Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 20

Trijų populiarių fantastinių filmų scenarijai: ar jie gali virsti realybe?

Atrodo, kad pastaruoju metu mokslinės fantastikos filmai patiria tikrą atgimimą – iš dalies dėl vis labiau tobulėjančių technologijų, kurios specialiuosius efektus perkėlė į visai kitą lygį. O užduotį palengvina ir tai, kad „mokslinės fantastikos“ terminas leidžia kūrėjams laužyti įprasto pasaulio taisykles, į pagalbą pasitelkiant vaizduotę. 15min pasidomėjo, ar trijų populiarių fantastinių filmų scenarijai galėtų virsti realybe.
Mokslinė fantastika
Mokslinė fantastika / 123RF.com nuotr.

Iš tiesų buvo sukurta daug mokslinės fantastikos filmų, kuriuose visiškai ignoruojama, kaip veikia mokslas. Tai nėra didžiulė problema, jei norima papasakoti smagią istoriją apie žmones, keliaujančius į Žemės centrą (kaip 2003 m. filme „Žemės branduolys“), bet ne taip palanku, kai siekiama filmo siužetu įtikinti žiūrovą.

Pažiūrėkime, ar kelių populiariausių pastarųjų metų filmų scenarijai galėtų tapti mūsų realybe ateityje.

Nežiūrėk aukštyn („Dont look up“)

Turbūt retas kuris nematė 2021 m. filmo, perpildyto Holivudo įžymybėmis. Leonardo DiCaprio, Jenifer Lawrence, Ariana Grande ir daugybę kitų žvaigždžių po vienu stogu surinkęs Adamas McKay papasakojo pasaulio pabaigos istoriją, kurios metu į žemę trenkiasi milžiniška kometa. Filmas žiūrovus taip pat sužavėjo satyriniu turiniu, kuris savo potekste aktualus ir vyraujant šių dienų nesutarimams.

„Scanpix“ nuotr./Filmo „Don't Look Up“ premjera Niujorke
„Scanpix“ nuotr./Filmo „Don't Look Up“ premjera Niujorke

Pro Žemę kasmet praskrieja didžiulis skaičius kosminių objektų. NASA duomenimis, iki vasario 23 dienos praskries 10 asteroidų, priskiriamų arti Žemės esančių asteroidų grupei.

Arti Žemės esantis objektas (angl. Near-Earth object, NEO) yra bet koks mažas Saulės sistemos kūnas, kurio orbita priartėja prie Žemės.

Pagal susitarimą, Saulės sistemos kūnas yra NEO, jei jo artimiausias priartėjimas prie Saulės yra mažesnis nei 1,3 astronominio vieneto (194 477 232 km). Šie objektai nesvarstomi kaip keliantys pavojų Žemei, tačiau jų orbitos yra intensyviai stebimos.

123RF.com nuotr./2020 F3 (NEOWISE) kometa
123RF.com nuotr./2020 F3 (NEOWISE) kometa

Tačiau yra kita grupė – potencialiai pavojingų objektų (angl. Potentially hazardous object, PHA). Tokiu asteroidas laikomas, jei jo orbita yra arčiau nei 0,05AU (apie 7,5 mln. km) nuo Žemės ir kurio skersmuo yra apie 100 m ar daugiau. Tokie objektai turėtų pražūtingų pasekmių, jei susidurtų su Žeme. Tad filme įvardijamas asteroidas priklauso būtent šiai grupei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas