Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 11

Trečdalis lietuvių sąmoningai vartoja nelegalų turinį: teisinasi noru sutaupyti

Trečdalis lietuvių sąmoningai vartoja nelegalų turinį, o kaip pagrindinę to priežastį nurodo norą sutaupyti, rodo Patentų biuro užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa.
Netflix
Netflix / 123RF.com nuotr.

Remiantis apklausos duomenimis, 31 proc. respondentų nurodė sąmoningai žiūrėję filmus, klausęsi muzikos ar siuntęsi elektronines knygas nelegaliose interneto svetainėse.

Beveik pusė apie nelegalaus turinio vartojimą prisipažinusių apklaustųjų (49 proc.) teigė, kad taip elgėsi norėdami sutaupyti. Tuo metu 16 proc. respondentų nurodė neturintys galimybių turinio įsigyti legaliai, dar 11 proc. žmonių suviliojo laisva prieiga.

„Intelektinės nuosavybės vagystė yra toks pats neigiamą efektą sukeliantis veiksmas kaip ir materialaus daikto vagystė (...). Džiugina, kad tokių žmonių yra mažuma, tačiau norėtųsi, jog svarstyklės dar labiau nusvertų legalaus turinio naudai, tad būtina kuo daugiau kalbėti apie intelektinę nuosavybę ir ugdyti pagarbą jos kūrėjams“, – sako apklausą inicijavusio Valstybinio patentų biuro direktorė Irina Urbonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas