dienų misijos „Polaris Dawn“ kulminacija ir pavojingiausias iš atliktų testų.
„Polaris Dawn“
„Polaris Dawn“ misija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

41 metų J.Isaacmanas pirmasis išlipo iš kapsulės ir prisijungė prie nedidelės elitinės išėjusiųjų į atvirą kosmosą grupės, kuriai iki šiol priklausė tik profesionalūs astronautai.

Nors tai antrasis J.Isaacmanas skrydis į kosmosą (pirmoji jo misija įvyko 2021 m.), tačiau jis nėra laikomas profesionaliu astronautu. Tai buvo pirmas kartas, kai privatūs asmenys išeina į atvirą kosmosą. Tiesa, jie nenutolo nuo kapsulės.

Transliacijos metu J.Isaacmanui atidarius „Crew Dragon“ kapsulės liuką, kūno kamera rodė, kaip jis išlipa pro siaurą angą.

„Tai nuostabu“, – pasakė jis, žavėdamasis tuo, ką matė, išlipdamas iš erdvėlaivio į kosmoso vakuumą už šimtų mylių nuo Žemės. Per tą laiką, kol buvo dalinai išlipęs iš kapsulės, J.Isaacmanas įvairiais judesiais išbando savo skafandrą. Vėliau jam grįžus į savo vietą, S.Gillis išėjo iš kapsulės ir atliko tuos pačius judėjimo testus.

Išėjimai į atvirą kosmosą, laikomi viena rizikingiausių kosminių skrydžių dalių, yra išimtinai profesionalių astronautų sritis nuo tada, kai 1965 metais tai atliko buvusi Sovietų Sąjunga, o po jos sekė JAV.

Šiandien tai reguliariai atliekama Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Kitaip nei ankstesnio užsakomojo skrydžio metu, šį kartą technologijų verslininkas dalijasi išlaidomis su įmone „SpaceX“, įskaitant visiškai naujų skafandrų kūrimą ir bandymus, siekiant išsiaiškinti, kaip jie išsilaikys.

Kartu su J.Isaacmanu, į kosmosą skrenda jo geras draugas, buvęs JAV Oro pajėgų pulkininkas leitenantas, patyręs pilotas Scottas Poteetas, taip pat dvi „SpaceX“ darbuotojos – vyriausioji kosmoso operacijų inžinierė Anna Menon ir astronautų pasirengimą prižiūrinti inžinierė S.Gillis. Šiems trims įgulos nariams tai yra debiutiniai skrydžiai.

Transliaciją galite stebėti čia:

Ši misija jau tapo labiausiai nuo Žemės nutolusiu pilotuojamu skrydžiu nuo paskutinio NASA išsilaipinimo Mėnulyje 1972 m.

Misijos metu „CrewDragon“ erdvėlaivis nutolo per 870 mylių (apie 1400 km) nuo Žemės. Palyginimui, Tarptautinė kosminė stotis (TKS) nuo Žemės nutolusi maždaug 250 mylių (apie 400 km).

Įgula pagerino dar 1966 m. pasiektą 853 mylių NASA misijos „Gemini XI“ rekordą. Tai iki šiol yra toliausias pilotuojamas skrydis, neskaitant tų, kuriais planuota pasiekti Mėnulį.

Išėjimas į kosmosą atliekamas žemesniame, maždaug 700 km aukštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas